1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Cena za barel sirove nafte pala na -40,32 dolara u najhaotičnijem danu za ovo tržište
Cena za barel sirove nafte pala na -40,32 dolara u najhaotičnijem danu za ovo tržište
4

Cena za barel sirove nafte pala na -40,32 dolara u najhaotičnijem danu za ovo tržište

1.58K
4
Podelite sa prijateljima:

Cene sirove nafte su danas dostigle svoj istorijski minimum, sunovrativši se u „minus“, jer su globalni skladišni kapaciteti potpuno popunjeni.

Cena nafte je pala na 0,01 dolar, da bi zatim došla do čak -40 dolara za barel, što je najniži nivo ikada zabeležen otkada je Njujorška robna berza započela trgovinu naftnim fjučersima 1983.

Najniže cene za West Texas Intermediate naftu su došle kao posledica ogromnog pada potražnje, što je naravno prouzorokovano pandemijom koronavirusa.

„Imamo toliko masivan višak snabdevanja a veoma malo mesta gde možemo skladištiti zalihe. To je ono što je pokretač ovih dešavanja“, rekao je Džim Berkard, potpredsednik i šef IHS Markita za naftna tržišta.

Kompanije su već započele limitiranje proizvodnje, privremeno zatvarajući izvore.

Očekuje se da američka proizvodnja padne za nešto manje od pet odsto tokom ostatka godine, sudeći po analizi tržišta Američke energetske informacione administracije.

Međutim, u kratkoročnom smislu, ovi napori nisu bili dovoljni da bi se uhvatilo u koštac s viškom snabdevanja.

„Neke kompanije žele da pričekaju pre obustavljanja proizvodnje, tako da će platiti nekome da je preuzme“, kaže Berkard, sugerišući zapravo na stopiranje proizvodnje na izvorima.

Dramatičan pad cena sirove nafte je doneo višestruke negativne rekorde od jutros, dostigavši najnižu cenu u više od 20 godina, kada je pala na nešto preko 10 dolara.

Ipak, očekuje se da cene skoče u utorak. Kupovina nafte vrši se na osnovu mesečnih ugovora, što je odraz vremena potrebnog da se proizvod pusti na tržište. Ponedeljak je poslednji dan za kupovinu nafte po majskom ugovoru, a ponuda za jun počinje od sutra.

Drugi napori koji su u toku, mogli bi da doprinesu ublažavanju napetosti na tržištu u mesecima koji dolaze.

Ministarstvo energetike priprema se da iznajmi 23 miliona barela skladišnog prostora naftnim kompanijama u okviru svojih Strateških rezervi nafte, koji bi oni platili u nafti.

Ipak, nisu svi naftni ugovori bili u minusu. Brent, kao međunarodna referentna vrednost, u ponedeljak je izgubio devet odsto, došavši do 25 dolara za barel, što može da se pripiše tome što je mnogo manje pogođen problemima skladištenja. Brent je nafta koja se prevozi tankerima, što trgovcima omogućava da je lako isporučuju u područja s većom potražnjom.

AutoRepublika

(1580)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

ovdje se 2-3 puta u toku dana mijenja cijena na benzinskoj, i sad kad je najniza u nabavci, u maloprodaji je 1 euro i 9 centi. CIm cijena ode u nabavi na staro, maloprodaja ce opet biti oko 1.3 za dizel.
Ne padaju cijene proizvodima u ducanima, zbog jeftinog benzina i prijevoza…a cim poskupi, reci ce kao i svih ovih decenija do sad, da je glavnim uzrok poskupljenja zivotnih namirnica – cijena benzina.
Gamad .

s mile

ko ima informacije o cenama van srbije, neka doprinese udarima od samoizolacije, da nas dotuče sa nižim cenama….xe…xe…xe

Balkanboj

Crna Gora

Dizel – 0.96€
B95 – 0.98€
B98 – 1.02€

Moee

BiH:
Dizel – 0.75-0.85 €
Benzin 0.8-0.9 €