1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Polovina prodatih novih vozila u Americi ima pogon na sva četiri točka
Polovina prodatih novih vozila u Americi ima pogon na sva četiri točka

Polovina prodatih novih vozila u Americi ima pogon na sva četiri točka

200
3
Podelite sa prijateljima:

Nekada davno, pogon na zadnje točkove je implementiran na većini novih proizvoda koji bi završili na američkim putevima. Kada je stigla naftna kriza, početkom sedamdesetih godina prošlog veka, činilo se da je pogon na prednje točkove budućnost, dok je onaj na sva četiri točka bio rezervisan samo za veće pikape i terence.

Subaru i Audi su nas ubedili da takozvani „all-wheel-drive“ može biti dovoljno civilizovan i za asfalt, posebno za sve one koji žive u predelima s mnogo snega, a kako stvari stoje „Jenkijima“ se takva tehnologija izuzetno dopala.

Zahvaljujući velikoj popularnosti krosovera, terenaca i pikap kamioneta ovih dana, u prva četiri meseca ove godine se desilo nešto nečuveno, a to je, da je po prvi put u istoriji „preko bare“ prodato više vozila s pogonom na sva četiri točka nego svih drugih konfiguracija zajedno. Ovu vest je potvrdio institut za statistiku JATO Dynamics, koji kaže da je 50,8% noviteta za modelnu 2020. godinu, pružalo AWD ili 4×4 sistem. Koje su razlike između ova dva sistema, pročitajte u odličnom članku, klikom na ovaj link.

Radi poređenja, pre samo četiri godine tržišno učešće ove kategorije vozila je iznosilo 40%, ali je od tad postepeno raslo. Veliku ulogu u tome je igrala i ponuda firmi kao što su General Motors, Ford i Fiat-Chrysler. Te kompanije nude visoke popuste ili „beskamatne“ kredite u trajanju do 84 meseca.

Iako je prodaja svih vozila pala za 48% proteklog meseca, u slučaju pikap kamioneta ona je iznosila „samo“ 25%, što i nije preterano velika cifra ako se sagleda situacija povodom epidemije virusa korone. Teško je očekivati da će se nešto promeniti tokom narednih nekoliko godina pa će se trend verovatno samo intenzivirati.

AutoRepublika

(200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Džaba im pogon na sva četiri točka kada zimi ne koriste zimske gume, možda neko allseason.

igi

Nemaju sve države jake zime pa da su im potrebne zimske gume

Yankee

Gotovo svi voze all-season ovde. Ali je istina da tokom zime (barem ovde u Wisconsinu) kad sneg padne vecina vozila u jarku su 4×4, jer daje ljudima laznu impresiju da mogu da voze po snegu kao da ga nema …