1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Tržišna situacija na Pirinejima i rang lista najpopularnijih modela u maju
Analiza: Tržišna situacija na Pirinejima i rang lista najpopularnijih modela u maju

Analiza: Tržišna situacija na Pirinejima i rang lista najpopularnijih modela u maju

169
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom prethodnog meseca, ukupno je 34.337 primeraka automobila isporučeno na adrese kupaca u Španiji. Takav rezultat je za više od 70% lošiji od onog koji je registrovan najlepšeg meseca u godini, ali onoj prošloj, kada je otpremljeno 125.623 jedinica. Pa opet, proizvođači automobila moraju biti presrećni, jer je i ovakav rezultat. ogroman korak u pravom smeru, nakon aprilskih statistika koje su pokazale pad od čak 96,5%.

Španija je, uostalom kao i susedna Francuska, oštre restriktivne mere zaštite, uvedene s ciljem prevencije zaraze virusom prenetim sa životinja, nešto popustila još 11. maja, što je omogućilo i otvaranje izložbeno-prodajnih salona. To je bio ključan impuls koji je podstakao prodaju do navedene cifre, nakon tužne 4.163 aprilske isporuke.

Naravno, u uvodnom pasusu pomenuta sreća distributera i proizvođača se treba shvatiti uslovno, jer se radi o analizi drugih najgorih prodajnih pokazatelja (-72,7%), odmah nakon aprilskih. Poslednji put je tako loš prodajni mesec bio septembar 2012. godine kada je registrovano uporedivih 35.148 novih automobila.

„Sam dolazak kupaca u izložbeno-prodajne salone predstavlja veliki uspeh za maloprodajne mreže, posebno ako se uzme u obzir ozbiljan strah od zaraze,“ izjavio je Raul Morales, direktor u sektoru komunikacija trgovačke kompanije. „Rast je praktično ostvaren zahvaljujući prodajnim brojkama iz druge polovine meseca, na koji način su ublažene posledice aprilskog istorijskog kolapsa“, nastavlja on.

Tako značajno posrnuće koje je zadesilo špansko tržište, uslovilo je da u prvih pet meseci bude isporučeno i registrovano samo 257.202 vozila, što je za 54% manje od analognog broja ostvarenog u godini u kojoj smo prvi put čuli za novi korona virus.

Automobilska industrija traži uvođenje stimulacija za kupovinu vozila

Međutim, sve su glasniji oni koji tvrde da oživljavanje prodajnih cifara koje se dogodilo u maju, nikako nije posledica nekog realnog rasta tražnje niti je rezultanta buđenja intersovanja kupaca za obnovu voznog parka, već se ponajpre radi o realizaciji narudžbina iz pretpandemijskog perioda.

Shodno tome, mnogi faktori iz ovog industrijskog sektora, uključujući i kolege iz španske Asocijacije automobilske industrije, Anfac, naglašavaju „da industrija vapi za jednim sveobuhvatnim stimulativnim paketom u odnosu na kupce vozila, kako bi se uhvatio ritam proizvodnje i prodaje, koji je bio na snazi pre započinjanja svetske zaraze“.

„Pored navedenog instant rešenja, to jest mere, predlažemo i da se usvoji dugoročna strategija koja će voditi ka jednom dubinskom i trajnom oporavku industrije,“ navode u Anfacu.

Kanali prodaje

Pad prodaje je zabeležen kroz sve postojeće kanale prodaje, bez izuzetka. Ipak, s najlošijim rezultatom se ističe sektor realizacije ka rentalnim kompanijama, koje su pribavile samo 2.332 vozila u maju (-93,2%). Ne treba se puno „tući u glavu“ u potrazi za obrazloženjem. Korona virus je razorio ekonomiju, što se posebno odnosi na države koje se u velikoj meri oslanjaju na turizam. Jasno je da je to baš Španija. U prvih pet meseci ove godine, pad prodaje u ovom kanalu je iznosio 66,5%, a zahvaljujući isporuci 47.274 jedinica spram lanjskih 141.122 četvorotočkaša.

U maju je najblaži kolaps prodaje doživeo kanal poslovnih kupaca, gde je pravnim licima isporučeno za 63,7% manje automobila nego lani. U prvih pet meseci 2020. godine je zabeležen kumulativan pad ovog kanala prodaje od 47,7%, što će reći da je prošle godine, pravnim licima isporučeno 175.783 putničkih automobila i krosovera.

Nekome će možda biti i čudno, ali kanal isporuka vozila na adrese fizičkih lica, najmanje je propatio usled pandemije. Majski pad se zaustavio na 51,9%, pa je tako prošlog meseca, individuama isporučeno 54.484 automobila. Ipak, u ovogodišnjih prvih pet meseci je posrnuće izraženije i meri se sa 66%.

Dacia Sandero Stepway – zadnjica

Deset najpopularnijih modela tokom maja u Španiji

  • Dacia Sandero 1.570 isporuka
  • Renault Clio 1.140 isporuka
  • Audi A1 995 isporuka
  • Fiat 500 815 isporuka
  • Seat León 790 isporuka
  • Peugeot 308 711 isporuka
  • Peugeot 3008 695  isporuka
  • Volkswagen Golf 610 isporuka
  • Volkswagen Tiguan 599 isporuka
  • Peugeot 2008 599 isporuka.

AutoRepublika

(169)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments