1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Industrija
  5. Korona šalje Datsun u istoriju
Korona šalje Datsun u istoriju
4

Korona šalje Datsun u istoriju

467
4
Podelite sa prijateljima:

Sada i zvanično imamo prvu žrtvu korona virusa u automobilskoj industriji. Teška vremena ugasiće japanski Datsun. 

Potvrdu da će Datsun uskoro u penziju dali su zvaničnici Nissana. Japanci pokušavaju da sklope „kraj sa krajem“ i te su prinuđeni na ozbiljne mere štednje.

Namera rukovodstva Nissana u da u naredne tri godine uspe da uštedi 2,8 milijardi američkih dolara kroz rezanje raznih troškova. Jedna od stavki koja će biti precrtana je i brend Datsun.

Datsun je revitalizovan 2012. godine kada je zamišljen kao niskobudžetni brend namenjen tržištima u razvoju. Ova marka trenutno posluje u: Južnoafričkoj republici, Kazahstanu, Belorusiji, Libanu, Indoneziji, Indiji i Šri Lanci.

U ponudi je nekoliko modela, ali se posebno ističu Datsun GO i Datsun Cross koji pripada SUV segmentu. Nissan još nije objavio šta će se dogoditi sa gamom Datsuna, odnosno da li će ona biti inkorporirana u sam Nissan, ili će biti odbačena. Po svemu sudeći, kako pišu japanski mediji, pre će doći do odricanja od ovih automobila, nego što će im podariti Nissan značku.

Japanski brend će se u budućnosti fokusirati na tri tržišta: domaće, kinesko i američko, s tim da će ostati prisutni i u Evropi. Na Starom kontinentu osloniće se na partnerstvo sa Renaultom i ciljna grupa biće električni i SUV modeli.

Osim toga, Nissan planira da značajno ojača svoj premijum brend Infiniti u kojem vide potencijal za navedena tržišta. Japanski proizvođač želi da i sopstvene modele pomeri ka višem cenovnom rangu, te je jasno da nema mesta za jedan niskobudžetni brend kakav je trenutno Datsun.

Na taj način se i definitivno gasi 88 godina duga istorija Datsuna.

AutoRepublika 

(467)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
kola

ovo je dastun japanac sto ga hvalili ovaj amerikamac da je bolji i vredniji od golfa, hehe. kad ce golf u istoriju. sve dok se bude okretao tocak nece

Yankee

Ne postoji Volkswagen iz tog perioda koji je danas bolji i vredniji nego ovaj Datsun Z.

S mile

Jedan moj stariji radnik je imao neki Datsun… Kaze da ga je veoma dobro sluzio, ovaj je stariji i veoma pazljiv vozac, ali ga je imao bas dugo…

D_C

Datsun je dosta davno bio Nissan – ili obrnuto, kako god hoces. Nekada: Datsun=Nissan. Tokom zadnje dekade, Nissan je ime Datsun ponovo poceo da koristi ali samo za niskobudzetne automobile, isto kao sto je Renault prethodno uradio sa Daciom. Posto je Nissan tokom zadnjih godinu dve upao u krizu, posto je Covid jos vise pogorsao situaciju, jasno je da Nissan negde mora da pravi rezove. Posto im ova prica sa niskobudzetnim Datsunom i nije bas uspela kao Renaultu sa Daciom, bilo je samo pitanje vremena kada ce da odustanu. Primerak na fotografiji je iz vremena kada je Datsun=Nissan i ne… Pročitaj više »