1. Home
  2. Life
  3. Ford Ranger je „najameričkiji“ automobil za 2020. godinu
Ford Ranger je „najameričkiji“ automobil za 2020. godinu
0

Ford Ranger je „najameričkiji“ automobil za 2020. godinu

280
0
Podelite sa prijateljima:

Još od 2006. godine, sajt Cars.com svake godine donosi izveštaj o tome koji se proizvodi na američkom tržištu, mogu u najvećoj meri klasifikovati kao domaće. Da bi se vozilo uopšte kvalifikovalo za učešće u omo izboru, mora da se sklapa u SAD i da pri tom više od 70% delova bude proizvedeno u ovoj velikoj državi. Na listi bi se u prošlosti često našli domaći, pa i inostrani proizvođači, i nije bila retkost da vidimo dominaciju japanskih brendova sa fabrikama u Americi, kao što su na primer Toyota i Honda. Ove godine se za nadmetanje kvalifikovalo 91 vozilo, inače proizvedeno od strane 13 marki.

Honda Odyssey

Na prvom mestu se našao Ford Ranger s naslovne fotografije. Popularni pikap kamionet se vratio „preko bare“ nakon sedmogodišnjeg odsustva i odmah zauzeo lidersku poziciju zahvaljujući proizvodnji u američkom gradu Vejn (savezna država Mičigen). Prošlogodišnji šampion Jeep Cherokee je završio kao drugi, dok su usledila dva Teslina velikana (Model S i Model 3). Ovo je inače prvi put da se proizvođač električnih vozila takmiči dok je listu top 5 kompletirao Hondin multiven Odyssey.

Zanimljivo je videti i neke sinonime „Jenkija“ na veoma niskim granama. Recimo Ford Mustang je tek 34., što je za deset pozicija lošije pozicioniran Ford F-150, dok su Chevroletovi velikani Corvette i Camaro na osmom, odnosno 12. mestu. Najbolje plasiran evropski automobil je Mercedes GLE, koji se proizvodi u američkoj saveznoj državi Alabami.

Jeep Cherokee

Istraživanja su pokazala da svega 51% prodatih modela u Americi se proizvodi na ovom kontinentu, a pri tom 70% ispitanih je izjavilo da im je država porekla izuzetno bitna. Zanimljiv je podatak da je samo 29% ispitanih znalo da je Hyundai iz Južne Koreje dok je 37% njih smatralo da je iz Japana ili Kine.

Možda je još zanimljivije da samo 33% ispitanih misli da je Tesla domaća marka, dok 26% njih smatra da je Lexus nemačka ili američka kompanija.

Ovo je lista vozila sa najvećim brojem delova proizvedenim u Ameriku za 2020. godinu:

1. Ford Ranger
2. Jeep Cherokee
3. Tesla Model S
4. Tesla Model 3
5. Honda Odyssey
6. Honda Ridgeline
7. Honda Passport
8. Chevrolet Corvette
9. Tesla Model X
10. Chevrolet Colorado
11. GMC Canyon
12. Chevrolet Camaro
13. Honda Pilot
14. Acura RDX
15. Honda Accord
16. Toyota Tundra
17. Acura MDX
18. Cadillac CT5
19. Cadillac XT4
20. Ford Expedition

AutoRepublika

(280)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments