1. Home
  2. Prezentacije
  3. Rađa se blizanac krosovera Volvo XC90 i zove se Lynk & Co 09
Rađa se blizanac krosovera Volvo XC90 i zove se Lynk & Co 09
1

Rađa se blizanac krosovera Volvo XC90 i zove se Lynk & Co 09

345
1
Podelite sa prijateljima:

Iako sa zakašnjem, marka Lynk & Co je ipak uspela da dobaci do „starije“ modularne platforme SPA (Scalable Product Architecture), koja je ranije korišćena samo za Volvoove serije 60 i 90, kao i za maloserijski baterijski kupe Polestar 1. Lynk & Co je bio utemeljen na jednostavnijim arhitekturama CMA i BMA, dok je prvi četvorotočaš kineskog brenda, a koji bi bio postavljen na osnovama SPA, bio planiran za 2020. godinu. 

Kako je nastupila zdravstvena kriza, tako su planovi za tu premijeru otkazani, dok je uloga pionira pripala velikom SUV-u Lynk & Co 09.

Za sada je dostupan veoma ograničen obim informacija o novitetu o kom pišemo jer ih razvojni tim s javnošću deli na kašičicu. Na primer, prvi tizeri su se pojvili pre nekoliko dana na aprilskom Salonu automobila u Šangaju.

Čak ni gabariteti atraktivnog krosovera nisu objavljeni, ali je jasno da će on biti dužine oko granice od pet metara, što odaje i postavku prema kojoj je „kineski Kinez“ isti „švedski Kinez“, to jest Volvo XC90.

„Devetka“ nastavlja da promoviše uspostavljeni korporativni identitet marke, što je tvrdnja koja podrazumeva dvodelne prednje svetlosne grupe, ali ovog puta je rešetka hladnjaka postala veća i više agresivna u odnosu na prošle modele.

Ovo je prvi serijski model brenda Lynk & Co koji poseduje ručice za otvaranje vrata koje se uvlače u karoseriju. Isto tako, nijedan raniji krosover s ovim amblemom nije nudio treći red sedišta, ali ovaj hoće. Ipak i nažalost, još uvek nam nisu dostupne fotografije koje bi otkrile izgled vozila unutar putničke kabine.

Lynk & Co će nositi poprečno, trasferzalno ugrađen dvolitarski turbo motor koji sagoreva beznin i biće laki hibrid (48V). Pogonski točkovi će shodno tome biti oni prednji, dok će u prenosu snage posredovati osmostepeni automatski menjač.

U osnovnoj verziji valja očekivati oko 220 konjskih snaga, dok bi u prestižnijoj modifikaciji, pored sistema prenosa snage na sve točkove, valjalo očekivati i ergelu od 252 „konja“. Uzgred da dodamo da u varijanti AWD, spojnica na zadnjoj osovini je BorgWarnerova.

Gama noviteta će uljučivati i hibridne alternative, i to one dopunjive, ali i one koji ne nude takvu mogućnost. Dodatni električni motor bi ovde bio postavljen na zadnjoj osovini. Saglasno preliminarnim informacijama, snaga najskuplje verzije bi dostizala cifru od nekih 430 „grla“.

Krosover Lynk & Co 09 postaje serijski model tokom narednih meseci, do kada će uslediti i više novih infromacija. Uzgred, indeksi 04, 07 i 08 nedostaju u gami kineske marke. Četvorka se definitivno neće ni pojavljivati jer se ovaj broj u Kini smatra prokletim.

Ali, može se desiti da vidimo „sedmicu“ i „osmicu“, i to u vidu automobila srednje veličine, razvijenih na pomenutoj arhitekturi SPA.

AutoRepublika

(345)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Blizanac se rodi!