1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Cene polovnih dizela rastu, ali ne i električnih vozila
Istraživanje: Cene polovnih dizela rastu, ali ne i električnih vozila

Istraživanje: Cene polovnih dizela rastu, ali ne i električnih vozila

907
40
Podelite sa prijateljima:

Danas dati oko 25 hiljada evra za polovan automobil, nekako je sada postalo normalno. U odnosu na nove automobile, cene su više nego ikad – a traže se i drugi vidovi prevoza i načini pogona.

Kupci automobila bolno su osetili posledice dešavanja tokom protekle dve godine. „Polovni automobili su trenutno skuplji nego ikada ranije, što stoji čak i kada se analizira u odnosu na njihove cene kada su novi“, kaže Martin Vajs iz organizacije koja prati tržište i koja se zove DAT.

„Poskupljenje je često u intervalu od 5 do 15%. U pojedinačnim slučajevima može biti čak i znatno više. Ludo je ono što vidiš tamo. „Prodajni portal Autoscout24 izveštava o još većim brojevima. Prema ovom izvoru, polovni automobil je poslednji put koštao u proseku 24.965 evra, 18% više nego pre godinu dana.

Organizacija oličena kroz skraćenicu DAT (Deutsche Automobil Treuhand) predstavlja podružnicu nekoliko udruženja u automobilskoj industriji, i prati cene polovnih automobila u Nemačkoj već devedeset godina. Suvoparni brojevi i podaci su njihov zaštitni znak, a analize utemeljene na njima moraju biti s dobrom bazom.

Tako podaci otkrivaju da je čak i skandal s prevarom javnosti u vezi dizel emisijama skoro zaboravljen. Još uvek postoji popust za automobile sa dizel motorima, ali je znatno smanjen. Ova vozila bi se prodavala mnogo skuplje nego u prvih nekoliko godina nakon dizel skandala koji je iznet u javnost 2015. godine, kaže Vajs. „Takođe i zato što je od tada sve manje vozila iz ovog segmenta izašlo na tržište“.

Barometar cena DAT-a je naglo porastao od sredine godine. Dizel automobili stari fo tri godine, a koji su u junu još bili dostupni za 52,8% prvobitne kataloške cene, već su u oktobru koštali 56,2% od cene novog vozila. Kod benzinskih motora, indeks je porastao sa 55,5% na 59,3%. Vrednosti za oba tipa pogona za motore sa unutrašnjim sagorevanjem bile su najviše ikada izmerene od strane DAT-a.

Bez obzira na cene goriva

„Ne vidimo ovo povećanje kod električnih automobila – cene polovnih automobila su i dalje pod pritiskom“, kaže Vajs. „S jedne strane, to je zbog visokog nivoa eksternih izvora finansiranja kod kupovine novih automobila, a s druge strane, i zato što se tehnologija dalje razvijala, pa kupci imaju tendenciju da osećaju da kupuju zastareli proizvod“. Međutim, elektromobili su i dalje niša proizvoda na tržištu polovnih automobila. Takođe, ni plug-in hibridi nisu toliko skuplji.

Nasuprot tome, visoke cene goriva teško da igraju ulogu na tržištu polovnih automobila, kako objašnjava Vajs. „U ovom trenutku ne vidimo da su posebno ekonomični polovni automobili traženiji zbog visokih cena goriva.“

Pokretači razvoja su zdravstvena kriza i nedostatak mikročipova. Zbog straha od zaraze, automobili su generalno traženiji, izveštava DAT, ali ih je teže dobiti: s jedne strane, zbog dugih rokova isporuke, kupci su se na kraju okrenuli polovnim, nakon dugog čekanja na nove automobile, a s druge strane, ponuda je znatno uža nego inače.

Novi automobili postaju retkost

„Jednostavno je mnogo manje automobila na tržištu“, kaže Tomas Pekrun, potpredsednik Centralnog udruženja nemačke industrije motornih vozila (ZDK). „Drugu godinu zaredom nema novih registracija službenih automobila, dnevnih registracija, rent-a-cara, koji inače relativno brzo izlaze na tržište kao mlada polovna vozila“, objašnjava mehanizam. Rezultat: „Trenutno imamo manje polovnih automobila nego kupaca.“

Pekrun takođe vidi značajno povećanje cena polovnih vozila, čak i ako procenjuje da je nešto niža od procena koje iznosi DAT ili Autoscout24, za pet do deset odsto. „Trenutno nije vreme za niske cene polovnih automobila“, svakako se slaže.

Međutim, poskupeli su i novi automobili. „Dolazimo iz vremena prekomerne proizvodnje vozila u vreme nestašice vozila. Zbog toga cene rastu – trenutno ima manje popusta i na nove automobile“, kaže stručnjak za DAT Vajs. A Pekrun naglašava: „Zbog krize sa poluprovodnicima, neki novi automobili su još uvek u nedostatku.“

Dobro za one koji ne moraju da kupuju automobil

Brzo opuštanje stoga nije na vidiku. Makar samo zato što će novi automobili koji nedostaju od danas nedostajati sa tržišta polovnih vozila u budućnosti. „Imaćemo i visoke cene polovnih automobila 2022. godine“, kaže Pekrun.

Industrija očekuje dalji pritisak samo na cene polovnih električnih automobila, jer u novoj godini ističu mnogi 24-mesečni ugovori o lizingu novih automobila, koji će se u velikom broju prodavati od početka 2020. godine. Prema DAT-u, cene plug-in hibrida, za koje krajem 2022. godine ističu subvencije, pate i zbog imidža da nisu ekološki podobni, kao i zbog njihove loše ekonomske efikasnosti: u stvari, oni uglavnom troše više goriva nego uporedivi dizel. Tehnologija nudi prednost jer olakšava početak rada  na temelju električnog pogona. Ali, posebno joj je teško na tržištu polovnih automobila.

Vajs ne očekuje da će se tržište normalizovati najranije do 2023. godine: „Dobro je za one koji su srećni i zadovoljni svojim vozilom i trenutno ne zavise od promena.

AutoRepublika

(907)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

40 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Kiki

Moje mišljenje je da ipak struja kao izvor napajanja automobila i nije toliko jeftina koliko je presdtavljaju.Zašto niko od vas što pišete i snimate emisije o automobilima ne zovnete nekog električara da instalira sat i da se tačno proveri koliko je kilovata potrebno za punjenje automobila u kućnoj varijanti.

garbage

Treba gledati stvari malo šire. Struja je za sada jeftina ako puniš doma (bar u HR) financijski ekvivalent ko da trošiš 1L na 100 km. Da li će ostati jefina, naravno da neće. Iz razloga što se jako sufinancira zelena proizvodnja i penali na CO2 iz termoelektrana, a drugo iz goriva dizel/benzin se financira održavanje i izgradnja javnih cesta. Što misliš da će se dogoditi kada bude samo 20 do 30 % ukupno vozila na struju ? Naravno da će država morati uvesti porez, ili na struju ili tijekom registracije. cijela poanta nikada nije bila da se ti voziš jeftino… Pročitaj više »

Renault Terminator

Onaj ko ima auto i hoće da ga proda i kupi opet polovan auto ne gubi ništa.Svoj auto će prodati skuplje ali će zato kada bude kupovao drugi taj „višak“ dati na to vozilo.E sad,ako samo kupuješ onda je druga priča.

moron

Ima i aktuelnih tržišnih modela kojima cena nije korigovana poslednjih godinu-dve, a kojima su rokovi isporuke i dalje svega 3-4 meseca.

S mile

Koji su to leba ti. Sve skočilo zadnjih godinu dana bar 30%

moron

Znam pouzdano samo za dva modela (što se tiče cena za Srbiju), ali, siguran sam da ih ima i više, raznih brendova. Jedan je CR-V. Cene koje je (za uporedne verzije) imao krajem 2018. (kada je startovala prodaja sadašnje generacije u Srbiji), ima ih iste i danas. Kažem „uporedne verzije“, jer danas više nije u ponudi inicijalni bazni paket opreme, kao što danas postoji i jedan novi paket koji inicijalno nije postojao (Black Edition), a inicijlano nije postojala ni hibridna verzija. No, sve ostale verzije (koje su nazivom paketa opreme i kombinacijom motora i menjača ostale iste), imaju istu cenu.… Pročitaj više »

s mile

hvala za info

moron

Generalno, što se tiče rokova isporuke, mislim da je „nestašica čipova“ manje poremetila azijske brendove nego evropske.

