1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. VW pod svoju kontrolu stavio kineski JAC i lokalnu fabriku baterija
VW pod svoju kontrolu stavio kineski JAC i lokalnu fabriku baterija
0

VW pod svoju kontrolu stavio kineski JAC i lokalnu fabriku baterija

201
0
Podelite sa prijateljima:

U eri u kojoj Renault i Nissan, na primer, tragaju za načinima kako da umanje rashode, a nemački proizvođači „cvile“ pred Angelom Merkel s vapajem za odobrenje paketa pomoći automobilskim markama a koji bi uključivao i stimulisanu ponudu novih vozila, Volkswagen objavljuje realizaciju odluke o ulaganju u Kinu, vrednom više od dve milijarde evra.

Rukovodstvo nemačkog koncerna prepoznaje grandioznu priliku za širenje poslovanja u ovoj velikoj državi, pre svega zbog očekivanja da će lokalno tržište u doglednoj budućnosti postati najveće žarište globalne tražnje za elektromobilima. Volkswagen predviđa da će do 2025. godine, prodavati oko milion i po električnih vozila u Kini, pa je u skladu s tim i započeo s ozbiljnijim pripremama za ostvarenje ambicioznih težnji.

Udeo germanske firme u kapitalu zajedničkog poduhvata, lokalne kompanije JAC Volkswagen, koja je osnovana 2017. godine i koja je angažovana u proizvodnji jednostavnih električnih četvorotočkaša koji se prodaju pod markom SOL, biće uvećan sa 50 na 75%. To će se desiti tako što će Volkswagen otkupiti nazad polovinu akcija državnog koncerna Anhui Jianghuai Automobile Group, koji je do ovog trenutka držao preostalu polovinu kapitala joint venture društva.

Za ove namene, VW je odvojio sumu od milijardu evra. Sve planirane transakcije će biti kompletirane pre isteka kalendarske godine uz ideju da firma u kojoj će sada Nemci imati većinski paket kapitala, do 2025. godine, lansira pet novih elektromobila. Plan je da se do tada otvori i samostalni razvojni centar, kao i da se izgradi zasebna fabraki u gradu Hefei, s obzirom da se aktuelni četvorotočkaši marke SOL, izrađuju u fabrikama kineskog JAC-a. Na naslovnoj fotografiji je prikazan model SOL E20X.

Ali, to nije sve. Volkswagen je objavio i akviziciju 26% akcija kineske kompanije iz sfere proizvodnje baterija Gotion High-Tech Co. Za realizaciju ovog dogovora, biće neophodno da se Nemci „otvore“ i više nego u priči s firmom JAC. Tako će VW za ovu namenu izdvojiti 1,1 milijardu evra, a poslovna kombinacija će biti deklarisana u lokalnim poslovnim registrima, pre kraja ove godine.

Na taj način, Volkswagen se uspostavlja kao najveći akcionar firme Gotion, a baterije proizvedene u ovom fabričkom zdanju neće biti isporučivana samo za vozila koja budu silazila s traka kompanije JAC Volkswagen, već i za globalne modele iz globalne Volkswagenove ID porodice. Automobili iz ove palete će biti nuđeni od strane drugog zajedničkog poduhvata koji u Kini neguje Volkswagen. Pričamo o kompaniji SAIC VW.

Do više puta spominjane 2025. godine, JAC planira da u prodajnom miksu uveća učešče električnih vozila na nivo od 30%. U Evropi, JAC neguje ponudu u Ruskoj Federaciji, gde se nudi serijski elektromobil JAC iEV7S (na čijem temelju je i napravljen prvi automobil marke SOL). Konkretan model možete osmotriti na priloženoj gornjoj fotografiji.

Proizvodnja tog modela s petoro vrata, već je krenula u Kazahstanu.

AutoRepublika

(201)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments