1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Misteriozan rast vrednosti akcija Daimlera i šta se krije iza toga
Misteriozan rast vrednosti akcija Daimlera i šta se krije iza toga
0

Misteriozan rast vrednosti akcija Daimlera i šta se krije iza toga

674
0
Podelite sa prijateljima:

Kolaju glasine kako se kineski investitor Geely, koji je već u posedu značajnijeg dela kapitala, „oblizuje“ gledajući akcije nemačkog Daimlera, uzrokujući na taj način rast vrednosti ove berznaske „robe“ koju je emitovala kompanija iz Štutgarta. Ni demantiji koji stižu s kineske strane, ne doprinose stabilizaciji vrednosti jedne akcije Daimlera.

Kako bilo, akcije Daimlera su veoma tražene u ovom trenutku. Od sredine maja do današnjeg dana, vrednost akcija nemačkog proizvođača luksuznih četvorotočkaša je porasla za više od 30%. Tokom jučerašnjeg dana, cena hartija od vrednosti koje reprezentuju kapital trokrake zvezde, skočila je za devet procenata.

Takav razvoj događaja je, kako prenosi referentni nemački list Handelsblatt, pokrenuo niz spekulacija koje se kreću u rasponu od toga da je priča podgrejana najavljenim masivnim subvencijama u cilju podsticanja tražnje za vozilima, pa sve do ideje da se radi na oživljavanju Mercedesovih partnerstava iz prošlosti, ali i do priča o preuzimanju kontrole nad „ponosom Nemačke“ od strane srpske braće – Kineza.

Ovim povodom je svoje mišljenje izneo i analitičar u kući NordLB, Frank Švope koji navodi da ne postoji jasno obrazloženje zbog čega je došlo da ovakve promene vrednosti akcija Daimlera: „Ne mogu da se prisetim ničega što bi donelo racionalno pojašnjenje.“ Automobilski ekspert nagađa da bi ulagači mogli gajiti nadu u prosperitet Daimlera iz šireg spektra razloga. „Možda neko veruje u čudotvorne efekte stimulativnih prodajnih šema, ili pak u vatromet dobrobiti iz snažnije kolaboracije s kompanijom Renault.“

A onda se prisetimo da je prošlo tek nekoliko dana otkako je predsednik Renault grupe Žan Dominik Senar izašao u javnost s pričom o „veoma dobrim novostima“ u vezi jačanja saradnje s Mercedesom i shvatimo da taj momenat i nije baš od uticaja na želju investitora da pazare akcije Mercedesa.

Podsetićemo da dva istaknuta globalna proizvođača sarađuju u razvoju i proizvodnji vozila i pogonskih jedinica već duže od decenije. Međutim, partnerstvo je počelo da gubi na zamahu u proteklih nekoliko godina.

„Renault s trokrakom zvezdom na haubi“

Bilo kako bilo, vrednosti kapitala skoro svih evropskih proizvođača su trenutno u vidnom porastu. Švope veruje da vrednost akcija Daimlera raste čak i brže u odnosu na ono što se dešava s akcijama rivalskih firmi, pre svega zbog toga što je „vrednosi akcija Daimlera propatila u prošlosti nesrazmerno puno, u odnosu na ono kroz šta su prošli konkurenti.“ U stvari, Daimlerova tržišna kapitalizacija je i dalje na veoma niskim granama, odnosno iznosi 39 milijardi evra u ovom trenutku.

Čisto poređenja radi, Dax grupa je bila na nivou od 53 milijardi evra krajem 2019. godine, dok je neposredno pre 1. januara 2018, odnosna vrednost iznosila skoro 76 milijardi evropskih novčanica.

To što je kapital Daimlera na tako niskom nivou u ovom trenutku, svakako da budi apetite u očima brojnih investitora. Naposletku, prema mišljenju koje iznosi proceniteljska kuća Intrabrand, Mercedes reprezentuje jedan od najskupocenijih brendova današnjice. Zauzima svoje mesto na „top ten“ listi najvrednijih globalnih marki.

„Vrednost naših akcija je trenutno bagatelna. Shodno tome, moramo biti puni predostrožnosti,“ upozorio je na opasnost od preuzimanja, krajem marta šef sindikata unutar Daimlera, Mihael Breht. Za razliku od kompanija BMW i Volkswagen, gde nad takvom opasnošću bde dominantni akcionari iz porodica Kvant i Porše i Pih, Daimleru takvi moćni, porodični klanovi nedostaju u strukturi kapitala.

Kao što smo u uvodu i naveli, počev od 2018. godine, osnivač kompanije iz Kine Geely, odnosno Li Šufu je dugo bio najveći pojedinačni akcionar Daimlera sa svojih 9,7% U nedavnom razgovoru s novinarima Reutersa, on je naveo da je Geely zainteresovan za tešnju saradnju s proizvođačem iz Štutgarta, ali nije iznosio dodatne pojedinosti.

Svejedno, bogati Kinez demantuje da postoji želja, kako lična, tako i kompanijska da dalje širi svoje prisustvo u kapitalu Daimlera. Samo još da, s ovim u vezi, podsetimo na činjenicu da dotični Azijat kontroliše i čuvenog švedskog proizvođača četvorotočkaša Volvo.

Bez konačnih odluka

Kada je portparol Geelija dobio direktno pitanje novinara Handelsblatta, u smislu komentara starih glasina da kineska strana želi novu porciju kapitala Daimlera, on je odgovorio da Geely nema nikakve planove u tom smeru, a da je vlasnik kompanije Šufu, kada god bi pominjao Mercedes u poslednje vreme, mislio na jačanje saradnje u oblastima tehnološkog razvoja, pripreme zajedničkih softverskih rešenja, istraživanja iz oblasti konektivnosti. Takođe, Šufu je zainteresovan i za deobu prava na intelektualnu svojinu.

U strukturi kapitala Daimlera, značajna partija pripada i lokalnom partneru Nemaca, kompaniji BAIC. Njihov udeo je dovoljan da bi se mogli nazvati drugim pojedinačnim najvećim akcionarom kompanije. Pekinški ortak Švabama iz zajedničkog poduhvata u Kini, BAIC želi da uveća svoj udeo u Daimleru i dovede ga nivo koji drži i Li Šufu, to jest namerava da kupi dodatne akcije kako bi sa 5% kapitala, došao u posed svih 10%.

Zauzvrat, Daimler bi mogao postati dominantan, većinski vlasnik zajedničke firme u Kini – Beijing Benz Automotive (BBAC), iako sada drži 49%. Još uvek nema konačne odluke u ovoj poslovnoj igri.

Beijing X7 iz kompanije BAIC

Nemačka Komisija za hartije od vrednosti (DSW) je u više navrata iskazivala zabrinutost povodom mogućnosti da bi BAIC ili Geely mogli doći u priliku da uvećaju svoj udeo u kapitalu nemačkog Daimlera, na nivo od čak 20%, pa bi tako mogli ubrzo da steknu sve privilegije koje donosi status značajnog manjinskog akcionara.

Međutim, među licima bliskim zbivanjima u ovoj industrijskoj grani, vlada uverenje da i nije baš verovatno da će BAIC ili Geely želeti da se domognu udela u Daimleru koji bi bio značajniji od 10%. Nakon upliva u kapital nemačkog emitenta koji prevazilazi zadate okvire, u priču se uključuje nacionalni nadzorni organ Bafin, a koji se bavi intenzivnim ispitivanjem svih kandidata za dalje jačanje pozicija u kapitalu neke nemačke firme koja drži akcije finansijskih institucija u Nemačkoj. Daimler je upravo iz te priče jer poseduje licencu za obavljanje bankarskih poslova u matičnoj državi. Stekao je po osnovu vlasništva nad finansijskom institucijom: Mercedes-Benz Bank.

Sve u svemu, strancima nije lako, a možda je čak i nemoguće, da preuzmu kontrolu nad nekim važnim nemačkim brendom.

AutoRepublika

(674)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments