1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Američki klasici s dizel motorima dobijaju na popularnosti
Američki klasici s dizel motorima dobijaju na popularnosti

Američki klasici s dizel motorima dobijaju na popularnosti

1.10K
21
Podelite sa prijateljima:

Sjedinjene Američke Države je pre nekih dvadesetak godina zahvatila velika opsesija klasičnim automobilima. Da li su ulogu u tome igrale emisije kao što je „American Hot Rod“ sa čuvenim Bojdom Kodingtonom u glavnoj ulozi, je nepoznato, ali preko noći su automobili koji su u svoje vreme koštali tek nekoliko hiljada američkih dolara, odjednom vredeli milione zelembaća.

To se odnosi, pre svega, na modele kao što su Plymouth ‘Cuda, Ford Mustang Shelby GT350R, Chevrolet Camaro ZL1 i slične, a trend se „prebacio“ i na terence. Već duži niz godina Ford Bronco, International Harvester Scout i Chevrolet K5 Blazer prelaze šestocifrene brojke prodaje.

Takva vozila su bila relativno retka „u svoje vreme“, a danas su naravno još ređa. Iz tog razloga, mnogi kupci se počeli da obraćaju pažnju na proizvode iz mračnog perioda američke automobilske industrije. Reč je naravno o vremenu koje je trajalo od sredine sedamdesetih godina pa sve do kasnih osamdesetih godina prošlog veka, kada su novi zakoni o bezbednosti i izduvnim gasovima kompletno ubijali snagu i povećavali težinu.

Ali kao što ćemo videti u narednom slučaju, dobro očuvani primerci se prodaju za solidnu cenu koja je nekada bila nečuvena.

GMC Jimmy

Na sajtu „Bring a Trailer“ se trenutno može pronaći GMC Jimmy iz 1982. godine. Ovaj brend je verovatno nepoznat većini onih izvan Amerike, a reč je o komercijalnoj diviziji General Motorsa koja posluje izuzetno uspešno do današnjeg dana.

U spomenutom periodu Jimmy je bio blizanac sa Chevrolet K5 Blazerom, ali sa bogatijom opremom. Model iz naše priče stiže u Sierra Classic paketu opreme, koji je predstavljao sam vrh ponude Jimmija, sa 15-inčnim felnama, pogonom na sva četiri točka, četverostepnim automatskim menjačem, hromiranim branicima i krovom nad zadnjim delom kabine koji može da se skine. Enterijer je fantastično očuvan i deluje kao da je juče napustio fabriku, a sat pokazuje cifru od prevaljenih svega 38.000 milja (60.800 kilometara).


Ali ako bi morali da pronađemo detalj koji privlači najviše pažnje, morali bismo da pogledamo ispod haube. Iako je GMC nudio bogati izbor benzinaca od šest i osam cilindara, ovaj Jimmy pokreće dizel motor zapremine 6,2 litre. Amerikanci su započeli da eksperimentišu s dizelima nakon naftne krize krajem sedamdesetih godina, a „napad“ je predvodio upravo General Motors.

Oni će se naći i u ponudi putničkih automobila, ali nikada neće biti preterano popularni i tiho će nestati narednih godina. Sa druge strane, popularnost je i dalje velika među komercijalnim vozilima.

Dok neki od njih danas razvijaju čak 475 konjskih snaga i 1.425 Nm najvišeg obrtnog momenta, čime su u stanju da povuku terete težine i do nekoliko stotina tona, spomenuti 6,2-litarski se mogao pohvaliti sa samo 130 „grla“ i 325 Nm. Više nego skromni brojevi čak i za svoj period, ali je potrebno spomenuti da je 1982. godina bila prva za dizel u Jimmyju, pa se više nije ni moglo očekivati.

Šest dana pre kraja aukcije najviša ponuda iznosi 10.800 američkih dolara, ali nema sumnje da će konačna cifra biti značajno viša.

AutoRepublika

(1097)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

21 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
kola

pa jes kad su isterali vw sad kao vole dizel. sto ti jenki nekupis ovo cetvrtasto cudo a jos deasel pa bi bas bilo po tvom kroju umesto plasticnog japanca za evropu koga si greskom uzeo

Yankee

Za terence i komercijalna vozila vaze drugacija pravila nego za putnicke automobile. Mercedes jos uvek prodaje Sprinter dizel u Americi bez ikakvih problema, Audi je prodavao Q7 dizel sve do nedavno. U prodaji su jos uvek Range Rover Sport dizel, Range Rover Discovery dizel, Jeep Wrangler dizel, itd., sledece godine stize i Mazda CX5 dizel …
Ne sekiraj se ti sta ja vozim …

kola

cekaj pa zar nije mazda odustala od dizela sta je to sad pa se popismanili. imali u americi neki kombi poput sprintera i kraftera i boxera ili ducato ili trafika i to dizeli. ima li bar ford tranzit dizel kad ti kazes da je ford sve isto i kak se moze zivet bez ovih masina

Yankee

Mercedes Sprinter, Fiat/Ram Ducato/ProMaster, Ford Transit, Chevrolet Express i GMC Savanna svi imaju dizel kao opciju.

kola

evropski kombiji sem ovo cevrolej i savana sto je realno sranje na prvu i ima sam kao neki minibus. vidis kako je tranzit napravljen evropski

Yankee

Svaki Transit osim prvog je razvijen u Americi. Zato je sadasnja generacija prvo i debitovala u Americi i moze se naruciti sa 3,5-litarskim turbo V6 koji se takodje ugradjuje i u Ford GT. Chevy Express V8 se takodje nudi sa 400 ks.

kola

kombi bez dizela nije kombi nego zajebancija. jel to 3,5l v6 dizel ili benzin. tranzit bezobzira gde je razvijen je evropejac. evropa zivi od takih kombija ko dostavna vozila i naravno samo dizel

Yankee

Sigurno je bolje voziti benzinca sa 400 ks nego dizela sa 150 ks.
Ceo svet zivi od ovakvih kombija kao dostavna vozila, Evropa se po nicemu ne izdvaja od ostatka sveta povodom tog pitanja.

kola

u americi imas one kamionete sto nisu nicemu ili ovo bezveze ko savana. oi kombi su evropljani sto sam nabrojao. ako stavis benzinca u ove kombi truba. em trosi em nevuce to teret ako ti stavis u njega 2 tone. nema to obrtni moment sa benzincom

Yankee

Najjaci Transitov dizel razvija 420 Nm obrtnog momenta dok ovaj 3.5-litarski benzinac razvija 540 Nm obrtnog momenta na 2.200 RPM.
Pikapi i te kako sluze, licno sam posedovao jednog i uskoro cu opet, ali to nije prica u koju cu ulaziti.

kola

nesto si se pogubio jer u tranzitu 3,7 benzinac ima 350 nm na 4000 obrta a to je druze kako kazu ameri shit i to cisto sranj..e. to u evropi bi bilo izvrgnuto ruglu i podsmehu. to sto ti pises najaci okaci macku orep

Yankee

Ja pricam o 3.5-litarskom EcoBoost V6 motoru u Transitu, ne o 3,7-litarskom atmosfercu. Lepo ti pise u godinjem komentaru 3.5.

kola

nije ti to za rad i prevoz niti je dugotrajno ni ekonomicno. ima li tamo kamion truk na benzin.

Yankee

Zavisi o kakvim kamionima pricas. Ako pricas o onim najvecim od 18 tockova (sa prikolicom) onda su svi dizeli. Ako pricas o onim gradskim sa 6 tockova onda ima i benzinaca, a vecinom su dizeli.

kola

mislim na spediciju i na kipere

Yankee

Tu su svi dizeli.

kola

to je isto i sa profesinanim kombijima furgonima

Yankee

Nije bas tako crno-belo. U Americi litar benzina je jeftiniji nego litra vode. Vozila na benzin su daleko jeftinija nego vozila na dizel, takodje su jeftinija za odrzavanje. Tako da neko ko razvozi hajmo reci cvece ili kutije za Amazon sigurno mu se ne isplati placati dizel $10.000 vise nego benzinac.

kola

nije jeftin ni turbobenzinac koji navodis misim da nije nesto jeftiniji od dizela

Stax

Мени је много занимљивији онај Cornbinder позадини.

Don

Skuplja voda od benzina preko bare? O, najveći proizvođaču nafte na svijetu, izvini , nisam te prepoznao.
Idem okupirati zemlju sa najviše izvora pitke vode , već vidim biznis. Druga morona za direktora , a Boška da nam nađe lokaciju te zemlje na karti 🙂