1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kada je Peugeot napravio superautomobil
Zanimljivost dana: Kada je Peugeot napravio superautomobil

Zanimljivost dana: Kada je Peugeot napravio superautomobil

14.34K
5
Podelite sa prijateljima:

Sedamo u vremeplov i vraćamo se u daleku 1988. godinu kada je Peugeot predstavio svoj koncept Oxia.

Ovaj model bio je evolutivni iskorak nekadašnjeg koncepta Quasar iz 1984. godine. Oxia je predstavljen na Salonu automobila u Parizu gde je privukao ogromnu pažnju kako posetilaca, tako i stručne javnosti.

U to vreme Peugeot je želeo da pokaže šta može da napravi i prikazao je jedan krajnje futuristički model. Oxia je dobio naziv po oblasti na planeti Mars, što dovoljno govori o ambicijama francuske marke sa ovim automobilom.

Na prvi pogled kod Oxije se mogu videti elementi modernog dizajna koji je danas zastupljen kod superautomobila . Taj klinasti stil omogućio je Oxiji da lepo “ostari” te i danas izgleda veoma atraktivno.

No, neka rešenja se čine pomalo čudnim. Kao što su npr. retrovizori koji su visoko postavljeni na A stubu. Futuristička opredeljenost francuske marke sa ovim konceptom prelila se naravno i na enterijer. Osim što je posedovao tradicionalnu instrumentalnu tablu vidimo i niz drugih digitalnih instrumenata. Treba napomenuti i da je Oxia imao CD plejer.

Peugeot je želeo da ukaže na veliku važnost male mase automobila za odlične performanse, stoga je Oxia imao karoseriju izrađenu od ugljeničnih vlakana i kevlara. Koliko je to bilo napredno za taj period nije potrebno dodatno objašnjavati, te je tako ovaj superautomobil imao masu od svega 1.360 kilograma.

Performanse su bile impresivne. Peugeot Oxia koristio je pozajmljeni 2,8-litarski biturbo V6 agregat iz Le Man trkača francuske marke, koji je isporučivao 670 ks i 720 Nm. To je obezbeđivalo da se sprint do 100 km/h obavi za manje od 5 sekundi, dok je maksimalna brzina iznosila 300 km/h.

Ispostavilo se da je Peugeot bio veoma pesimističan u vezi sa zvaničnim podacima kada je reč o maksimalnoj brzini, s obzirom na činjenicu da je ovaj automobil na testu na stazi Nardo uspeo da stigne do fenomenalnih 350 km/h.

Peugeot Oxia koristio je šestostepeni manuelni menjač koji je snagu prenosio na sva četiri točka. Interesantno je da je Oxia imao i upravljanje na sva četiri točka, revolucionu tehnologiju za ono doba.

Za šta je ta tehnologija sposobna Peugeot je prikazao iste, 1988. godine, kada je 405 Turbo 16 postavio rekord na brdskoj trci Pikes Peak.

Na kraju, nažalost, Oxia je ostao samo konceptualni model. Velika šteta, jer kako je sam Peugeot naveo u jednom od promotivnih materijala: “Ovo je automobil koji bi svi želeli da poseduju.”

I bili su u pravu.

Đorđe Platiša

(14342)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Na mene je veći utisak ostavio Pežo 907, u taj auto sam bio zaljubljen 🙂

Milos

907 je nakaza u odnosu na Oxiu , i za ono a bogami i za ovo vreme
,totalni promasaj bas kao i PCZ model…U danasnje vreme ovakvih auta je pregrst ,ali u vreme 80tih je retko ko mogao da parira necim slicnim !!!

Dzoniz

Sve je stvar ukusa, meni recimo Oxia izgleda kao da je 405 podleteo pod kamion.

Damir

Kako objašnjavate podatak o ubrzanju do stotke za pet sekundi? Obzirom na toliku snagu, moment i pogon na sva četiri, očekivalo bi se bolje ubrzanje. Vjerojatno bi sa današnjim gumama to bilo puno bolje.

Petar

Ja imam jednog dobrog i lijepog
Peugeota 806 iz 1996 god. U odlicnom stanju.