1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: BMW Z22 (GALERIJA)
Zanimljivost dana: BMW Z22 (GALERIJA)

Zanimljivost dana: BMW Z22 (GALERIJA)

4.31K
2
Podelite sa prijateljima:

Ako ste mislili da je nova Serija 4 ružna, pripremite se da vidite nešto još ružnije sa znakom „plavo-belog propelera“.

Retki su slučajevi kada je BMW potpuno omanuo sa dizajnom, pogotovo kada se radi o oldschool modelima bavarske marke. No, pre dve decenije nemački brend predstavio je koncept Z22, koji je tada hvalio kao „superlaki mehatronički automobil“.

Prikazani Z22 zapravo je bio studija izvodljivost, gde BMW nije naročito mario za svoju reputaciju sportskog brenda, već je akcenat bio na nekim drugim stvarima. Rukovodstvo germanskog proizvođača insistiralo je na tome da Z22 bude prikaz „tehnologije budućnosti“.

BMW Z22

Tako je pres služba marke iz Minhena najavljivala Z22 kao automobil sa „70 inovacija i 61 patentom“. Govorilu su o vozilu budućnosti i futurističkom konceptu mobilnosti. Zapravo, Z22 bio je svojevrsan rođendanski poklon za BMW-ovo specijalno odeljenje BMW Technik koje se između ostalog bavilo istraživanjem mobilnosti u budućnosti.

I istinu govoreći, prikazani Z22 bio je izuzetno napredan automobil za ono doba. Koristio je brake-by-wire i steer-by-wire tehnologiju, umesto ključa u upotrebi je bio skener za otisak prsta, klasični retrovizori su bili eliminisani, a na njihovo mesto postavljene kamere. Uz to, raspolagao je i sa adaptivnim farovima čiji svetlosni snop prati putanju zadatu upravljačem.

Čudan i futuristički izgled je dominirao u kabini. Ono što ćemo videti decenijama kasnije u drugim vozilima što BMW-a, što ostalih nemačkih proizvođača, bilo je dostupno u Z22 početkom 21. veka. Pravougaoni volan sa pregršt komandi na samom upravljaču, potom veliki ekran postavljen povrh centralne konzole sa kojeg se čitaju svi neophodni podaci, a menijem se upravljalo putem jednostavne fizičke komande smeštene između vozača i suvozača, što je očigledno bila preteča modernih rešenja BMW-a u ovoj sferi.

Nemci su za izradu Z22 koristili materijale male mase, kao što su plastika i ugljenična vlakna, jer je bilo izuzetno bitno održati masu na što nižem nivou. BMW nikad nije saopštio koliko je kilograma imao Z22, ali je procena da je imao otprilike 500 kilograma manje od Serije 5 E39.

Konceptualni model bio je potpuno funkcionalan i spreman za vožnju. Pogonio ga je benzinski motor sa četiri redno postavljena cilindra snage 136 „konja“, a BMW je navodio da je zahvaljujući maloj masi postignuta odlična prosečna potrošnja u kombinovanom ciklusu od 6 litara benzina na pređenih 100 kilometara.

Ipak, dizajn eksterija je bio najslabija tačka ovog konceptualnog modela. No, Bavarci su momentalno istakli da „izgled spoljašnjosti nije bio prioritet“. Tim bolje, jer je u pitanju retko ružan automobil sa velikim međuosovinskim rastojanjem uz veoma kratke prepuste, ličio je na nekakvu čudnu kombinaciju karavana i minivana.

BMW je sa Z22 želeo da prikaže svoje tehnološke mogućnosti, a neke od sistema koji su debitovali na ovom konceptu videli smo već kod 2003. godine kod tadašnje Serije 5. Bavarci i danas ističu da je Z22 „najsveobuhvatnija studija“ koju su izradili u celoj svojoj istoriji.

Postoji samo jedan primerak i on se danas čuva u depou BMW-a u Minhenu.

Priredio Đorđe Platiša

(4305)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mikele

Retko ružan auto a pravougaoni volan…
I baš su vidili brigu o bezbednosti, auto ispod 1000kg a zadnji pogon…

igi

To uopšte nije bio auto koji bi se vozio, piše lepo u tekstu čemu je služio i zašto je bio ružan.