M M

Cela priča se zasniva da se uništi (u prvom redu) Nemačka autoindustrija. To je udar na Nemačku, jer oni žive od proizvodnje vozila.

Goran Jurkovic

Dobro jutro. Nisu samo oni na meti nego cijeli svijet. 6 milijardi bezjakih ljudi.

moron

Loše sam računao. Ako se kupac ipak odluči za nešto „individualno“ i željenu konfiguraciju poruči npr. do kraja januara, vozilo je u Srbiji krajem aprila, a isporuka početkom maja. Znači, rok isporuke oko 3,5 meseca, za one koji neće nešto sa lagera.
Očito, „nestašica čipova“ nije za sve brendove ista, a neki kao da je i ne osete.

Goran Jurkovic

Nestasica se jače osjeti gdje ima više elektronike.

moron

Ako se ne varam, bio je ovde nedavno tekst o rokovima isporuke kod pežoa.
Pa, primera radi, ako poručiš 2008 kao EV (ili neki drugi „strujni“ PSA model, PHEV), rok isporuke ti je 3 meseca, ali, za SUS 2008 (ili neki drugi SUS model) rok isporuke je oko 11-12 meseci.
Zar ima manje elektronike u EV ili PHEV varijanti, nego u običnom ?

moron

Evo ga tekst „Na isporuku Peugeota se čeka i do novembra 2022. godine“
https://autorepublika.com/2021/12/05/na-isporuku-peugeota-se-ceka-i-do-novembra-2022-godine/

M M

Skoro je moj drugar kupio nov C4, za nešto manje od 18 000, dizel, ssa rokom isporuke 3 meseca. Sledeći paket opreme od početnog. To je posao…..

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
Goran Jurkovic

Haha. Prijevozno sredstvo za šofere 🤭😂

Goran Jurkovic

Vjerojatno ih imaju više spremnih na stanju EV jer se nisu prodavali ili možda vuku EV dio iz kine.

Garbage

A mozda imaju veci interes prodati električni od klasničnog, dva razloga mi padaju na pamet – veca zarada (marža) te CO2 penali. Osim baterije i pogonskog sustava, mnoge komponente su identične, od volana, sjedala, vrata, audio sustav….

moron

Baš tako i ja mislim.

M M

Najdraži su mi ovi što se zaleću na nove benzince, računajući da budu napredni i „pametni“. Posebno „volim“ one što kupuju nove benzinjare SUV-ove, i sl. lomove….
To su našu „naprednjaci“. A zatim ove sa „savremenim“ hibridima, gde u startu iskeširaju za „besplatno gorivo“ za nekih 200 000 km.
Kako ide doći će vreme da će Golf II dizel biti vredniji od benzinjare Tuscona, stare par godina

Goran Jurkovic

Nisu svi zadovoljni sa starom francuskom ragom koja ide od mjesta a do mjesta b a ponekad stane na mjestu c umjesto b.
Neki još imaju života u sebi pa žele ono i nešto modernije od volana mjenjača i kvačila svaki dan u gužvi kao neki šofer onih starih autobusa vozi Miško.
Neki čak i uživaju u stalnom ispaljivanju na semaforu gdje sve gledaju u retrovizoru dok nestaju bez da se brinu za potrošnju zlatnog soka.
Neki žele čitati facebook u gužvi dok ih auto vozi.
Jednostavno priznaj sam sebi da te je vrijeme pregazilo kao dinosaure meteorit

BB

Ako ti je takav stil, pripazi se ti da nekog ne pregaziš. Tehnologija jeste pomoć ali ne može da bude garant sigurnosti, to možeš biti samo ti. Svi smo mi divljali u mladosti i nekim čudom, ne svojom vještinom, ostali živi ali kad dobijemo djecu mijenjamo način vožnje, a u tebe su tri sjedalice a opis vožnje ne odgovara trostrukom ocu…

moron

Eh, kako sam ja nekada divljao, sve dok nisu „došla deca“. Ali, to je ipak „davno prošlo vreme“ … I bolje je da je tako. Za sve. Odavno sam „eutaniziran“. Neki dan krećem sa semafora i naravno, pretiče me pri startu gradski bus ( ista scena, po milioniti put), a moje žensko dete (koje je te u auto školi ) mi se smeje … Smejem se i ja. Ali, pobude za smeh kao i pogled na svet i na saobraćaj nam nisu isti … 😊

M M

Pošto si inženjer (kako kažeš) logično bi trebalo da zaključiš da je hibrid mnogooo nepouzdaniji i od benzinca a posebno od pouzdanog dizela. Logino jer ima mnogo sklopova i delova više od klasik automobila, pa je i logično da bude nepouzdan. Uopšte ne mogu zamisliti ove savremene hibride kao polovnjake. Tako da ako ja sa benzincem ili dizelom zastanem u tački C, veća je verovatnoća je da ti ostaneš u tački D, koja je između tačke A i tačke C. Uzgred ako ti je ta tačka D negde u manjem mestu, hebo si ježa, jer ne vidim ko bi to… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
Branko

Inženjer informatike…😁

Goran Jurkovic

Diplomirani inženjer elektrotehnike u polju automatike po novom magistar elektrotehnike u području automatike.
I magistar znanosti u području primjenjenog računarstva iliti engleski embedded systems.
To nema veze sa informatikom.
Oba magistarska rada na fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.
Krenuo sam i na doktorski studij na istom fakultetu ali sam odustao.
Ja sam taj koji dizajnira ECU u autima infoteinment itd. Ugrađene sustave naplate samoposluznih aparata. Praćenje i udaljena kontrola plovila.
I puno malih sitnih gadgeta.
Još te nešto interesira?

Goran Jurkovic

A zato se toliko Toyota hibridi kvare. Eno pun ebay dijelova rabljenih. Nemaju ih kome prodati.
I zato je Lexus no1 već 10 godina zaredom na ljestvici pouzdanosti a 80% auta su im hibridi.
Stvarno nešto nevjerojatno.
Čovjek bi rekao oksimoron.

TheStig

Druze uz duzno postovanje na benzincu modernom bez obzira sto su smanjene zapremine nema sta Bog zna da se pokvari. A poredimo to sa dizel motorima koji su dozivjeli također downsizing i imali intenzivan i gotovo fanatičan razvoj jer su bili gro prodaje uz naravno ispiranje mozga „diesel iz the way“ kao sa dildašima danas. Dizeli imaju mnogo mnogo vise potencijalnih mjesta za zabrinutost od dizela (dizne, egr, plivajuci zamajci, turbine, dpf itd). Benzincima mjenjas filter goriva, svjecice, bombine i aj zdravo. Najveci kvalitet dizela je ekonomicnost i rafinisanost u voznji.

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
M M

Ne pratiš baššš materiju. Svwe što si nabrojao za dizel, imaji i današnji benzinci, + svećice i bobine. Teba da znaš da u konstruisanju motora, proizvodnji i izboru delova, dizel je u startu predviđen za bar duplu kilometražu. Pri tome ne mislim na velike luksuzne automobile i USA tržište.

TheStig

Razlika može da bude dupla između lošeg benzinca i dobrog dizela. Ne znam jesi li svjestan da su Leksusovi motori i od drugih Japanaca prije 20 i vise godina mogli da pređu po 500 000 bez problema (benzinci). Ako se pozivas na to da je dizel ustvari laki oblik ulja i omogucava lubrikaciju a benzin je rastvarac, da to je istina medjutim tehnologija je toliko napredovala da s tim nije bilo problema ni prije 20 god a nema ni danas. Da, ima motora dizela koji ce „poderati“ ostatak automobila ali nema ih mnogo. Njemci sa svojim 3.0 v6 dizelima su… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
M M

Ako pročitaš gornji post, lepo ćeš videti da piše: Pri tome ne mislim na velike luksuzne automobile i USA tržište. Evo ti primer, kod tvoje omiljene marke HJU / KIJA, na i30, gde se još vozim u dizelu koji je prešao 300 000, i benzincu koji je izgubio dušu i nestao pre 150 000. Sad je i ovaj dizel za rashod, skuplja dara nego mera. I najgori deo na njima je multilink „odzada“. Tu nema kraja popravkama i stalno nešto lupa i čuka. Isto je kod VW, Forda, Opela…… Jer stvar je prosta. Proizvođači znaju da ko kupi dizel, prelazi… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
TheStig

Znam sta si napisao, procitao sam lijepo da si naglasio da ne uzimas u obzir Amere. Ali mi ovdje tj ja sam zelio da kazem da sustinski i konceptualno benzinac ne mora da bude kratkog vijeka. Ko je kriv potrosacima i Evropi sto su joj Ameri i Englezi nametnuli jedinstveno trziste (jedinstveno al u k….). Varaju kupce kako stignu. Ja sam uvijek smatrao da ti automobili koji se oglasavaju za smesne pare ili privlacne cifre a vracane su kilometraze, to je vozio ko je stigao. Zamisli da prelazis godisnje 60 000. Pa oci bi ti ispale, ljudi to teraju ko… Pročitaj više »

Goran Jurkovic

Na mom Lexusu 250.000km još uvijek potpuno serijski kompletan ovjes kugle seleni krajnici amortizeri spojnicke double wishbone otraga. Mijenjana je baterija prošle godine što za 10 godina normalno. Auto na tehničkom ne mogu srušiti a vjeruj mi da se jako trude srušiti ga. Imao sam samo jedan kvar. Što je bila boljka na 2zr-fxe motorima 2009-2014. Auti koji se voze malo i većinom po gradu kroz vrijeme proslini brtva glave. Nije mijenjan ni lanac ni pumpe ni kvačila ni zamasnjaci ni dpf ni ništa. Motor na 220.000km nije trunke ulja gubio. Kad je brtva proslinila naravno nisam išao reparirati stari… Pročitaj više »

M M

Ček, kolko sam te razumeo ti si menjao motor na Leksusu?? Auuu, bato! Pa kakve ti bajke onda nama pričaš?

Goran Jurkovic

I onda kupiš dizela i voziš ga 10.000km godišnje uglavnom po gradu i onda ti se dpf zastopa. I evo 3000eu troška. Niti jedan motor nije imun na gradsku vožnju. Zato phev. Ne treba ti motor po gradu. A nije to Mercedes da se elektronika kvari. Imaš čak i na našem otpadu hrpu elektronike od priusa. Nitko ništa neće kupiti jer se ništa ne kvari. Jedini inverter converter kojeg znam da je izgorio je kod ovoga što je petljao po bateriji priusa htio raditi veći range i plugin. Pa spalio elektroniku. Nije to Citroën da novi auto iz dućana pali… Pročitaj više »

M M

Zato kupiš DCI i ne znaš ni šta je regeneracija ni DPF. Drugo, ja ne vozim samo po gradu i nema dana da ne „ubijem“ bar 100 – tku. Dizel mi je savršen. Hibrid me nikad neće videti. Za grad kad „dozri“ i stvore se uslovi, sigurno će doći jedan čist mali baterijaš, takozvani BEV. BEV je jednostavan nekomplikovav. Pričaš bajke o hibridima, koji su teško đubre, bez potrebe složeni sa duplim delovima, ima SUS i sve sa njim + elektronika i elektomehanika. To kad počne da crkava ljudima, biće kud gde koji…. A na stranu što voziš balast, ko… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
moron

„Živ bio“, znam ljude koji su na savremenim turbo benzincima na relativno malim kilometarima menjali dizne, turbine ili plivajuće zamajce 😀
Vreme jednostavnih i pouzdanih benzinaca je davna prošlost, koja se više nikada neće vratiti.

Goran Jurkovic

Uzmi toyotu hibrid pa gustaj. Nema turbina.
Ako uzmeš 1.8 koji je toliko jednostavan da se nema što pokvariti. Hibridni transaxle e-cvt još nikome nije crkao na 4 cil motorima.

Goran Jurkovic

Pusti M&M bombone vidiš da je zaostao u doba pumpe dize golf2.

Matija

Cene polovnih automobila na fosilna goriva rastu jer ih nema dovoljno novih na trzistu! Trenutno je velika kriza isporuke raznih komponenti na trzistu. Onog momenta kada silom zakona prestane njihova proizvodnja, njihova cena ce vrtoglavo da naraste! Cene polovnih el. automobila stagniraju i bice sve nize zbog straha kupaca od troskova popravke i zamene baterije!!! U internetu kruzi nekoliko informacija o ceni zamene baterije: baterija plus rad oko 25.000 evra, za jedan sasvim prosecan auto, nista gornja klasa! Prica nije nova: pre 4-5 godina jedan Svaba trazio novu bateriju za svoj Smart Fortwo, znaci oko 40kW. Cena: 18.000 evra a… Pročitaj više »