1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. BMW: Veštačka inteligencija u službi odeljenja za farbanje karoserije
BMW: Veštačka inteligencija u službi odeljenja za farbanje karoserije

BMW: Veštačka inteligencija u službi odeljenja za farbanje karoserije

202
0
Podelite sa prijateljima:

Veštačka inteligencija može doprineti još boljoj preciznosti u sklopu kontrole veoma osetljivih sistema u proizvodnji automobila, što pokušava da iskoristi i BMW, pokrećući odnosan pilot projekat u odeljenju za lakiranje karoserije iz sastava fabrike koja je smeštena u okviru kompleksa u kom se nalazi i sedište grupacije u Minhenu.

Uprkos primeni najsavremenije tehnologije prečišćavanja vazduha, najfinije čestice prašine mogu dospeti u prostorije u kojima se nijansira karoserija. Ukoliko čestice nečistoća u vazduhu prevaziđu dozvoljenu graničnu vrednost, može doći do toga da završe na još uvek vlažnoj boji na školjki vozila, utičući tako na kvalitet izvršenih radova i finalni izgled farbane površine.

Specijalsti iz oblasti veštačke inteligencije u timu sa osobljem odeljenja za centralizovano planiranje iz sastava BMW-a, pronašli su način kako da eskiviraju gore opisane situacije. Svaka taze ofarbana karoserija mora proći kroz automatsku kontrolu površine u samoj lakirnici. Podaci koji se prikupe tokom takvih inspekcija se koriste za razvoj iscrpne baze podataka koja doprinosi boljoj analizi prisustva čestica nečistoća. Stručnjaci sada primenjuju algoritme veštačke inteligencije kako bi uporedili podatke koje dobijaju vizuelnom inspekcijom sa onim koje beleže senzori u samom postupku farbanja.

„Podaci iz baze podataka nam omogućavaju da dalje unapređujemo kvalitet radova koje izvodimo, a na dobrobit naših kupaca. Ovako prikupljene informacije, u kombinaciji s veštačkom inteligencijom, značajan su ulazni element za osoblje koje donosi odluke u timu, posebno u smislu unapređenja razvojnog procesa. Podneli smo više zahteva za zaštitu intelektualne svojine iz oblasti tehnologije analize čestica prašine, a što nam je omogućio ovaj pilot projekat,“ izjavio je Albin Dirndorfer, viši potpredsednik zadužen za lakiranje karoserije i završnu obradu površina u BMW grupi.

Şpecijalisti iz BMW grupe zaduženi za primenu veštačke inteligencije sagledavaju situaciju na način da tvrde da postoji enormni potencijal za primenu podataka koje pruža analiza prisustva čestica prašine u vazduhu. Zahvaljujući podacima koje prikupe brojni senzori kao i onim koji se obezbeđuju fizičkom kontrolom farbanih površina, veštaška inteligencija je u stanju da nadzire više od 160 parametara koji se odnose na kvalitet nanetog laka.

Ovo rešenje s veštačkom inteligencijom će samo dobiti na značaju u primeni u serijskoj proizvodnji, gde će biti moguće primenjivati znatno širu bazu podakata. Proizvođač se nada da će nakon završetka pilot projekta u minhenskoj fabrici, biti u prilici da pokrene sličnu tehnologiju i u drugim pogonima.

AutoRepublika

(202)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments