1. Home
  2. Vesti
  3. Kia će za zainteresovane kupce od sada sklapati vojna vozila
Kia će za zainteresovane kupce od sada sklapati vojna vozila
1

Kia će za zainteresovane kupce od sada sklapati vojna vozila

3.08K
1
Podelite sa prijateljima:

Nije retkost da vidimo automobilske gigante kako dobijaju i razne ugovore prema kojima bi dobili zaduženje da se postaju i za vojnu opremu i vozila, a primera kroz istoriju je više nego mnogo. Pored ovog koji se tiče baš pomenute korejske marke i o kojem smo i ranije pisali, primera radi, Ford će vam uvek reći da saveznici nikada ne bi pobedili u Drugom svetskom ratu da se kojim slučajem ovaj proizvođač nije pobrinuo za razvoj teškog bombardera Consolidated B-24 Liberator, a isto će tvrditi i Jeep, dok General Motors smatra da je Humvee izuzetno bitan za „Jenkije“.

Sada na listu možemo da dodamo i Kiju, koja je upravo debitovala sa svojim modelom koji se zove LTCT. Spomenuta slova su skraćenica za Light Tactical Cargo Truck ili u prevodu „lagani taktički terenac“ i na prvi pogled jako liči na legendarnog Hummera.

Kia je i ranije imala istoriju proizvodnje vojnih vozila za potrebe korejske vožnje, ali je retko kada privlačila mušterije širom sveta. Ovaj put su očekivanja očigledno značajno veća pošto je za lokaciju premijere izabran Abu Dabi.

U svakom slučaju, Kia kaže da kabina može komotno da smesti četiri odrasle osobe, i posebno napominje da je klima uređaj deo standardne opreme. U prikolicu može da stane deset vojnika s punom opremom i vozilo je u stanju da pritom ponese i do tri tone tereta.

LTCT pokreće dizel motor sa 225 „konja“, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko osmostepenog automatskog menjača. Maksimalna brzina je limitirana na 130 km/h. Klirens iznosi 40 centimetara, i LTCT može da bude u pokretu u vodi pri dubini od 76 centimetara. Agregat je razvijen tako da može da funkcioniše i pri temperaturama koje padaju do 32 stepena Celzijusa ispod nule, pa sve do plus 42 stepena C.


Kia kaže da proizvodi vozila za korejsku vojsku od 2016. godine, ali da su svi raniji modeli bili zasnovani na civilnim verzijama, dok je LTCT prvi koji je od početka razvijen sa konkretnim armijskim potrebama na umu.

Platforma je takođe fleksibilna kako bi podnela produžene i skraćene verzije, pa se može očekivati da bude temelj za široku paletu modela, od laganih terenaca pa sve do blindiranih modela. Prvi primerci će biti isporučeni potencijalnim kupcima do kraja godine, a samo oni će biti u stanju da saznaju sve tehničke podatke.

AutoRepublika

(3084)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Za razliku od Hamera koji ima poluosovine ova Kia posjeduje dupla poprečna ramena kao naša Tara.Vojska Srbije treba da kupi Famos koji zjapi prazan i sama pravi svoje motore i mjenjače za Fap kao što je kupila i zavod Orao za proizvodnju mlaznih motora.