1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se Pol Vokerov retki Ford Mustang Boss 429
Prodaje se Pol Vokerov retki Ford Mustang Boss 429

Prodaje se Pol Vokerov retki Ford Mustang Boss 429

4.95K
1
Podelite sa prijateljima:

Ford Mustang je automobilsko ime koje postoji već 56 godina i za tako dug vremenskim period, logično je očekivati da su fabriku napustili mnogobrojni specijalni modeli. Ako pitate ljubitelje ovog „muscle cara“, koji je najbolji Mustang u istoriji, veliki broj njih bi verovatno odgovorio da je to Shelby GT500. Međutim, u većini slučajeva bi se na prvom mestu, sigurno našao našao legendarni Boss 429.

Reč je o specijalcu za homologaciju na takmičenju u NASCAR šampionatu, iako ironično, u spomenuto vreme je Ford zapravo predstavljao model Torino, dok se Mustang takmičio u jednoj drugoj, Trans Am seriji. Proizvođač je morao da proizvede najmanje 500 jedinica da bi agregat dobio zeleno svetlo za trkanje, a tokom 1969. i 1970. godine, konstruktor se zaustavio na cifri od 1.359 jedinica.

Kao što mu ime kaže, Boss 429 pokreće V8 agregat zapremine 429 kubnih inča (7,0 litara) koji na papiru razvija 375 konjskih snaga. Kao što je poznato, kompanije su u navedeno vreme prijavljivale mnogo niže cifre koje otkrivaju snagu motora, od one realne, a sve da bi zavarale osiguravajuće firme, pa ovaj automobil u realnosti razvija preko 500 „grla“. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko četverostepenog manuelnog menjača. U takvim uslovima niko nije iznenađen što cene ovog automobila uspevaju da dostignu cifru i do pola miliona američkih dolara.

Na aukciju sada stiže još jedan Boss 429, a on bi mogao da bude još vredniji pošto je njegov nekadašnji vlasnik bio holivudska zvezda Pol Voker. On je kupio automobil nedugo pre pogibije 2013. godine, a na satu trenutno stoji cifra od 14.575 milja (23.320 kilometara).

Aukcija je trebalo da bude održana još prošlog meseca, ali je pomerena za 10. jun zbog epidemije virusa korone.

AutoRepublika

(4949)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
kola

pol vokerov mustang je bitno isto ko sto su arkanovom mladuncu danas iscjepali majcu posto se porodio. sta ima tamo preko bare jesi zauzo busiju postolj puska grudobran i lezeci stav. drz sad gace ameriko