1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Klasićni model Ford Bronco sa modernim srcem
AR pijaca klasika: Klasićni model Ford Bronco sa modernim srcem

AR pijaca klasika: Klasićni model Ford Bronco sa modernim srcem

167
9
Podelite sa prijateljima:

Terenac Ford Bronco je sigurno najznačajniji model predstavljen od strane američke automobilske industrije tokom prethodnih nekoliko godina. Dobio je dosta pohvala na račun fantastičnog retro stila i velikih terenskih mogućnosti, ali je Ford često završio u medijima zahvaljujući lošoj kontroli kvaliteta, što je rezultiralo u velikom broju opoziva. A kako to obično biva, kada moderno izdanje nekog četvorotočkaša stekne veliku popularnost, odjednom je na ceni i klasika.

U slučaju Broncoa, većina kolekcionara će reći da želi prvu generaciju i ona je silazila sa pokretnih traka u periodu od 1966. do 1977. godine.


Međutim, takođe popularna je i druga generacija, koju poznajemo pod nadimkom „Big Bronco“. Sama reč „big“ znači „veliko“ ili „ogromno“ na engleskom jeziku, i odmah je jasno zašto je tako. Dok je prva generacija delila platformu sa kompaktnom limuzinom pod imenom Falcon, naslednik je prebačen na platformu pikap kamioneta F-150.

I pokazao se velikim uspehom pošto je tokom dve godine proizvodnje isporučeno čak 181.955 jedinica (radi poređenja, prodaja prethodnika se uglavnom kretala između petnaest i dvadeset hiljada vozila na godišnjem nivou). I Big Bronco danas uživa u velikoj popularnosti kod kolekcionara, ali ipak nije bez mane.

Ključni problem je ono „big“ u imenu i masa je iznosila čak 2.140 kilograma. To možda i ne bi bio problem desetak godina ranije, kada je „preko bare“ postojao veliki broj moćnih agregata, ali novi standardi na račun izduvnih gasova su rezultirali da vidimo neke zaista smešne motore do kasnih sedamdesetih godina.

Sve što je Ford imao da ponudi je par „osmaka“ sa konjskim snagama u rangu današnjeg modela Fiesta. Bazni „osmak“ je razvijao 156 konjskih snaga iz radne zapremine 352 kubna inča (5,8 litre) dok je opcioni radne zapremine 402 kubna inča (6,6 litre) bio za dva „grla“ moćniji (doduše, uz značajno veći obrtni momenat). Snaga se prenosila na sva četiri točka preko izbora četvorostepenog manuelnog i trostepenog automatskog menjača.

Danas su neka drugačija vremena i Ford nudi daleko bolju mehaniku. Oni koji se usuđuju da restauriraju Big Bronco će uglavnom izabrati takozvani Coyote, a reč je o modernom benzincu radne zapremine 5,0 litara. Ugrađuje se u modele Mustang i F-150, a takođe se može kupiti kao zaseban artikal.

Njegova snaga iznosi čak 460 „grla“, pa je dovoljno pronaći slupali Mustang ili F-150 i Big Bronco može da dobije novo srce. To je uradio jedan Amerikanac iz grada Stejtsvil unutar američke savezne države Severne Karoline. Ugradio je Coyote iz 2021. godine u Big Bronco iz 1979. godine, a sa njim je stigao i šestostepeni automatski menjač.

Terenac je zatim restauriran u originalno stanje, sa grafikama baš onakvim kakav je napustio fabriku. Takođe je dobio i neke modifikacije, kao što su modernije kočnice, klima uređaj i audio sistem, a na kraju dana, mnogi će se složiti da takozvani stil „restomod“ (gde vozilo zadrži klasičnu školjku, ali dobije modernu mehaniku) idealna kombinacija.


Aukcija je na kraju donela trinaest ponuda, od čega je najviša iznosila 113.500 američkih dolara, ali vlasniku to nije bilo dovoljno da se reši svog ljubimca. I ne možemo reći da ga svakako razumemo…

Zoran Tomasović

(167)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Lep je baš. Barem meni. Volim kocke 🙂

Matija

Lep auto, pravi terenac „dusom i telom“! 🙂 Lepa kombinacija: klasicna karoserija sa modernom tehnikom. Moje misljenje je da ovako velikom automobilu odgovara samo mocan dizel motor.

Da imam mogucnosti pozabavio bih se ovim starim GAZom – pod uslovom da nasa atest sluzba ne trazi dozvolu od GAZa za prepravku! 🙂

comment image

Bungi

Gledao sam na youtube kako lik, amerikanac, orginal Mustang kabrio iz 1965. postavlja na pod sa mehanikom modela iz 2015.Pogledao sam 18 epizoda, lik samo sjecka, ukraja, štricka, razvali sve živo i nikad završiti.?Jednostavnije bi mu bilo da je napravio novu šasiju i njoj prilagodio novu mehaniku modela iz 2015.Morao bi da suzi trag točkova, skrati kardan zbog kraćeg međuosovinskog rastojanja.Pozadi bi morao da prepravi pod ispod zadnjeg sedišta zbog ugradnje novog rezervoara i nove multilink osovine.U prtljažniku bi morao da zakrpi rupu na mjestu starog rezervoara.To bi bilo to, mnogo jednostavnije nego što radi ovak lik.

Matija

Sasvim si u pravu! Mnogo je jednostavnije i cak sigurnije napraviti novu sasiju nego seckati i krpiti staru.

Yankee

Za mene najlepsa i najpozeljnija generacija Bronca.

'79 DeVille

Postovani autore, ako ste vec odlucili da prevedete znacenje reci ‘big’ bile je pozeljno da prevedete i znacenje reci ‘bronco’.

BB

Čopor?

Yankee

Bronco je po definiciji vrsta konja koji se ponasa divlje, iako zapravo nije divlji konj (tj. ne zivi u divljini). Nema one karakteristike pitomih konja da se jase ili koristi za rad ili slicno iako u dosta slucajeva odraste na istoj farmi. Bronco se najvise koristi u rodeu kada se kauboji takmice koliko dugo mogu da ga jasu dok se konj „rita“ i pokusava da baci kauboja sa sebe.

Matija

Znaci „crna ovca“ u familiji! 🙂