1. Home
  2. Vesti
  3. Renault i Dacia pripremaju pristupačan SUV za sedam putnika
Renault i Dacia pripremaju pristupačan SUV za sedam putnika
0

Renault i Dacia pripremaju pristupačan SUV za sedam putnika

514
0
Podelite sa prijateljima:

Tržište monovolumena se sve više sužava, a najnovija žrtva pomame naroda za krosoverima bi mogao biti kompaktni „sedmosed“ Dacia Lodgy, koji se na nekim tržištima šepuri i s oznakama francuskog proizvođača. Dakle, kolaju glasine kako će pomenuti MPV ustupiti svoje mesto u gami, priuštivom modelu s povišenom pozicijom sedenja s mogućnošću prevoza do sedam persona.

Prve informacije o razvoju takvog modela su se pojavile u javnosti pre oko tri godine, ali se tada pretpostavljalo da je na putu još jedna varijacija iz opusa Dustera. Sada, francuska edicija internet lista L’argus tvrdi da se radi o zasebnom modelu koji će karakterisati jedinstvena karoserija i opšti stil, odnosno pojava.

Novajlija će biti postavljen i na različitu platformu, pa će umesto još jednog pulena na B0 arhitekturi, novi krosover posedovati pojednostavljenu i produženu verziju CMF-B modularne platforme na kojoj leže i nama znani Renault Clio i Captur.

Prost i relativno jeftin kompakt Dacia Lodgy (fotografija iznad) je začet s idejom predstavljanja alternative za kupovinu polovnih vozila iz tog segmenta, ali očekivanja razvojnog tima nisu ispunjena. Prodajni rezultati tokom prethodnih godina nisu premašili 30 hiljada isporučenih jedinica godišnje, iako je Renault Scenic, inače osetno skuplji automobil, postigao „tiraž“ od 76 hiljada primeraka u prošloj godini.

Uspehu monovolumena Lodgy nije pomoglo ni to što je uvedena kros verzija Stepway, koju je krasio traženi off-road dekor. MPV je prodavan pod markom Renault, na pojedinim afričkim tržištima kao i u Ukrajini, dok je u Indiji zamenjen još pristupačnijim minivanom Renault Triber.

Saglasno očekivnjama, novi krosover će zadržati gabarite odlazećeg modela Lodgy, što podrazumeva dužinu karoserije od 450 santima. Pokretaće ga ceo arsenal turbo benzinskih agregata zapremine od jedne i od 1,3 litre, uz različite nivoe izlazne snage. Pored njih, ispod haube će biti moguće dobiti i dizel agregat nešto veće radne zapremine (1,5 dCi).

Ispostavlja se da će to biti i prvi hibridni model brenda Dacia. Planovi uključuju instaliranje 140 konja snažnog pogonskog sklopa koji kombinuje moć benzinca i elektromotora uz bateriju kapaciteta 1,2 kWh. Prema slovu preliminarnih informacija, sedmosed s povišenom pozicijom sedenja pod markom Dacia, će se naći na tržištu sledećeg proleća i to najpre na evropskom tlu. Koštaće malo više nego današnji  Lodgy, odnosno preko 13,900 evra (u Francuskoj).

AutoRepublika

 

(514)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments