1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Kolona od 55 autonomnih SUV-a postavila Ginisov rekord (VIDEO)
Kolona od 55 autonomnih SUV-a postavila Ginisov rekord (VIDEO)
1

Kolona od 55 autonomnih SUV-a postavila Ginisov rekord (VIDEO)

458
1
Podelite sa prijateljima:

Bilo je 56 automobila, ali je jedan diskvalifikovan kada je čovek preuzeo volan.

Vizije Stivena Kinga iz filma „Maximum Overdrive“ ili popularne franšize „Terminator“, nekako se sve više bliže realnosti. Zamislimo pedesetak vozila kako se udružuju (za početak) protiv ljudskog roda!

Šalu na stranu, Changan Automobile iz Kine je u jednu liniju poređao 55 autonomnih vozila, postavivši na taj način novi Ginisov svetski rekord za najdužu svetsku paradu samovozećih četvorotočkaša.

Događaj se doduše desio prošlog novembra u Dijanđijang testnom centru u Čongćingu. Crveni SUV primerci su prešli rutu od tri kilometra za nešto više od 9 minuta, krećući se brzinom od 30 km/h, i to uz prilično malo međusobno odstojanje. To je urađeno s namerom, jer je Ginis naveo nekoliko specijalnih promena u vezi sa tehnologijom autonomne vožnje u izveštaju. Preciznije, Changanovi inženjeri su podesili graničnu detekciju senzora na vozilima, da bi im obezbedili bolju poziciju u koloni, kao i da bi vozila mogla da se kreću u mnogo tešnjoj formaciji.

Ipak, u svakom od vozila se nalazila osoba za volanom, spremna da spreči „apokalipsu“. Zapravo, jedan to i jeste uradio, ali su razlozi ostali nepoznanica. Samim tim, dotični SUV je diskvalifikovan, ali zato je ostalih 55 odradilo posao.

Dakle, autonomni automobili više nisu rezervisani samo za naučnu fantastiku. Oni su tu, „među nama“, i mada je u toku „fino podešavanje“ nivoa 5 (po SAE International skali), trenutno su u saobraćaju brojni serijski modeli nivoa 2, koji poseduju automatizovane bezbednosne sisteme. Nivo 3 je prvi koji dozvoljava da se ruke sklone s upravljača u izvesnim situacijama, poput Audijevog Traffic Jam Pilota, mada mnogi smatraju da i Teslin Autopilot pripada ovoj kategoriji. Flota kineskih SUV-a se savršeno uklapa u nivo 3, mada je situacija bila strogo kontrolisana.

Što se nivoa 4 autonomne vožnje tiče, on je definisan kao mogućnost samostalnog kretanja vozila u bilo kojim uslovima, ali je manuelna kontrola i dalje prisutna u slučaju potrebe za ljudskom intervencijom. Nivo 5, naravno, podrazumeva potpunu robotizaciju vozila.

AutoRepublika

Izvor: Guiness World Records

(458)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Ja već puštam da me automobil sam vozi po auto-putu, kada poštujem ograničenja, i to radi savršeno i na našim auto-putevima. Testirao sam do podešenih 160 km/h, dobro radi. Činim to i u gradu, kada god mogu, ali više kao da testiram igračkicu, odnosno njene limite. I tu relativno OK funkcioniše, ali su „ispadi“ sistema veoma inenadni i neočekivani, pa je budnost neophodna. Takođe, malo nervira logika koju je proizvođać primenio u smislu vremena nakon koga ručno mora da se „potvrdi“ želja za ponovnim kretanjem posle zaustavljanja, kao i preveliki razmak do vozila ispred čak i sa minimalnim podešavanjem –… Pročitaj više »