1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Tehnika
  4. Kako održati akumulator „živim“ tokom vanrednog stanja?
Kako održati akumulator „živim“ tokom vanrednog stanja?
8

Kako održati akumulator „živim“ tokom vanrednog stanja?

2.45K
8
Podelite sa prijateljima:

Većina nas je tokom vanrednog stanja bila vezana za svoje domove. Samim tim, naši limeni ljubimci su bili prisiljeni da stoje na parkinzima duže vreme. Naravno, ovde dolazimo do potencijalnih problema vezanih za akumulator.

Treba imati na umu da kratke, gradske vožnje ne pune akumulator u dovoljnoj meri. U najboljem slučaju, on se pri ovakvom režimu nalazi u stanju plitke ili srednje ispražnjenosti. U prevodu, to znači da mu je kapacitet manji od nominalnog za 10 do 15 odsto. Kod dizela je ova vrednost u principu veća.

Nemojte paničiti ukoliko vam se akumulator u potpunosti ispraznio. Za razliku od popularnog mišljenja, ukoliko je ispravan, ovo mu neće štetiti, mada do izvesnog oštećenja ploča može doći. Svaki akumulator se sastoji od 90 do 150 olovnih ploča, grupisanih u šest ćelija, koje su potopljene u kiselinu. Kada se proizvodi električna energija, molekuli se oslobađaju s olovnih ploča i padaju na dno. Onog trenutka kada talog dosegne nivo ploča, nastaje pražnjenje akumulatora i nemogućnost obnove. Dakle, u tom slučaju morate kupiti nov.

Što je više potrošača, veća je i potrošnja akumulatora, a ono što je u ovim uslovima bitno je takozvana „cureća“ potrošnja, koja iznosi od 30 do 40 mA. To znači da ako „cureća“ potrošnja iznosi 50 mA, dvadeset dana stajanja smanjuje kapacitet za 24 Ah, što je oko polovine za prosečan akumulator. Ovde govorimo o dubokoj ispražnjenosti.

Dakle, ukoliko neko vreme ne planirate da vozite, najbolje je da izvadite akumulator i stavite ga neko suvo, toplo mesto, a ukoliko nemate gde s njim, barem raskačite kleme.

Kada dođe trenutak za vožnju, najbolje je da svog ljubimca „isterate“ na otvoren put. Dugotrajna vožnja s polupunim akumulatorom dovodi do sulfatizacije ploča, čime se smanjuje koncentracija sumporne kiseline a povećava se unutrašnji otpor. Radom u leru u suštini nećete ništa uraditi, a u zavisnosti od stepena istrošenosti akumulatora, variraće distanca koju treba da pređete da biste ga „oživeli“.

Dakle, povremeno paljenje na parkingu ne predstavlja rešenje. Ukoliko ste svesni da neko duže vreme nećete voziti, i da nećete bar jednom provozati automobil (na otvorenom) najbolje je da akumulator izvadite privremeno iz vozila.

AutoRepublika

(2449)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Juče probao da upalim i neće 🙁 Ima struje, vergla ali ne dovoljno da upali (mali dizel). Danas na kablove pa malo duža vožnja, očigledno nije bilo dovoljno što sam ga palio na parkingu.

moron

Pošto gotovo da nisam ni upalio kola tokom ove pandemijske nepogode, malo sam dopunio akumulator na punjač.
Ako je akumulator ispravan, pun, a struja „ne curi“ značajno (zavisi i od alarma), može on i dva-tri meseca „da preživi“.

Dikh tu kava

Ја возио скоро сваки дан. Можда је то решење..

moron

I ja sam svaki dan vozio. Bicikl 🙂

D_C

Oni mali ‘tricle’ punjaci? Mislim da moj nije bio preko 30 evra a siguran sam da ima i jeftiniji.

Zoca

Sacekas kisu oteras auto u park i tamo se zaglavis .Tako ga njakas i slajfujes tockovima (ukopas do osovine)dok kilometar sat ne okrene jedno 10 km i napunio si ga.Paziti da se u toj kaljuzi ne zapale gume, a i termostat i hladnjak da ti je valjan .Onda ti par budala pomogne da se izvuces .😃Ako je permanentni 4×4 nije izvodljivo.😁

moron

🙂

Komentator

https://m.youtube.com/watch?v=Ll1ewFp4LNY evo jedan super video o održavanju i punjenju akumulatora u vandrednim okolnostima. Zanimljivo!!