1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Kijin salon prodaje retki Pontiacov prototip model
Zanimljivost dana: Kijin salon prodaje retki Pontiacov prototip model
3

Zanimljivost dana: Kijin salon prodaje retki Pontiacov prototip model

296
3
Podelite sa prijateljima:

Pre nego što je razvio sopstveni model DeLorean DMC-12, čovek po imenu Džon Dilorijan je bio jedan od najvećih preduzetnika i inženjera koje je Detroit ikada video. Karijeru je započeo u luksuznom brendu Packard, a u General Motors je stigao krajem pedesetih godina prošlog veka. Tu je prvo preporodio Pontiacovu diviziju, pre svega ponudom sportskih modela kao što su Tempest, GTO i Grand Prix, a zatim je doveo i Chevrolet do pozicije najvrednije marke. Desetak godina kasnije Dilorijan je nadgledao svaki novi automobil, terenac i pikap koji bi najveći američki proizvođač izbacio na ulicu.


Njegova najveća zanimacija su bili jeftini sportski primerci gde snaga ne bi previše dolazila do izražaja već mala težina, bezbednost i vozne karakteristike. Jedan od takvih primeraka se nedavno našao u prodaji i to preko, verovali ili ne, Kijinog salona nazvanog Napoli Kia u gradu Milford (američka savezna država Konektikut).

Vlasnik ovog salona je Len Napoli, a njegov otac je posedovao veoma uspešni Pontiacov salon još od 1958. godine. Iz tog razloga, Len je uvek bio veliki ljubitelj proizvoda ove marke, a to se nije promenilo ni pre desetak godina kada je General Motors ugasio Pontiac. Len je zatim počeo da prodaje Kijine modele, a sada preko svog salona nudi izuzetno retki Pontiac XP-333 Banshee koncept iz 1964. godine.


Razlog za postojanje ovog automobila je popularnost Forda Mustanga. Kada je debitovao početkom 1964. godine, General Motors nije obraćao previše pažnje, ali kada je prvog dana prodato preko 20.000 jedinica, Dilorijan je odobrio budžet za razvoj potencijalnog rivala.

Na takvom modelu će raditi i sestinska divizija Chevrolet i 1967. godine će stići popularni Camaro, ali je Dilorijan želeo da krene u drugačijem pravcu. Za početak, njegov primerak XP-333 Banshee je trebalo da bude dvosed sa školjkom razvijenom od laganog „fajberglasa“ i težinom ispod jedne tone.

Ispod haube se našao novi agregat sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji zapremine 230 kubnih inča (3,8 litara) i 165 „konja“. Snaga se prenosila na zadnje točkove preko četverostepenog manuelnog menjača. Pontiac će kasnije da proizvede još jedan primerak, a ovaj put izbor je pao na V8 motor zapremine 326 kubnih inča (5,3 litre).

Iako se XP-333 Banshee pokazao izuzetno pozitivno protiv Mustanga na testu, General Motors nije odobrio serijsku proizvodnju iz razloga što se plašio da bi ovaj konceptni automobil krao prodaju od značajno skupljeg sportskog automobila Chevrolet Corvette.

Nakon što je XP-333 Banshee nekoliko puta promenio privatnog vlasnika, pre nego što je stigao u centar pažnje 2006. godine kada je za njega novi vlasnik platio 214.500 američkih dolara.

Nepoznato je koliko je Len morao da izdvoji za svog ljubimca, ali sada za njega traži čak 750.000 zelenih novčanica. Teško da će dobiti takvu sumu, pošto je pre desetak godina odbijena ponuda od 400.000 dolara, ali sve šta je potrebno je još jedan ljubitelj Pontiaca i posle toga sve je moguće…

AutoRepublika

(296)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Pozadi se po svjetlima vidi pripadnost Pontiaku, prepoznaju se Transam model, napred dosta orginalno, sad vidim od koga su filmadžije crpile inspiraciju za betmenomobil.

s mile

fantastično izgleda, prelep, i činjenica je da bi ukrao deo kolača….