1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Šareno tromesečje PSA grupe – Sanacija Opela još uvek traje
Šareno tromesečje PSA grupe – Sanacija Opela još uvek traje
0

Šareno tromesečje PSA grupe – Sanacija Opela još uvek traje

268
0
Podelite sa prijateljima:

Šef PSA grupe je pred novinarima, u blizini Pariza, sumirao poslovne rezultate industrijskog diva, navodeći da je konglomerat za 18 meseci, praktično uspeo da povrati iznos koji je isplaćen tokom 2017. godine na račun General Motorsa, a povodom kupoprodaje marke Opel. 

Nemački mediji su pre nekoliko dana preneli vesti o otporu radnika Opela prema ideji rukovodstva francuske kompanije o delimičnoj prodaji razvojnog centra smeštenog u Riselshajmu, pružaocu usluga Segula.

Ali, kako je i sam Tavarez naglasio, njegovi planovi jesu dvosmerna ulica, odnosno on ne odbacuje ideju da se na tržištu možda pojavi još neki „Opel“ koji bi francuska grupacija stavila pod svoje. „Ipak, još uvek nismo naciljali niti jednu kompaniju u tom smislu, iz automobilske industrije,“ naveo je on, odbacujući na taj način spekulacije o eventualnom pripajanju italo-američkog proizvođača Fiat-Chrysler.

Opel kao perjanica evropskog poslovanja PSA grupe

Tokom prvog kvartala ove godine, PSA grupa, analizirana kao celina, zabeležila je pad prodaje nako rekordnih rezultata iz prošle godine. Prihodi grupacije su niži za 1,1% i iznose skoro 18 milijardi evra, čulo se na ovoj konferenciji za novinare.

Međutim, ovo je u stvari izvanredan rezultat stoga što je veoma interesantno, obim isporuka u analiziranom period pao za čak 15,7%, na prodatih 886.400 vozila. Pad je uzrokovan prevashodno američkim sankcijama protiv Irana, koji je bio značajno tržište za PSA grupu. Pored toga, poslovanje grupacije u Kini se ne može opisati nekim sjajnim atributom. Jedino je na evropskom tržištu došlo do blagog rasta prodaje.

Činjenica da je rukovodstvo PSA grupe uspelo da ograniči pad prihoda na drastično nižem nivou od pada obima isporuka, odnosno naturalno iskazanih prihoda, objašnjava se većim udelom prestižnijih verzija u prodajnom portfoliju. Prihodi bi čak možda i bili viši od onih koji su ostvareni u uporednom periodu, uprkos padu broja isporuka, da nije bilo nepovoljnih efekata kurseva razmene stranih valuta. Akcije Peugeota su zabeležile pad vrednosti od skoro 2%.

Dok je glavna marka grupacije, Peugeot isporučio za 3% manje vozila evropskim kupcima u posmatranom peridou, marke Opel i Vauxhall su ih uvećali za 5,5%. Pored njih, pozitivan je bio i Citroen. Nasuprot njima, prestižna marka DS nikako da stane na svoje noge, a ponovo je zabeležen pad prodaje od skoro 19%.

Sve u svemu, PSA grupa kao celina, je zabeležila rast obima isporuka na Starom kontinentu od 1,6%.

Pad tražnje u Kini

Prodaju u Kini, i jugoistočnoj Aziji generalno, obeležio je drastičan pad od 58%, a PSA grupa se jezivo provela i u Južnoj Americi gde je zabeležen „negativan rast“ od 30%. Ništa bolji osećaj u stomaku osoba u upravi francuske grupacije su izazvale i pristigle brojke sa Srednjeg istoka i Afrike, gde je minus na nivou od 80%.

Eksperti već dugo vremena kritikuju predimenzioniranu usredsređenost Francuza na poslovanje na evropskom kontinentu, bez iskazivanja iole ozbiljnije želje da se biznis učvrsti i na ostalim ključnim globalnim tržištima. Za razliku od glavnih rivala, evo Volkswagena, na primer, Francuzi teško da mogu da kompenzuju eventualne poremećaje na tržištu Starog kontinenta, rezultatima u drugim regijama.

Dok akvizicija Opela dalje jača poziciju PSA grupe u Evropi, prodaja na dalekim tržištima vidno pati, kako zbog pada tražnje u Kini, tako i zbog (prisilnog) povlačenja kompanije iz Irana. Kada bi se iz analize isključili efekti odustajanja od Irana, pad prodaje bi iznosio svega 6,1%.

Prodaja u automobilskoj diviziji je niža za 1,8% i iznosi 14 milijardi evra, prateći na taj način pad prodaje Opela bivšoj matičnoj kompaniji, to jest General Motorsu. Već je poznato da je Opel tokom prošle godine, po prvi put ostvario profit, nakon mučnih 20 godina poslovanja.

Tokom sastanka izneta je i prognoza uspešnosti poslovanja PSA grupe u narednim godinama, preciznije, od 2019. do 2021. Težnja će biti usmerena ka postizanju stope povrata uloženog kapitala od 4,5%.

Bilo kako bilo, PSA grupa je bez ikakve dileme, prošlogodišnji rekordni obim prodaje i profita postigla upravo zahvaljujući akviziciji brenda Opel.

AutoRepublika

(268)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments