1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Mirai malo poboljšana i u Americi zamalo jeftinija od Corolle
Toyota Mirai malo poboljšana i u Americi zamalo jeftinija od Corolle
1

Toyota Mirai malo poboljšana i u Americi zamalo jeftinija od Corolle

160
1
Podelite sa prijateljima:

Toyota je blago ažurirala limuzinu iz kategorije FCEV. Tako je Mirai postao aktuelniji uoči lansiranja na tržište glavnog konkurenta, onog po imenu Honda CR-V e:FCEV. Pride, zahvaljujući odluci rukovodstva kompanije Shell, a koja podrazumeva redukciju, a u američkoj saveznoj državi Kaliforniji i ukidanje stanica za dopunu vodonikom, cena Miraija je sa 67 hiljada dolara svedena na iznos kojim se kupuje i kompaktna Corolla.

Toyota i Honda su pioniri u želji korišćenja energije vodonika u automobilskoj industriji. Toyota je pokrenula program vodonika početkom devedesetih, ali od tada automobili na vodonik nisu uspeli da okupiraju nijednu primetnu nišu na globalnom tržištu automobila.

Japanska Toyota je prošle jeseni priznala da je razočarana prodajom druge generacije vodoničnog sedana Miraija, koji je na tržište lansiran 2020. godine. Još nije jasno da li će „drugi“ Mirai imati naslednika ili će Toyota krenuti putem Honde i napraviti sledeći vodonični naraštaj, na temelju rasprostranjenijeg i popularnijeg modela.

Masovna prodaja automobila koji se oslanjaju na elektrohemijski generator još uvek nije obezbeđena, a kao razlog tome se navodi slabo razvijena infrastruktura vodoničnih punionica i opšte visoke cene energije, pa tako i samog vodonika. Međutim, u budućnosti bi automobili na vodonik mogli zameniti tradicionalna baterijska električna vozila, za kojima je potražnja počela da opada prošle godine. Mada… Sve to u ovom trenutku deluje kao priča za malu decu, da ne kažemo šarena laža.

Poređenja radi, da kažemo da je korejski vodonični krosover Hyundai Nexo mnogo manje tražen: prošle godine je u Sjedinjenim Državama prodata 241 jedinica, uz pad isporuka za 41%, dok je u Evropi otprema još slabija i pokriva 128 jedinica. Na našem kontinentu je pad prodaje na nivou od 79%. Honda još uvek neće u maloprodaji lansirati novouvedeni krosover na vodonik, onaj nazvan CR-V e:FCEV. Pride, biće ponuđen isključivo na lizing.

Honda je opremila ekološkog pulena opremila prilično „bogatom“ baterijom od 17,7 kWh, a koja se može puniti iz eksternog izvora – čime se smanjuje zavisnost krosovera od stanica za punjenje vodonikom. Zatim, Honda CR-V e:FCEV se može koristiti za kratke udaljenosti kao običan električni automobil.

Zauzvrat, Mirai i dalje poseduje malenu bateriju od 1,24 kWh i malo je verovatno da će dobiti veću, jer jednostavno nema mesta za to – jedan od tri cilindra vodonika se nalazi se centralnom tunelu, praktično nema dodatnog prostora ispod poda. Povrh toga, zapremina prtljažnika Miraija „nije neka“ i iznosi 300 litara.

Mirai druge generacije takođe verovatno neće biti restilizovan, ali je Toyota kod modela za 2024. godinu značajno ažurirala elektronske komponente, odnosno Toyotin kompleks nazvan Safety Sense. Sistem za automatsko kočenje u slučaju nužde postao je mnogo osetljiviji i reaguje, između ostalog, na pretnje bočnim sudarima sa pešacima, biciklistima, motociklistima i drugim vozilima. Adaptivni tempomat sada brže reaguje na promene uslova na putu.

Pojavio se i sistem automatskog upravljanja u kritičnim situacijama, kao i sistem preventivne kontrole trakcije pre započinjanja skretanja. Sistem za nadzor nad neposrednim okruženjem automobila je uključen u spisak serijske opreme. Pomoć pri parkiranju se može kontrolisati daljinskim putem preko pametnog telefona. Dodatno, pametni telefon se sada može pretvoriti u digitalni ključ za Mirai.

Pogonski sklop Miraija se nije menjao za modelnu 2024. godinu. Podrazumeva elektrohemijski generator kapaciteta 174 konjske snage i smešten je napred ispod haube. Jedini elektromotor koji proizvodi 182 KS i 300 Nm je pričvršćen na zadnju osovinu i pokreće zadnje točkove.

Tri cilindra za vodonik mogu da prihvate 5,6 kilograma ovog energenta, dok je domet s jednom dopunom na nivou od 650 kilometara sledeći ciklus WLTP. Tipski sprint iz mesta do stot na sat traje 9,2 sekundi dok je najviša brzina kretanja na nivou od 175 km/h.

Rekosmo cenu u Americi, dok je ista u Evropi na nivou od skoro 66 hiljada evra.

AutoRepublika

(160)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Sasvim korektna limuzina, fine karakteristike snaga i dometa (autonomije). E, sad, cena i rasprostranjenost vodoničnih točionica, sve uslovljavaju.

Ima li neki kućni KIT za proizvodnju vodonika…

Lep dizajn.