1. Home
  2. Sport
  3. Renault – vizija F1 bolida budućnosti u Šangaju (Galerija)
Renault – vizija F1 bolida budućnosti u Šangaju (Galerija)
0

Renault – vizija F1 bolida budućnosti u Šangaju (Galerija)

157
0
Podelite sa prijateljima:

Renault je predstavio svoju viziju F1 automobila, odnosno kako bi jedan bolid trebalo da izgleda za 10 godina. Ono što raduje je da veći fokus treba da se stavi na vozača.

Francuski proizvođač automobila je iskoristio Salon automobila u Šangaju da publici predstavi R.S. 2027 koncept, jednosed zatvorenog kokpita mase 600 kilograma, koji isporučuje 1360 ks (1000 kW), što je odnos mase i snage koji nikada ranije nije viđen u „najbržem cirkusu na svetu“.

Pogon je na sve točkove, baš kao i upravljanje. Za snagu je zadužen mali interni SUS motor, pojačan većim baterijskim sistemom koji je gotovo pet puta moćniji od ovog koji se trenutno koristi u Formuli 1.

Renault smatra da, uprkos tome što je tehnologija kod serijskih automobila veoma napredovala poslednjih godina, i dalje je važno da u Formuli 1 fokus ostane na vozaču.

Iz tog razloga, čak i sa dizajnom zatvorenog kokpita, vozači bi se trkali sa transparentim kacigama u providnim kokpitima, tako da bi fanovi mogli da ih prate u akciji.

R.S. 2027 bi takođe posedovao aktivno LED osvetljenje koje bi naglašavalo njegovu estetiku, kao i pomične aerodinamičke komponente poput aktivnih krila.

Sa aspekta bezbednosti, automobil bi bio opremljen sa dve zaštitne titanijumske šipke na izvlačenje, koje bi se aktivirale prilikom incidenta.

Promene u F1

Pored idejnog koncepta, Renault je takođe diskutovao o tome kako sam sport može da se promeni.

Među idejama su i one koje se tiču većeg pristupa fanova telemetriji vozila, pa bi bilo omogućeno „navijačko pojačanje“ koje bi pomoglo vozačima u finalnoj fazi trka.

Takođe je ideja da se format trkačkih vikenda promeni, s tim što bi se „Grand Prix“ podelio u dva događaja, na regularnu trku od 250 kilometara i kraći sprint pod imenom „Finalni sprint“.

Tokom vikenda bi bila održana noćna trka novajlija, koja bi išla petkom uveče, a u njoj bi učestvovali rezervni i mladi vozači.

Upravni direktor Renault F1, Siril Abitebul, je rekao: „Jedna od uloga Renault Sport Racinga je da predvidi budućnost Formule1, tako da maksimalno može profitira na broju fanova u okruženju sačinjenom od ciljeva Renault grupe.

Mi očekujemo da generišemo inspirišuće konverzacije unutar trkačke zajednice, skupimo fanove i entuzijaste kroz ovaj koncept koji naglašava naše ideje i želje.“

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments