1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Koleos – Svetske ambicije
Renault Koleos – Svetske ambicije
59

Renault Koleos – Svetske ambicije

8.51K
59
Podelite sa prijateljima:

Nakon Captura i Kadjara, Renault je proširio gamu krosovera drugom generacijom Koleosa. Veći, prestižniji i luksuzniji, osim imena, Koleos 2 nema ništa zajedničko sa bivšim. Tim bolje!

Renault Koleos prve generacije

Sećate li se prve generacije Renaulta Koleosa? Banalnog izgleda, postavljen na staroj platformi korejskog proizvođača Samsung Motors, nije se mogao ravnopravno nadmetati s modernijim i atraktivnijim konkurentima, zbog čeka se postavljalo pitanje hoće li uopšte biti zamenjen i pod kojim imenom? No kako za krosoverima i dalje vlada prava jagma, Renault nije mogao odoleti zovu „Muza“, te je za razliku od prethodnog, posegnuo za bogatom „bankom organa“ japanskog partnera.

Pogodili ste, specijalista za 4×4 vozila alijanse je Nissan, što znači da je novi Koleos baziran na platformi modela X-Trail (takozvana CMF C-D platforma), na kojoj su uostalom postavljeni Quashqai, Talisman i Espace. Početak koji obećava, ako ništa drugo mehanička osnova je savremena, što se u velikoj meri odnosi i na dizajn. Renault se nije zadovoljio lakim modifikacijama spomenutog X-Traila, već je svom pulenu podario posve drugačiji izgled, u želji da izbegne internu „kanibalizaciju“. Nijedan element karoserije, kao ni enterijera, nije preuzet od Nissana, Koleos „fura“ svoj fazon. Stil je evidentno blizak ostalim modelima kuće, što se pre svega odnosi na anfas, odnosno masku i svetlosnu grupu, kao kod Talismana i Meganea.

 

Slično je i sa zadnjim delom, ista se proteže čitavom širinom, sve do znaka proizvođača. Opšte forme su masivne, robusne, Koleos na izvestan način impresionira svojom pojavom, posebno ukoliko je obuven u točkove od 19 cola, s obiljem hroma svugde po karoseriji. Ruku na srce, nema tu nekih posebno originalnih dizajnerskih bravura, iz prostog razloga jer je Koleos zamišljen da se dopadne kupcima na svim kontinentima (planiran je bio izvoz u preko 80 zemalja), gde pre svega mislim na Aziju.

Uostalom, 2016. godine prestavljen je po prvi put u Kini (Salon automobila u Pekingu), gde se i proizvodi za ovo tržiste. Za sva ostala (Rusija, Evropa, Južna Koreja, Australija, Južna Amerika…), izlazi iz pogona u Južnoj Koreji (za ovo tržište nazvan je Samsung QM6), što se može protumačiti kako Renault nema nema previše ambicija na domaćem, francuskom tržištu, pa ukoliko hoćete ni na celom Starom kontinentu. U prilog tvrdnji ide izbor isključivo dizel agregata, apriori bez većih zamerki, ali preterano „prljavim“ za evropske standarde, i s velikim „malusom“ (takse).

Gros bébé

U poređenju s prethodnim, novi Koleos duži je za 15 centimetara (4,67 m), s međuosovinskim rastojanjem razvučenim na 2,71 metar. Povećano je i odstojanje od tla (213 mm), kao i napadni i izlazni ugao (19 i 26°), ne bi li se poboljšali off-road kapaciteti, jer Koleos poseduje „pravi“ integralni pogon, pored 2WD i 4WD Auto, postoji i postavka 4WD Lock. Izbor se vrši manuelno, tasterom s leve strane upravljača.

No pre nego li se otisnemo na put, pozabavimo se enterijerom. Kao što se moglo i očekivati, uzevši u obzir gabarite vozila, prostora ima u izobilju, kako za glave, tako i za noge. Da bi putnici pozadi dotakli kolenima prednje naslone, moraju biti podjednako „krakati“ kao i oni na prednjim sedištima. Deci, odnosno nižim osoba, svideće se blago uzdignuta zadnja klupa (nakon restilizacije nagib naslona je podesiv), što im omogućuje pogled unapred, preko naslona za glave.

Pomalo je čudna odluka Renaulta da ne podlegne modnim trendovima i ponudi familijarnu verziju s 5+2 sedišta, kao što je to slučaj sa bratskim X-Trailom i mnogim drugim konkurentima, no verovatno se tako želeo zaštititi Grande Scenic i Espace. Modularnost je znači ograničena na preklopive zadnje naslone, kada se zapremina prtljažnika povećava s 624 litra (542 dm3 po VDA normama), na 1690 litara. Nije loše, no i dalje ubedljivo manje od  jednog Peugeota 5008. Zauzvrat, dobijena površina je potpuno ravna, a nasloni se lako obaraju zahvaljujući sitemu Easy Pack (ručice na bokovima prtljažnika).

Peta vrata poseduju električnu asistenciju s podesivom visinom otvaranja, ali je utovarni prag veoma uzdignut. Kada smo kod vrata, spomenimo i zadnja, koja se otvaraju pod uglom od gotovo 90°, što evidentno olakšava pristup sedištima. Jednom u unutrašnjosti, osim prostranošću bivamo prijatno iznenađeni kvalitetom materijala, upravo kao i završnom obradom. Verovali ili ne, stekao sam utisak da je Koleos možda i Renault najkvalitetnije izrade!

Sve je lepo uklopljeno, uz obilje mekane plastike i kvalitetne kože, začinjeno aplikacijama od drveta i ambijentalnim osvetljenjem (pet različitih boja). I ukoliko ste pomislili kako su mi opet „uvalili“ najskuplju verziju, pogrešili ste. Kao i kod ostali modela, Renault je uveo luksuznu varijantu Initiale Paris, jos prestižniju i bolje opremljenu od vožene Intens. Bio sam u prilici razgledati je, od ostalih se distancira ventilisanim bikolor kožnim sedišima, s savršeno udobnim naslonima za glave, Hi-Fi sistemom Bose, induktivnim punjačem telefona, grejanim vetrobranskim staklom, lisnatim bočnim staklima, hlađenim držačem za limenke pored ručice menjača, ogromnim panoramskim krovom na otvaranje…  Amerika bre, mnogi konkurenti mogu samo da sanjaju ovakav nivo luksuza!

Sam dizajn enterijera je već kao po običaju poprimio sve stilske elemente proizvođača, s vertikalno postavljenim tabletom od 8,7 inča (7 inča za slabiji završni nivo) i numeričkom instrument tablom. Ima tu svega, duginih boja, raznih podešavanja i gomila menija, što odvlači pažnu i zahteva izvesno privikavanje. Tek da se zna, prošle godine proizvođač je osvežio Koleos , no izmene su praktično nevidljive, računajući i spoljašnjost.

Što se tiče pozicije za upravljačem uglavnom je bez zamerki, bez obzira što sam poželeo spustiti sedište jos malo niže, kao i bolji oslonac ispod kolena (čitajte duži sedalni deo).

No ima jedna stvar koja mi je zaista smetala u gradskoj vožnji, a ne odnosi se na spoljašnje dimenzije. Veliki spoljašnji retrovizori i „mesnati“ A stubovi, ograničavaju vidno polje, te su prilikom skretanja u bočne ulice, pešaci često „pokriveni“. Situacija je znatno bolja kada se želi parkirati, senzori na sve strane i kamera za vožnju unazad, od velike su pomoći.

Teška kategorija

Po pitanju vozne dinamike Koleos ide uzvodno! Za razliku od konkurenata, tipa Peugeot 5008, Škoda Kodiaq i Ford Edge, Mazda CX-5, Alfa Romeo Stelvio… koji akcenat daju na voznu dinamiku, ovaj veliki Renault orijentisao se na udobnost. Počevši od amortizera i opruga, pa sve do automatskog CVT menjača i samih sedišta. Opet posve logično, kada se zna kojim je tržištima prevashodno namenjen.

Na putu, ovo se odražava relativno snažnim ljuljanjem karoserije prilikom dinamične vožnje, bez da je opšta stabilnost dovedena u pitanje. Koleos je nadasve savremen SUV, uostalom, integralni pogon ne služi samo za izlete u prirodu, već pomaže i prilikom otežanih uslova na putu (kiša, blato, sneg…).

Slično je i po pitanju agregata, dovoljno su snažni za svakodnevnu vožnju, ne i za obaranje rekorda. Renault je u startu predvideo samo dva dizela, barem kada se radi o evropskom tržištu. Slabiji 1.6 dCi razvija 130 ks i obavezno je u sprezi sa samo prednjom vučom, dok snažniji 2.0 dCi/175 ks, izvučen iz naftalina, može biti s 4×4 pogonom i u sprezi s spomenutim CVT menjačem.

U prilici sam bio da isprobam oba, počnimo zato sa slabijim, uparenim s klasičnim šestostepenim ručnim menjačem. Ova blok poznat nam iz ostalih modela, između ostalog po savremenoj koncepciji i kultivisanom radu. Prethodnih godina uverio sam se da „pošteno“ obavlja posao u isto tako teškom Espaceu, nema znači razloga da tako ne bude i u Koleosu.

Za one kojima performanse nisu u prvom planu, ovo je posve logičan izbor, posebno jer je ekonomičniji (potrošnja se kreće oko 7 litara u proseku) i jeftinijii. Ukratko, uz korektno odmeren menjač, motor je s 320 Nm dovoljno elastičan i prihvatljivo performantan (11,4 sekunde do 100 km/h i maksimalna brzina od 185 km/h).

Toliko o njemu, par reči i o snažnijijem 2.0 dCi/175, s kojim sam svojevremeno proveo čitavu sedmicu. I on nam je dobro poznat već dobrih desetak godina, iz modela kao što su Laguna i Latitude. Dovoljno diskretan (kabinski prostor Koleos je dobro izolovan) i snažan (380 Nm), u harmoniji je sa sedmostepenim automatskim menjačem CVT X-Tronic.

Renault je iz nekog nepoznatog razloga odustao od kućnog menjača s dvostrukom spojnicom i opredelio se za  Nissanov, koji, iako proklizava i pomalo guši performanse, nije neprijatan. Bez imalo cimanja prilikom prenosa, doprinosi spomenutoj udobnosti. Iako lično nisam ljubitelj ovakve koncepcije, moram priznati da je u svakodnevnoj vožnji zadovoljavajuće brz i  „inteligentan“, no u pojedinim situacijama nije naodmet preći na manuelni režim, jednostavnim pomeranjem ručice napred/nazad (nema „šapa“ pored upravljača).

Slično je i kada se s asfaltnih siđe na zemljane puteve, gde vozač odlučuje hoće li izabrati  4WD Lock postavku, ili prepustiti elektronici da prebaci snagu na točkove koji imaju bolji kontakt s podlogom (4WD Auto). Iskreno rečeno, nisam bio u prilici da ga „bacim“ u blato (nije ga bilo ni za lek nakon velikih suša), niti testiram u nekim ozbiljnijim terenskim uslovima. Samo jednodnevno vozikanje po zemljanim i izrovanim putevima na stotinak kilometara izvan Pariza, gde je do izražaja opet došlo udobno ogibljenje.

Rukohvat pored menjača dobro dođe suvozaču kada počne snažno cimanje i naginjanje karoserije. Sve je to lepo, ali, verovali ili ne, naš Koleos tako stiže do bezmalo 1.770 kilograma (prazan, ukoliko je i ovo realan podatak), odnosno do maskimalno dozvoljenih 2.300 kilograma, pod punim opterećenjem.

Iz tog ugla treba posmatrati i visoku potrošnju, od oko 9 litara u proseku. Više-manje toliko konzumira i na auto-putu, dok se u gradskoj vožnji, u zavisnosti od okolnosti, kreće između 11 i 13 litara. Podrazumeva se da je i cena viša, za automatski menjač svojevremeno se trebalo doplatiti 2.000 evra, isto toliko za integralni pogon. U meduvremenu, 1.6 dCi je izbačen iz ponude, dok je 2.0 dCi/175 ubrzo kršten 2.0 BluedCi, kome je snaga ujedno podignuta na 190 ks. No maksimalni obrtni moment od 380 Nm je ostao neizmenjen, dok su paradoksalno perfomanse za „dlaku“ slabije (10,1 sekunfs do 100 km/h i maksimalna brzina od 198 km/h).

No ni tu nije kraj, prilikom zatezanja bora prošle godine uveden je novi blok 1.7 BluedCi od 150 ks (340 Nm), isključivo s prednjom vučom. Snažniji od dva litra je obavezno s integralnim pogonom, no po mojim saznanjima oba agregata su i dalje u sprezi s navedenim auomatskim menjačem CVT X-Tronic. Kažem ovo jer se ponegde može pronaći podatak da se radi o EDC7 automatskom menjaču…

Cene i rezime

Po pitanju cene Koleos je solidno plasiran, pre svega zahvaljujući „politici“ uvoznika. Više puta sam prilikom ranijih testova istakao da su Renaultova vozila u Srbiji osetno jeftinija nego li u Francuskoj. Koleos se tako prodaje po početnoj ceni od 28.000 evra (u FR od 34.000 evra), pa sve do 39.000 evra za Initiale Paris 2.0 BluedCi/190 4WD (46.700 evra u FR, bez uračunatog popusta koji se lako može dobiti nakon par minuta pogađanja).

Pozamašna suma novca, ali i dalje znatno niža od mnogih konkurenata, uz zavidan nivo opreme, posebno kada se radi o Intiale Paris. Sve u svemu, Koleos 2 nije „omanuo“, štaviše reklo bi se kako se Renault svojski potrudio učiniti ga konkurentnim. E sad, bez benzinskih agregata i hibridne verzije sigurno nije u duhu vremena na Starom kontinentu, što se odražava na prodaju, znatno nižu od očekivane. No svet nije samo Evropa, za pojedina tržista izvan ponuđen je benzinski četvorocilindarski 2.0 SCe/150 ks, kao i 2.5 SCe od 180 ks.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Renault Koleos 2.0 dCi/175 4WD CVT Intens

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV/krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.673 x 1.843 x 1.680 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.710 mm
Zapremina prtljažnika: 624 – 1.690 l
Masa praznog vozila: 1.770  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbodizel
Radna zapremina: 1.995 cm³
Snaga: 175 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 380 pri 2.000 o/min

Pogon

Tip: AWD
Menjač: A/7

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/60 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,5 s
Maks. brzina: 201 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 60 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6,4 – 9 l/100 km
Emisija CO2: 156 g/km

Cena

Cena u Srbiji za 2.0 BluedCi/190 X-Tronic 4WD Intens 35.000 evra

Dobre strane:

Opšta udobnost, moderan enterijer, unutrašnji prostor, off-road kapaciteti, oprema, cena

Loše strane:

Nevidljiva restilizacija, bez verzije sa sedam sedišta, bez Multi-Sense sistema za regulaciju performansi kao kod Talismana i Espacea, težina, samo dva dizel agregata
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 7
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,75
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8,25
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7,5
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 7
Potrošnja: 6,5
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,44

(8511)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

59 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

Opa, jel ovo Peki ispunjava moje želje? Hvala! Po meni vrh u toj klasi do 2000 kubika, pogotovo ako se uzme u obzir oprema koja se dobije čak i u Intense paketu i naravno ako nije potrebno 7 sedišta. Ali samo na papiru. Morao bih prvo sam da se uverim kako taj CVT šalta pod sopstvenom nogom pre nego što donesem konačan zaključak.

IvanBg89

Koleos definitivno izgleda kao lađa 🙂
Kakav je X-tronic CVT, valja li čemu? Vidjao sam da su ga kritikovali u smislu pouzdanosti kod Nissana ranije…
Možda je malo van teme, pre svega me interesuje u kontekstu novog Clia, nude ga uz 1.0 TCE sa 100ks – nešto preko 14 hiljada evra u Zen i oko 15 i po hiljada za Intens – isplati li se to štogod kao kupovina naspram manuelnog s tim motorom?
Ili u odnosu na EDC po pitanju uloženo-dobijeno?

D_C

U Cliu nije CVT vec EDC. Uglavnom se moze ocekivati da Renaulti bazirani na Nissan mehanici imaju CVT menjace jer je to u danasnje vreme japanska specijalnost.

IvanBg89

Od pre neki mesec stoji na cenovniku Renault Srbija u ponudi – X-tronic CVT sa 1.0TCE 100ks i EDC sa varijantom od 130ks – ako oni lažu onda i ja lažem 😀

D_C

Moje izvinjenje. Očito nisam potpuno u toku.

Peki

NI malo nije van teme! Igrom slucaja juce sam uzeo Clio TCe/100 X-Tronic. 1.0 TCe od sada se moze dobiti u kombinaciji samo s ovim automatskim menjacem (opet poreklom iz Nissana), dok je EDC rezervizan za snazniji 1.3 TCe/130. Ne pitaj me koliko vredi jer sam presao samo pedesetak kilometara, test sledi nakon Mazde CX-30 Skyactive-X/180, koju sam isto tako juce vratio. Jedino ces po pitanju zavrsnog nivo morati proveriti sta sve ulazi uz Zen i Intens, jer je „moj“ u vrhunskom RS Line.
Pozzzz

TNT

Ohhoho! Peki, znači počeli novi testovi, ponovo radi bioskop? ČESTITAM i unapred se radujem!

Peki

Da, trebalo je bezmalo 3 meseca da se stvari pokrenu… Daleko smo jos uvek od normalizacije i mnogi proizvodaci jos uvek nisu otvorili press vozne parkove. Da se ne ponavljam procitaces u test Mazde CX-30 koliko je sve komplikovano….
Pozzzz

IvanBg89

Peki, sjajno, jedva čekam! 🙂

Zoca

Lep ovaj(omanji) dvorac ,po stilu bih rekao da je iz doba Renesanse?!Peta fotografija.

D_C

Da, da, Peki obecao da ce pisati gde je fotografisano pa zaboravio.

Peki

Ma nisam zaboravio, alo ovo je test iz moje „arhive“, obraden i doraden. Ne secam se vise gde je uradena slika, a cesto ni ne znam o cemu se radi, znamenitosti u Francuskoj ima na pretek… Vozikam se ponekad bez cilja trazeci nesto lepo na oko gde imam pristup kolima, uradim par slika na brzaka i nastavim ne obracajuci paznju.

moron

Evo ga jedan „testirani“ DCI 190 baš sa oglasa, nov, tj. godište 2020, oglašena cena 36.000. https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/14663310/renault-koleos-intense-dci-190-4wd Nova „šuga“ TDCI 190 AWD AT8, ST Line je „na oglasu“ 41.990, a ipak je „za broj“ manji automobil. Sad, Koleos je CVT i nekome će to možda predstavljati „problem“. Stvar ukusa … Opet, to je i 6.000 evra razlike do Šuge … Inače, na oglasima ima „brdo“ novih (iz 2019) X-Trailova, doduše 1,75 DCI 150 AWD CVT, Tekna, za oglašenih 31-33k. Ima i jedan iz 2019. DCI 177 (znači, „stari“ motor?) sa oko 19 kkm, za samo 27k. Kao da im se… Pročitaj više »

Minderbinder

X-Trailovi su na „akciji“ već neko vreme pa se po ceni od oko 33.5K može kupiti model u maksimalnoj opremi sa ProPilot sistemom (regularna cena oko 38K). Ovo što oglašavaju po 31K je cena za pravna lica. Meni je ovo očekivano jer je u pitanju generacija koja vuče korene iz 2014, i sledeće godine se očekuje naslednik. Ovaj za 27K iz 2019. mi opet dođe kao realna ponuda, jer sa cenom novog od 33K teško da može da se više izvuče. Bar bih se ja uvek pre odlučio za novog da je razlika u ceni manja…

Balkanboj

Lep je taj Koleos, mnogo skladniji nego prva generacija, još su zadnja vrata iz jednog dela a ne dupla kao kod prethodnog.
Ali, zar je moguće da nema dobre motorizacije za tako veliki automobil? Jedan dobar motor i jedan šporet (1.6d) dobar samo za grad i parking. U toj klasi je i BMW X3 koji, iako skuplji, bih pre odabrao. Uvek prisutan xDrive, nema potrebe za razmišljanjem koji pogon odabrati a bolji je od mnogih drugih izvikanih 4×4 i awd sistema.

igi

Ali je s druge strane X3 daleko skuplji za održavanje. Ko gleda Koleosa, na X3 će samo baciti pogled i uzdahnuti.

орангутан

Пре годину и по X-Trail у највишој могућој опреми није имао ни као опцију подешавање нагиба седалног дела код возача, саветник проверавао. Опасан фаул за те новце у тој класи за гро циљне групе.
Друго, офтопик, да ли само мени иде на црвен бан овај тренд изостављања класичног цајгера брзиномера који се интуитивно читао пажањем, и показивања брзине само као контаринтуитивне цифре која мора да се активно чита, и тиме, a притом се стално и мењајући, одвлачи пажњу – Лексус, Мазда, изгледа нови CR-V (sorry морон, буквално једина замерка), ….

moron

орангутан, ma, šta ti je, samo opušteno 🙂 Imao bih i ja CRVu šta zameriti, ne brini. Npr, hajde što za svako „paljenje“ mora da se stisne kvačilo, dobro, ja to i inače zbog bezbednosti radim, a to i inače imaju mnogi ( škoda, toyota … ), ali, i nemaju mnogi ( fiat, pežo .. ). Ali, to što za svako startovanje motora (u varijanti sa 6MT) mora biti prethodno aktivirana „ručna“ kočnica, to zaista ne mogu da razumem i od toga dobijem „fras“ ( posebno u kombinaciji da time da „uobičajena“ dekativacija ručne podrazumeva da prethodno moraš da stisneš… Pročitaj više »

Balkanboj

Kad stisneš kvačilo automobil zna da želiš da kreneš pa ti onda start-stop sistem upali motor, znam i mene nervira. Verovatno je to uslov da bi uopšte i upalio motor. Ali mi za ručnu ne traži da pritisnem nožnu, nije neophodno držati kočnicu da bi ručnu popustio (t.j. dovoljno je ubaciti u prvu/rikverc i krenuti a automobil sam popusti ručnu kočnicu, kao kad staneš na semaforu pa aktivira hill hold). Ako želim samo ručnu da otpustim bez kretanja onda mora nožna da se nagazi (a više puta me zajebao da ne „povuče“ ručnu iako sam povukao dugme).

moron

Da, da, ja sam govorio o načinu „spuštanja ručne“ bez istovremenog kretanja, to što si i ti rekao ( „Ako želim samo ručnu da otpustim bez kretanja onda mora nožna da se nagazi (a više puta me zajebao da ne “povuče” ručnu iako sam povukao dugme)“). A može i ovaj „automatski“ da „spusti rućnu“ ( tako što ćeš samo da kreneš „pod ručnom“ ).
Ali, generalno, taj algoritam, da ja ne mogu da „pri prvom paljenju“ upalim motor, a da nije prethodno „povučena“ ručna, pa, ne razumem, za kakve morone je to predvidjeno ?

Balkanboj

Vidiš, to nisam probao do sada jer mi je teren brdovit i bez ručne se nikada ne gasi automobil a kad startujem uvek kočnica (uz kvačilo) pa start motora… moraću negde na ravnom da proverim tvoj algoritam … zato najviše volim običnu ručnu kočnicu. Verujem da je sistem predviđen da zaštiti vozilo (mehaniku i limariju), a i druge oko vozila od onih pravih morona (a tu ne mislim na tebe)… „ne razumem, za kakve morone je to predvidjeno ?“ – za one prave. Btw, na bemveu je automatik, i zimus mi je trebalo da idem u rikverc uz otvorena vozačka… Pročitaj više »

moron

Balkanboj, Očito, svaki proizvodjač nekada ima i neki svoj specifičan algoritam, kao što si naveo to sa vratima (a što te spaslo štete ). Eto, kod CRVa, ako je sa AT, možeš da „upališ“ motor bez „uključene“ ručne, ali, ako je MT, ručna mora da je prethodno „uključena“. Da inače živim ili parkiram se negde gde je povlačenje ručne „obavezno“ (zbog nagiba), ne bi mi verovatno ovo smetalo. Ali, imam garažu, na ravnom, u kojoj kola često ostavim i u leru (jer, nemaju gde „daleko“ da odu) i sada svaki put „povuci ručnu“ sa CRVom (a Fiat i dalje maltene… Pročitaj više »

s mile

nisam za to da se ručna uvek povlači, ali koja ti je logika da izbaciš iz brzine auto kada ga parkiraš, ZAŠTO…

moron

Zato što mi je garaža relativno kratka ( zbog polica koje je „skraćuju“ ) i ako su kola unutra, a nešto radim po garaži ili ispred nje ( pa mi zatreba nešto od alata, koji je na policama ), povremeno imam potrebu da malo gurnem kola, napred ili nazad. Zato mi je lakše da su kola uvek u leru, i samo naslonim stopalo na točak i kola „odoše“ … A posle ih samo na isti način „vratim“.

s mile

CRV= 500L + 300mm…. kao li se on uklopio…… 😉
može li on nogom da se pogura….

moron

CRV je nekih +42 cm dužine na 500L, i imam sada možda ukupno 20 cm ispred + iza kola, i tu guranje novih kola nogom po garaži ne pomaže 🙂 A tek kada dodje zimski set CRVa, „ugasio sam“, jer na policama (koje mi i „skraćuju“ garažu), trenutno stoji samo drugi set od 500L, a rekao bih da gume CRVa imaju oko 10-11 cm veći prečnik, pa će slobodan prostor da bude još manji 🙂

s mile

muke moje niko ne zna…. 😉

razmotri opciju visećih stalaža, bez nogara… ankerisano u zid…. malo Hilti da radi…

D_C

Proizvođači vole da se prave pametni i komplikuju stvari bez potrebe. Na mom autu (automat) su vrlo lepo osmislili da se ručna aktivira svaki put kada ubaciš u P i isključiš motor. I automatski se deaktivira kada krećeš što znači da skoro da ne moraš da misliš na ručnu. Ključna reč je skoro. Jer u određenom ciklusu vožnje se pri novom polasku neće automatski deaktivirati. Rešenje: naučiti uputstvo za upotrebu napamet pa se svaki put preračunavati kad, koliko itd da bi znao da li će da otpusti ili ne. Ili druga opcija, naviknuti da uvek pre polaska otpustiš ručnu sam.… Pročitaj više »

Don

Uvijek sam ručnu povlačio i tako će i ostati. Nadalje,automatik aktivira ručnu i kod paljenja obavezno stiskanje nožne kočnice i otpuštanje ručne. Nije ki ono jeep imao problema? Jel ona Hrv glumica poginula na tu foru da se auto otkotrljao? Uopste se ne zamaram sa tim,tako treba biti i to je normalno, ne vidim razloga zašto ostavljati auto bez podignute ručne kočnice.

Don

Auto se i pali uz stisak kvačila nikad bez…ko pali bez kvačila treba mu vozačku oduzet.

moron

Moj ranije pominjani drug mašinac smatra da je „stetno“ paljenje motora uz pritisnuto kvacilo ( kao, trpe ležajevi ili nešto slično). Verovatno samo to mu je i zamerka na skodu.

TNT

Nije to tako strašno, navikneš se nakon nekog vremena, ne odvlači pažnju. Možda je to čak i praktičnije rešenje od klasičnog.

орангутан

Вероватно није страшно, из знатижеље провозах Lexus UX, прво што сам приметио је то, али брзо заборавих забављен другим стварима

moron

Čudni podaci … Čak i u DE, navode se samo NEDC podaci za ovaj 2,0 DCI AWD CVT ( 150 grama CO2 i 5,7 litara kombinovano ). U SLO je WLTP ali je napisana potrošnja „mešovito 6,9-7,0“, a emisija „mešovito 180-183“. U FR ja Koleos „ne vidim“ uopšte ? Nema ga u gami ? Ili je sajt „u izradi“ … Peki, prodaje li se ovo čudo uopšte u FR? Ako se prodaje, šta tamo piše za „emisiju“ i „potrošnju“ i po kom standardu? Peki je napisao po NEDC „prosečno“ 5,6 i 156 gr CO2, a „u naravi“ da je u… Pročitaj više »

TNT

Ne guraju svi gore-dole po garaži u leru automobil, pa se posle hvale po portalima sa nekom niskom potrošnjom, kao pojedini… Usput, imaš i onu papučicu skroz desno, neće da boli CRV-a kada je pritisneš, a neće ni da potroši hektolitre benzina… A i ručnu kada redovno podižeš, neće da zarđa, ko što je bilo na PUG 😀😀😀😀😀.

Jesi li dostigao 1.000, ili ćeš (prema mojim predviđanjima) to učiniti za ovaj vikend?

moron

TNT,
Imaš dosta preciznu, sasredjenu paljbu 🙂
Kako si se samo setio korozije ručne? 🙂
A nadam se i ja prvoj hiljadarci ovaj vikend, ako porodica ne izda … Gas, pak, svakako nećemo stiskati bez barem 30-40 radnih časova u laganom ritmu, tako da za te hektolitre benzina koje pominjes ima vremena 🙂

Don

46700€ …ponukalo me da se sjetim komentara na cijenu one kije i bratskog hjundaia, ko će dat tolike pare za kiju, isto vrijedi i za ovu ljuljasku iz Francuske, al takvih komentara nema, začudo.
35 Keka …..kad se sjetim da je moja b Klasse sa nikakvom opremom koštala preko 38…dodje mi da oplakujem budalu koja ju kupi i nakon godine prodade.

moron

Don,
Primedba ti je na mestu, bar što se mene tiče. O korejskim vozilima su mi češći negativni, nego pozitivni komentari. Zašto je to tako, drugi je par rukava.

Što se tiče testiranog, kada bolje razmislim, sa cenom od 35-36k nije on skup za ono što nudi od motora i opreme. Toliko se kreću oni sa susedne vesti akcijski lagerski Tiguani TDI 150 DSG 150 iz prošle godine …

TNT

Pre par godina pokušao sam da ozbiljnije poredim Koleos i X-Trail. Prvi ulazak u novi Koleos, u top opremi, na mene je ostavio utisak višeg luksuza i komfora. Išao sam sa ženom – njoj je delovao previše svedeno i nedovršeno. Spolja mi je opet delovao zrelije; ženi je X-Trail bio lepši. Bukvalno smo se u Dunavskoj šetali od salona do salona nekih 4-5 puta i naizmenično sedali u jedan i drugi. Uslovi prodaje su bili (pretpostavljam da su i sada) sa solidnim popustom na „dobar dan”, na oba mesta. Međutim, ukupno gledano, na „drugi i treći pogled” ipak bih za… Pročitaj više »

moron

I, šta su u konačnom sledu bili diskvalifikatorni faktori za ta dva vozila Renault Nissan grupacije?

TNT

Pretpostavljam da si i ti pre nekog vremena rešavao ovu dilemu. Moji razlozi su bili CVT, „napucanost” opremom koja je beskorisna, to jest ne radi kako treba i kamionski krug okretanja – X-Trail je gotovo nemoguće parkirati u moju garažu. Ma koliko cena bila odlična i takva kupovina izgledala racionalno, preko tih stvari nisam mogao da pređem. I pored svih uočenih problema sa (ne)kvalitetom izrade, pre bih uzeo 5008 nego ove. Ali pusti mene – šta su bili tvoji razlozi, to je mnogo zanimljivije? Za Rav si rekao da je ružan, da li je postojao još neki problem? Šta si… Pročitaj više »

moron

Nisam ja za ovu priliku pre odluke nešto posebno/dodatno studirao UV segment, jer ga uopšte i nisam „gadjao“, pri čemu sam ja imao dovoljno „sećanja“ od ranije na aktuelnu ponudu u SUV klasi. Inače, na prvom mestu ja sam gadjao corollu karavan, a drugo mesto na listi želja su delili focus karavan i pežo rifter. A u željenoj opremi, sve to je imalo veoma sličnu cenu (ni 5% razlike). Svaki mi je ne kraju imao i neku manu, fizičku (corolla mi pretesna) ili mentalnu ( nisam mogao da svarim focus po ceni corolle, ni Rifter sa visinom 188 cm, koji… Pročitaj više »

Don

Vidim ja da nisi gledo superba, čudo te onaj kolega nije uputio …eeee

moron

Don,
kakav sam danas gledao lep Superb u salonu Čkode… „Sport Line“… Vauuuuu, kako dobro izgleda …
A zapravo sam bio došao zbog nove Oktavije. Videh i nju. Ambition… Nije za mene, definitivno … Pozadi mi fali bar 5-6 cm za moju „tintaru“ … Nisam očekivao „ono“ od škode. Doduše, daleko sam i ja od „normalnog“. Sreća, pa ima i „nenormalnih“ vozila, u koja lepo sednem i pozadi.

D_C

Ja vecito pricam da bih Superb Sportline ili L&K uzeo pre nego li A6/seriju 5 ili sl u verziji sa motorom od 2000 kubika. Sportline sa onim ‘jorgan’ alkantara sedistima preuzetih od S6/RS6 (C7) izgleda bogovski.

TNT

Btw, da li dobro vidim na sajtu: prema akcijskim cenama, trenutno doplata u Lifestyle varijanti za CR-V ručni -> CVT (+20 KS) 500 €? Za Elegance je i dalje 2.000 €.

Zlobnici bi rekli da bi prodali tu CVT varijantu, moralo bi da bude obrnuto – da je jeftinija barem za 500 € 🙂.

moron

TNT,
eto, vidiš kako je CVT „voljen“ 🙂 Samo 500 evra doplate, ali džaba …
Mislim da su svi oni „akcijski“ 2019….
Inače, danas bijah i u salonu pežoa i shvatih da sam pri nabavci novog vozila mogao da uštedim 310 evra da sam uzeo 3008 Crossway HDI 130 EAT8 …
A za uštedu kasnije na gorivu, ko to zna 🙂

Don

Da sam i ja djuliju uzeo za guz…e, od da mi je,nista gore nije. Vjerujem da je i 3008 onako solidan samo ako mozes živjet sa ergonomijom.sad je taj crv dosta skuplji, neki mjesec kad sam gledao akcijske cijene bilo ih je za po 20 i kusur a sad preko 36 ak ne i 39 ….
al ne kontam kako mjesta u Superb karavanu za glavu nemas?! Od škode samo Superb prolazi, eventualno Scala , octavia mi se ne svidja a novu sam vidio samo na autoputu.

moron

Don, Ja sam „telesno disproprcionalan“, u zbiru 192, ali, kratkonog, a dugotrupan, kao pas jazavicar … A za škodu nisi možda razumeo, u superb karavan ja i pozadi mogu sesti, ali, nisam danas mogao sesti u novu oktaviju pozadi. Poslao sam Pekiju slike, da se smeje 🙂 Što se tiče 3008, on je skroz ok vozilo i da je onda bio ovaj što sam ga danas video (paket Crossway), a da sam uopšte gledao takva kola, verujem da bi moja porodica (da ga je videla) i sa njim srećna bila. Ali, sa decom tinejdžerima „ne možeš ni u Crkvu, ni… Pročitaj više »

Don

E moj Boško, da mi je samo znati kako tvoj mozak funkcionira kad ti je MB logičan i na svom mjestu. Ti si prvi koji to izjavi, čak je i Miodrag stavljao pod minus MB komande. 1.nemoguce pronaći ispravnu poziciju sjedenja zbog loše oblikovanog auta 2.debeo a stup 3.siroka i besmislena centralna konzola od tvrde, jeftine plastike u koju koljeno vozača udara i nakon par minuta biva crveno ko paradajz. 4. Brisaci ostavlja 6cm debelu neobrisanu povrsinu na vozacevoj strani 5.centrala konzola ima suludu tastaturu za telefon 6. Tipka dna selektora nije izdvojena i nemoguće ju je u voznji pogoditi… Pročitaj više »

TNT

Pa tako te volim – stvarno si idealan da testiraš automobile, ali da uočiš samo one negativne strane! Da si se „otvorio” i uzeo E možda bi bilo bolje 😉, ovako, kad si se stis’o, ćuti i trpi 😀. Ozbiljno, da napišeš na jednom mestu recenzije te B klase? Samo dopuni posle večere malo ovo što si pisao; znam da će to biti najteže ali navedi barem jednu stvar koja ti se dopada ili je barem najmanje loša, čisto radi ravnoteže, pa da ovde imamo kompletno tvoje viđenje – pretpostavljam da će mnogima korisiti.

Don

Jes vala, da sam znao šta me čeka kupio bih novu djuliju (crvenu),al život piše drame. Mogao bih, no te negativne stvari vidim samo kad ga duže koristim (imam,posjedujem) tad ne vidim ni jednu pozitivnu. Ev’,autoputem na 120 trosi (ovisi o kombinaciji terena,cim je blaga uzbrdica odmah se penje ) oko 4.8l, do Italije (poštujući ograničenja brzine) sam se na oko 5 zaustavio , a bilo je i 3.8, no po gradu pije i 9. Može potegnuti i preko 200 ali nije udoban za te brzine. Gepek je mali(kratak)ali visok (tako računaju m3) pa od njega nikakve koristi za mene… Pročitaj više »

TNT

Koji je motor u pitanju i da li si sa njim imao nekih problema? Menjač je, ako sam dobro shvatio ranije komentare, ručni – da li je tu bilo problema?

Don

2.2 švapski motor, automatik.
Mjenjač je imao problema, ali greška nije pokazana…taman bio krenuo kući u Italiju, kad zastekalo smeće,imam neki video, neće da prebaci, neće da promijeni dna,promijeni brzinu, 47 sekundi treba da ubrza od 100 do 140, sve dok nisam stao na benzinsku i ugasio motor. Inače, kako neće biti problema pa Švabo je to pravio.

TNT

Uf, čuo sam za te probleme. Poznanik mi je ispričao kako mu je menjač tako „zaglavio” u sred preticanja, na magistrali – bilo opasno po život. Ne znam da li je isti problem, pošto je njemu prijavio grešku i prešao u onaj „nužni”ili kako se već zove mod. On je, slično kao i ti, rekao da MB više nikada neće kupiti.

TNT

A da ti odgovorim za MB jednim jednostavnim primerom. Svaki njihov model koji sam probao unazad petnaestak godina, ako je imao električno preklapanje retrovizora, isto je radilo na sledeći način (odnosno mogao si da odabereš željeno ponašanje, kod skupljih i naprednijih modela). Pritisneš taster na daljinskom za zaključavanje – retrovizori se sklope. Pritisneš taster za otključavanje – otvore se. Dok si u kabini, sklopio si retrovizore jer se parkiraš blizu neke prepreke – izašao si, zaključao automobil – kada se vratiš i otključaš, retrovizori ostaju sklopljeni dok ih ponovo tasterom ne otvoriš. Ova jednostavna logika je to što to MB… Pročitaj više »

Don

Ili one sulude komande sjedala na vratima, đe ćeš logičnije, mogli su ih stavit i ispod haube. Svakim ulaskom u krivinu, na s klasi tada 2007, suvozač udara koljenom od komande i kako udari,sjedalo se makne . Nisam vjerovao dok sam nisam sjeo na suvozačevo mjesto, poslije sam konto da mi je ekipa stavila kameru, rekoh prank, neko mi pomiče sjedala, naslon hoće da me zdrobi, već sma nakon sest zavoja krenuo da j…Mater nekom, kad sam primijetio da koljenom svaki put sastavim komande a onda sjedalo mene pritisne. Ma vrh, nema dalje….šibica i benzin.

moron

Don,
jako mi se dopada tvoj način pronalaženje mana vozila koje koristiš… Taj „negativizam“ … Prepoznajem sebe 🙂 Bravo …
Mislim da bi bilo jako lepo i mnogima korisno kada bi napisao neko „korisničko iskustvo“ sa tim vzilom, koje bismo svi pročitali ovde na AR.
Što rekao Dr. Marušić: „Palac gore!“ 🙂

D_C

Jesi li taj auto kupio na nevidjeno, preko interneta? Cujem da ima ljudi koji kupuju automobile i na taj nacin a neke od gore navedenih mana mislim da mogu da prodju samo tako. Ukoliko si uvideo sve to i pre kupovine, pa zasto si ga uzeo? Da ne ulazimo u to da pratis zbivanja u automobilizmu pa je nemoguce da ne znas da A i B klasa nisu nesto posebno, tako da mi opet nije jasno zasto si ga kupio?