1. Home
  2. Vesti
  3. Kinesko-američki liftbek veličine Octavije je jeftiniji od 10 hiljada evra: Baojun RC-5
Kinesko-američki liftbek veličine Octavije je jeftiniji od 10 hiljada evra: Baojun RC-5
7

Kinesko-američki liftbek veličine Octavije je jeftiniji od 10 hiljada evra: Baojun RC-5

8.39K
7
Podelite sa prijateljima:

Marka Baojun je stvorena od strane američkog General Motors i kineskog koncerna SAIC s ciljem plasmana serijskih i pristupačnih automobila pod tim oznakama. Do ovog trenutka Baojun se pokazao posebno uspešnim u prodaji krosovera. U početku, marka nije korišćena za plasman konvencionalnih putničkih automobila, ali sada izgleda da su se specijalisti zaposleni u ovoj kompaniji dobro snašli i u toj kategoriji. 

Prethodnog leta je debitovao, skoro pet metara dug liftbek Baojun RC-6, a sada je pred nama i njegov mlađi brat koji će poneti nalepnicu s oznakom RC-5.

Ako ga poredimo s vozilom sličnih dimenzija, nameće se srodnost sa češkim modelom Škoda Octavia. Razlike u gabaritima u odnosu na češki liftbek ne prevazilaze dva centimetra, bez razlike da li govorimo o dužini, širini ili visini koje se kod prezentovanog proizvoda američko-kineske saradnje očitavaju u sledećim brojkama, poređanim u istom redosledu: ​4.650; 1.806 i 1.458 milimetara. Pored toga, međuosovinski razmak je nešto izdašniji kod Octavije (2.700 mm) u odnosu na RC-5 (2.686 mm).

Međutim, ako govorimo o stilskom pravcu, dva modela su udaljena jedan od drugog, nalik distanci koja deli Arktik od Antarktika.

Baojun RC-5 počiva na identičnoj R arhitekturi kao i stariji i veći RC-6, a koja podrazumeva transferzalno postavljen termalni motor. Postavke oslanjanja su u skladu s tradicionalnim konceptom i podrazumevaju Mekferson opruge napred i polukrutu osovinu nazad. Pogon je isključivo usmeren na točkove ispred vozača.

Arhitektura koju je SAIC ovde iskoristio se razlikuje u odnosu na one kompanijske starijih generacija, najpre po svojoj varijabilnosti i gostoljubivosti u odnosu na savremenu elektroniku koja sve više “okupira” moderne automobile. Na primer, elektromehanička kočnica je dostupna već u osnovnoj verziji, dok se adaptivni tempomat dobija uz doplatu.

Najprestižnija konfiguracija podrazumeva mnoštvo virtuelnih spravica u kabini, presvlake elektropokretanih (prednjih) sedišta od kvalitetnijih materijala, inače mešovitih po sastavu, kao i taster za pokretanje motora. Tu je i stakleni panoramski krovni otvor.

Iz kompanije se očekuje potpunije saopštenje za javnost iz kog bi se moglo zaključiti s koliko vazdušnih jastuka je novitet opremljen, ali i kolika je zapremina prtljažnog prostora.

Pogonski sklopovi će biti preuzeti s ostalih članova game marke Baojun, a koji počivaju na pomenutoj R-platformi. Dakle, liftbek je dobio atmosferski benzinski motor zapremine 1,5 litara koji se nudi i uz turbo asistenciju, u kom slučaju snaga raste sa inicijalnih 99 na 147 “konja”. Što se transmisije tiče, izbor se svodi na ručni menjač ili varijator.

U ponudi se neće naći hibridne verzije, pre svega jer ovde proizvođač igra na kartu pristupačnosti, odnosno niske ulazne cene. Nažalost, i tu ćemo morati da pričekamo kako bismo znali koliko nas “deru” evropski proizvođači. Ipak, znamo da je početak prodaje planiran za drugi deo 2020. godine.

Indikativno je, u smislu cenovne pozicioniranosti novajlije, to što je veći Baojun RC-6 u ponudi za 12 hiljada američkih dolara. Evo da kažemo da Octavia u Narodnoj Repulici Kini startuje s cenom od 14 hiljada zelenih novčanica, a to je značajno manje vozilo od modela RC-6 koje je za, kao što vidimo, dve hiljade zelembaća pristupačnije.

AutoRepublika

(8388)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Мегапланд

A u međuvremenu, u zemlji Srbiji, Škoda Octavija košta 20k €..

Dule

200000 hiljada 1.0 sa ok opremom.prosle god superb 2.0 22800 a ove godine 24550 ,a ,zbog cega,kinezi su mama

Srbojlo

Nije loše. Da vidimo potrošnju i da uporedimo sa Tipom…

Don

Morel se ovo kako usporediti sa daciom???? Sad vidite koliko su Rumunji skupa sa onima koji ih kupuju, zaostali. Još sad kad malo zarate sa Mađarskom….

Bungi

Sve je ovo solidno na ovom autu samo naziv malo čudan, kao „bujon kocke“ za supu.?? Kinezi bi automobile koje izvoze izvan Kine trebalo da imenuju univerzalnim pojmovima a ne kineskim.Grafičko rješenje robnih znakova kod njihovih auta je katastrafalno. Nedostatak orginalnih u upečatljivih oznaka je evidentan.Sve dobro odrade a predzadnja faza prije prodaje(marketing), zakaže.

Shabann

Dok dođe do balkana i onda na njega najaše razni „jarani“ i „kumovi“ sa raznoraznim nametima i porezina ima da mu cijena bude preko oko 30k eura barem

s mile

činjenica