1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Da li ste znali da je Klint Istvud veliki kolekcionar automobila?
Da li ste znali da je Klint Istvud veliki kolekcionar automobila?

Da li ste znali da je Klint Istvud veliki kolekcionar automobila?

4.65K
1
Podelite sa prijateljima:

Slavni holivudski glumac Klint Istvud je u nedelju proslavio punih devet decenija života, a rođendan slavi u krugu najbliže familije. Iako se tokom bogate karijere proslavio kao glumac i reditelj mnogih remek dela, za ljubitelje automobila je najbitnija njegova opsesija na četiri točka. Jednom prilikom, Istvud je izjavio da je njegov omiljeni automobil Ford LTD koji je vozio u serijalu filmova „Prljavi Heri“, ali kako ćemo videti u nastavku ove priče kolekcija je bila značajno bogatija. Pa krenimo redom…

Istvudovo prvo veće holivudsko delo je bilo u seriji „Rawhide“, koje mu je otvorilo vrata da dobije ulogu u mnogim vestern delima. To se pre svega odnosi na takozvanu „Dolari“ trilogiju, a od zarađanog novca je kupio Ford Roadster iz 1932. godine. Dok je ovaj automobil kao nov bio izuzetno pristupačan, tokom godina je stekao kultni status u hot rod kulturi i danas ume da košta koliko i mnogi egzotični proizvodi. Takođe je potrebno spomenuti da je Istvud rođen u američkoj saveznoj državi Kaliforniji gde je hot rod kultura ujedno i nastala, pa njegov izbor ovog automobila svakako nije iznenađujući.

U filmu „Honkytong Man“ iz 1982. godine, Istvud igra propalog muzičara koji pred kraj života dobija priliku da još jednom pokaže svoje umeće širom Amerike. Iz tog razloga, on i njegov nećak kreću u avanturu za volanom Lincoln Modela K iz 1937. godine sa kamionskim 6,8-litarskim V12 motorom. Ovaj automobil je u svoje vreme bio jedan od najluksuznijih u Americi, a Istvudu se toliko dopao da ga je nakon završetka snimanja filmskog dela kupio, i poseduje ga do današnjeg dana.


Kao što ćemo videti u ovoj priči, glumac nije voleo samo domaće automobile već i one uvozne. To se posebno odnosi na period pedesetih godina prošlog veka kada su „Jenkiji“ uglavnom kupovali britanske roudstere ukoliko su želeli performanse za nisku cenu. Nedugo nakon prve veće uloge u seriji „Rawhide“, Istvud je postao vlasnik Austin Healeya 100M iz 1955. godine, a veruje se da je to uradio zato što je čuveni Stiv Mekvin takođe posedovao jedan primerak.

Pored ovog britanskog sportiste, Istvud je takođe posedovao i Jaguar XK150 iz 1960. godine, koji se pojavio u filmu „Play Misty For Me“, kao i Ferrari 275 GTB iz 1966. godine. Zanimljiva je priča oko italijanskog sportiste, koga su producenti poklonili slavnom glumcu da bi pristao da glumi u čuvenom vesternu „The Good, The Bad and the Ugly“.

Naime, Istvud nije imao u planu da se vrati u treći serijal posle uspeha filma „For a Few Dollars More“, pa čak ni za veći honorar, ali je ponuda Ferrarija s V12 agregatom, dovela do toga da on promeni odluku. Ovaj Ferrari nije bio jedini u njegovom vlasništvu i kasnije se takođe posedovao i model 365 GT4 Berllnetta Boxer iz 1974. godine. Reč je o prvom modelu kompanije sa centralno postavljenim V12 motorom, a na kratko je bio pozajmljen i glumcu Polu Njumanu za amaterski auto-moto sport.


Kao svaki „Jenki“, Istvud je izuzetno voleo i domaće takozvane „muscle cars“. Možda najpoznatiji slučaj je sa modelom Ford Gran Torino (1974.), koji se pojavo u istoimenom filmu. Zanimljivo je da glumac nije igrao ulogu u njegovoj kupovini već su ga producenti kupili na aukciji nakon što je im se jako dopao stil istog.

Nakon završetka snimanja filma, Istvud ga je dodao u svoju kolekciju. Tu je i Pontiac Trans Am iz 1977. godine koga je proslavio jedan drugi holivudski glumac Bart Rejnolds u serijalu „Smokey and the Bandit“.


Jedini terenac u kolekciji je GMC Typhoon iz 1992. godine. U svoje vreme ovaj model je bio najbrži terenac na svetu i mogao je da ubrza do 100 km/h za samo 4,6 sekundi zahvaljujući V6 motoru i turbo punjaču. Od ostalih modela General Motorsa, Klint je takođe voleo vozila marke Cadillac i imao je nekoliko u kolekciji.


Ipak, kako je stario tako je nekadašnji kauboj želeo mirniji prevoz pa se tako danas može videti na ulicama Los Anđelesa u Fiatu 500e. Iako nas je pokojni Serđio Markione ubeđivao da ga na kupujemo jer „Fiat izgubi 14.000 američkih dolara, svaki put kada neko kupi 500e“, Istvudu se očigledno dopao, iz nekog nama nepoznatog razloga.

 

Šta da kažemo osim uživajte u galeriji …

AutoRepublika

(4647)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Legenda u glumi, a tek u režiji, pustio sam suze na kraju Million dollar baby , a Grand Torino je tek …..