1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Švedska menja zakone zbog straha od kineskih i ruskih investicija
Švedska menja zakone zbog straha od kineskih i ruskih investicija
0

Švedska menja zakone zbog straha od kineskih i ruskih investicija

526
0
Podelite sa prijateljima:

Švedska planira da zakonske propise koji regulišu pravila preuzimalnja kompanija od strane inostranih investitora učini strožim, kako bi omogućila vladi da blokira eventualne pokušaje kineskih i ruskih kompanija, a sve zbog navodne, to jest procenjene prateće ugroženosti nacionalne bezbednosti.

Razvoj situacije s novim korona virusom je pogoršao strahove rukovodstva teško pogođenih švedskih kompanija, da bi mogle biti laka meta inostranim investitorima koji tragaju za načinima da za “sitne novce” dobiju pristup najsavremenijim tehnologijama ili firmama koje su povezane s vitalnom infrastrukturom.

„Švedska će nastaviti da bude zemlja koja je vrlo atraktivna za inostrane investitore,“ rekao je ministar za unutrašnje poslove Mikael Damberg novinarima Reutersa. „Ali, postoje i određene oblasti gde moramo zaštiti poslovanje u Švedskoj.“

On je naglasio da se vlada nadala da će biti moguće da stekne značajnija ovlašćenja kako bi mogla da stopira eventualna neželjena preuzimanja domaćih, od strane inostranih kompanija, neposredno nakon leta.

Dok Damberg govori da čvršća pravila nisu usmerena ni na jednu konkretnu investicionu silu kao državu ili zasebnu kompaniju, potez dolazi kao posledica rastuće međunarodne brige povodom osnaživanja ruskog i kineskog uticaja u svetu.

„Ako se pitate kako na današnji dan izgledaju preteće države po ovom pitanju, onda prirodno morate baciti oko na dve zemlje, navodi se u izveštaju državne bezbednosti. Lako ih je identifikovati. Radi se o Narodnoj Republici Kini i Ruskoj Federaciji,“ kazao je Hans Valmark, zamenik predsednika komiteta za spoljne poslove švedskog parlamenta, kao i opozicioni zakonodavac.

Potez švedskih vlasti dolazi nakon što je u Japanu u petak objavljena lista kompanija na koje će se primenjivati stroža pravila u pogledu eventualnih preuzimanja, a što je sve u liniji s onim što preduzimaju brojne evropske države, pa i same Sjedinjene Američke Države, u cilju očuvanja privrednih oblasti koje su od nacionalnog značaja, pod sopstvenom kontrolom.

Biotehnologija, laserska industrija i svemir

Amerika je vodila kampanju blokiranja rasta uticaja kineskog Huaweija u pokušajima isporuke opreme za postavljanje 5G tehnologije, pre svega zbog zabrinutosti da ova kompanija u stvari nastupa kao produžena ruka kineske države, odnosno ispostava kineskih tajnih službi, što je azijska firma odlučno odbacila.

Ruski projekat Severni tok 2, koji prelazi preko švedske teritorije, tačnije mora, je takođe naišao na snažno američko protivljenje uz prateće obrazloženje da se tako Evropljani čine isuviše energetski zavisnim u smislu isporuke energije iz jednog izvora. Na taj način bi Moskva imala u rukama moćno oružje pritiska na zapadne vlade.

Služba državne bezbednosti Švedske, ili narodski tajna policija (SAPO) je u martu izjavila da dve države predstavljaju najveću pretnju nacionalnoj bezbednosti nordijske države.

Dok su se Rusija i Švedska takmičile u uspostavljanju vojne kontrole, nadzora nad Baltičkim morem, dotle je interesovanje Kine bilo uglavnom samo ekonomske prirode.

Kineske kompanije su kupile ili pak samo delimično investirale u 65 švedskih kompanija, počev od 2002. godine, navodi se u izveštaju koji je krajem prošle godine publikovala švedska odbrambeno-istraživačka agencija (FOI), uključujući tu i ugovor vredan više milijardi evra, između kineske grupacije Zhejiang Geely i proizvođača automobila Volvo Cars. Tu je i kupovina akcija od strane Kineza u proizvođaču kamiona AB Volvo.

U izveštaju agencije FOI se navodi da Kina cilja na akviziciju kompanija koje se bave biotehnološkim inženjeringom, poluprovodnicima, svemirskim istraživanjima i laserskim tehnologijama. Praktično, Kinezi su zainteresovani za sve što donosi industrijski razvoj u strateškom smislu.

U ovom kitičnom periodu, kada su „tužne“ vrednosti akcija kompanija koje se bave delatnostima pomenutim u prethodnom pasusu, veoma je moguće da bi neki (nepoželjan) inostrani ulagač mogao da iskoristi priliku i “uskoči” u strukturu kapitala.

„Postoji osnovana bojazan da bi neka kompanija mogla biti investicioni cilj vlasti u nekoj drugoj državi. Izložene riziku su visoko tehnološke kompanije, one fokusirane na inovacije. Održavanje kontrole nad njima u švedskim rukama, od ključnog značaja je za nacionalnu bezbednost,“ zaključuje Valmark.

AutoRepublika

(526)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments