1. Home
  2. Vesti
  3. Red Bull RB17 stiže 2024. godine sa 1.250 KS
Red Bull RB17 stiže 2024. godine sa 1.250 KS
0

Red Bull RB17 stiže 2024. godine sa 1.250 KS

168
0
Podelite sa prijateljima:

Red Bull Advanced Technologies (RBAT) je 2022. godine najavio razvoj novog hiperautomobila, RB17. RBAT je komercijalna tehnološka grana za tim Oracle Red Bull Racing Formule 1 — slično Williams Advanced Engineeringu, to je mesto za plasiranje tehnologija razvijenih za F1 i zapošljavanje inženjera iz F1 tima kada je sport uveo ograničenje troškova.

Grube specifikacije automobila samo za stazu u najavi bile su hibridni V8 pogon sa dva turbo punjača koji proizvodi 1.250 konjskih snaga, karoserija koja uključuje svaku korisnu pomoć za performanse F1, legalnu i ne, cena od pet miliona funti (6,4 miliona dolara) plus porezi i opcije, i lansiranje na tržište 2025. godine. Magazin Evo, putem intervjua koji je direktor Red Bull tima Kristijan Horner dao za Sky Sports, otkrio je da je debi pomeren za ovu godinu umesto 2025. i pružio je još nekoliko detalja o tome šta dolazi.

Neimenovana treća strana pravi tvin-turbo V8 motor i, ako ne i ceo prenos. Red Bull još uvek nije spreman da otkrije proizvođača motora, tako da ovde postoje dve mogućnosti. Prvo, Red Bull je najavio RB17 u junu 2022, navodeći da je kupe u „naprednoj fazi razvoja“. Porsche je počeo da „galami“ oko pridruživanja F1 2021. godine, a zatim je najavio da će se upariti sa Red Bullom u julu 2022, mesec dana nakon vesti o RB17. A Porsche zna sve (?!) o hibridizovanim tvin-turbo V8 i trkačkim automobilima.

Proces saradnje je otišao dovoljno daleko da otkrije da je Porsche planirao desetogodišnji projekat koji je uključivao preuzimanje 50% udela u Red Bull F1. U martu 2023. obe strane su sklopile dogovor oko neslaganja vezanog za kontrolni paket akcija, ali nema razloga da bi raskid morao da prekine potencijalno partnerstvo u pogonima za RB17.

Drugo, neki smatraju da i Fordov motor može da bude u RB17. Mesec dana pre nego što su se Red Bull i Porsche „posvađali“, Ford je najavio da će se vratiti u Formulu 1 sa Red Bullom 2026. godine.

Horner je rekao da je ciljna težina RB17 900 kilograma. Top Gear, koji je vodio Red Bullov najnoviji hiperautomobilski projekat za stazu, nehibridni Aston Martin Valkyrie AMR Pro sa V12 motorom, rekao je da je težak 1.009 kg. Verzija samo za stazu legalnog Gordon Murray Automotive T.50, nazvana T.50s, teška je 851 kg. Poređenja radi, prošlogodišnja minimalna težina za F1 bolid bila je 798 kg.

Red Bull cilja na niže težište za svojih 900 kg nego što se nalazi na Valkyrie AMR Pro. Rečeno je da RB17 ima duže međuosovinsko rastojanje od raspona na Aston Martinu (3.149,6 mm), a samo međuosovinsko rastojanje Proa se protezalo 381 mm iznad međuosovinskog rastojanja uobičajene drumske Valkyrie. RB17 se takođe očekuje sa većim točkovima, što znači obruče veće od 18 inča, što je pomalo iznenađujuće kada se vidi da bi nadmašile specifikacije i za „F1“ i „LMP1″ automobile.

Ljubitelji motosporta dugo su razmišljali o tome šta bi glavni tehnološki direktor Red Bulla Adrian Nevej mogao da stvori. Red Bull je uradio isto, kreirajući virtuelne koncepte kao što je X1 za Gran Turismo 2010. RB17 će biti prva demonstracija u stvarnom svetu, originalno opisana frazama kao što su „Svi trikovi koje smo naučili u F1“ i „Adrijanovi najveći hitovi.“

Proizvodnja počinje u pogonima RBAT-a kasnije ove godine, a odeljenje zatvara montažu na najviše 15 godišnje. Uz planiranu proizvodnju od 50 automobila, to je više od tri godine za proizvodnju. Kaže se da kupovna cena od više miliona funti plaća servis i održavanje, pristup Red Bull simulatorima i uputstva na stazi. A Kristijan Horner želi da svi znaju: „Zvučaće fantastično, kao što bi trebalo da trkački automobili“.

AutoRepublika

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments