1. Home
  2. Vesti
  3. Kia isporučuje nove kamione korejskoj vojsci
Kia isporučuje nove kamione korejskoj vojsci
2

Kia isporučuje nove kamione korejskoj vojsci

371
2
Podelite sa prijateljima:

Korejska marka Kia je pre svega poznata u poslednje vreme, i to po proizvodnji i plasmanu putničkih automobila. Međutim. na domaćem terenu, ova kompanija je angažovana i u sklapanju komercijalnih vozila pri čemu mislimo i na kamione svih kategorija. Povrh toga, Kia je jedan od glavnih dobavljača komercijalnih i putničkih vozila za potrebe oružanih snaga države. Sada prenosimo vest da su se predstavnici Kije nedavno dobrano izradovali kada su objavljeni rezultati javne nabavke taktičkih kamiona za potrebe korejske armije.

Primerak kamiona Kia Km500 nosivosti 5 tona. Predak američkog modela M54

Dva velika garnizona korejskih oružanih snaga planiraju da rashoduju stare kamione marke Kia, a radi se modelima KM250 i KM500. Kamioni s njuškom ispred vetrobranskog stakla, nosivosti od 2,5 i 5 tona, se proizvode u Koreji još od početka pedesetih godina prošlog veka. U pitanju je manufaktura oslonjena na prava otkupljena od strane vlasnika istih, na koji način je omogućena proizvodnja replika američkih vojnih vozila s oznakama pomenutog modela M54, ali i M35.

M54

Nakon toliko godina upotrebe, „vojni veterani“ idu u penziju i biće zamenjeni novom generacijom srednjih taktičkih vozila, ili armijskim tigrom. Gama armijskih tigrova uključuje teška vozila s dve ili tri osovine, i dizel motorom patronske marke Hyundai. Za aplikaciju kod manjih vozila, termalni motori će isporučivati 250 konjskih snaga, dok će kod onih s tri osovine, pogonska moć biti izražena kroz ekvivalent od 325 „grla“.

Pretpostavlja se da će kamioni biti korišćeni u „polucivilne“ svrhe, čemu posebno pogoduju prostroane i prozračne kabine. Omogućena je i opcija ugradnje blindirane kabine, zavisno od namene konkretnog primerka, odnosno od potreba naručioca.

Što se tiče finansijske strane priče, može se reći da je u pitanju vanserijska radost čelnika marke, ona o kojoj smo pričali u uvodnom pasusu. Naime, u skladu s ugovorom koji je na pragu potpisivanja, Kia bi trebalo da isporuči 7.000 novih kamiona, za šta je predviđena naknada iz budžeta od oko 1,4 milijardi američkih dolara.

AutoRepublika

(371)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Sta je“ izbradovali“?

moron

obradovali 🙂