1. Home
  2. Prezentacije
  3. Škoda Enyaq – najmoćniji serijski model češke marke i to sa zadnjim pogonom (VIDEO)
Škoda Enyaq – najmoćniji serijski model češke marke i to sa zadnjim pogonom (VIDEO)
1

Škoda Enyaq – najmoćniji serijski model češke marke i to sa zadnjim pogonom (VIDEO)

680
1
Podelite sa prijateljima:

Povratak zadnjeg pogona nakon pauze od 30 godina donosi nam RS model s 306 ks.

Škoda nije proizvodila vozilo sa zadnjim pogonom još od ranih devedesetih, kada je prekinuta proizvodnja 105/120/125 serija, koje su mesto ustupili modelu Favorit s prednjim pogonom i motorom smeštenim napred. Sada se proizvođač iz Mlade Boleslave vraća korenima, ali uz „električnu aferu“, jer će Enyaq iV SUS motor zameniti elektrojedinicom.

Dok će „deminutiv“ Citigo iV u istoriju otići kao Škodin prvi EV, Enyaq iV će zapravo biti prvi takav model od starta razvijen kao čisto električno vozilo. Počivaće na Volkswagenovoj MEB platformi i biće zapravo Škodina verzija VW-a ID.4. Češki proizvođač je sada pokrenuo tizer kampanju podelivši fotografije kamufliranog prototipa.

Škoda je takođe bila darežljiva kada su informacije u pitanju, tako znamo Enyaqove dimenzije: dužina 4.648 milimetara, širina 1.877 milimetara i visina 1.618 milimetara, uz izdašan međuosovinski razmak od 2.765 milimetara. Zapremina prtljažnika iznosi 585 litara s uspravljenim naslonima zadnjih sedišta. Naravno, otprilike je istih dimenzija kao i nemački rođak.

Kupci će moći da pune bateriju putem konvencionalnog kućnog priključka s AC izlazom od 2,3 kW ili upotrebom wallboxa, koji pruža do 11 kW. Enyaq je razvijen da podržava brzo punjenje s izlazom od 125 kW, kada punjenje baterije od 10 do 80 odsto iznosi 40 minuta.

Mada fotografija enterijera nema, ipak se nekoliko špijunskih pojavilo na globalnoj mreži. Škoda kaže da njen električni SUV poseduje stojeći, 13-inčni ekran info-zabavnog sistema, koji može opciono da se naruči s „head-up“ displejem koji podržava proširenu realnost. Po prvi put u jednom serijskom automobilu češke marke, Enyaq će iskoristiti ekološku maslinastu kožu, što je deo napora da se više obnovljivih materijala koristi u enterijeru.

Škoda Enyaq će se proizvoditi u matičnoj fabrici u Mladoj Boleslavi negde od kraja 2020., a u prodaju će ući početkom sledeće godine. Prestižna „Founder’s Edition“ edicija će biti dostupna u seriji od 1.895 jedinica, nešto drugačijeg izgleda uz obilje opreme, sve u čast 125. godišnjice češkog proizvođača automobila.

Enyaq će biti dostupan uz izbor od tri veličine baterije počev od paketa od 55 kWh, koji nudi autonomiju od 340 kilometara (WLTP). Ova osnovna verzija dolazi sa zadnjim pogonom i elektromotorom postavljenim pozadi. Isporučuje 148 ks. Srednji model poseduje veću bateriju od 62 kWh, autonomiju od 390 kilometara i 180 ks. Oni kojima je domet od primarnog značaja, moći će da se odluče za primerak s baterijom od 82 kWh, koja nudi autonomiju od 500 kilometara. I u ovom slučaju je pogon na zadnje točkove a izlazna snaga iznosi 204 konja.

Škoda je takođe pripremila Enyaq i za verziju s integralnim pogonom i dva elektromotora. Ova postavka dolazi s 265 ks ili 306 ks. Potonji model je najmoćniji serijski automobil kompanije do sada. Do „stotke“ ubrzava za 6,2 sekunde, dok maksimalna brzina iznosi 180 km/h. Oba modela s pogonom na sve točkove mogu uz pomoć jednog punjenja da pređu 460 kilometara.

AutoRepublika

(680)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

kume kako ti se zove ovo, kako se čita Enjak

kako su se u Autobildu podsmevali prvom Kaškajiu….