1. Home
  2. Vesti
  3. Suzuki će elektrifikovati asortiman od 2025. godine
Suzuki će elektrifikovati asortiman od 2025. godine
3

Suzuki će elektrifikovati asortiman od 2025. godine

220
3
Podelite sa prijateljima:

Suzuki se sprema da lansira pet čisto električnih modela na evropsko tržište do 2030. godine, uključujući verziju Jimnyja sa „nultom“ emisijom. Novi Swift koji se očekuje 2024. biće hibrid. Za L’argus je govorio Stefan Magnin, šef francuskog Suzukija.

Od 2025. Suzuki će uroniti u elektrifikaciju. Šef Suzukija u Francuskoj govori o novom strateškom planu brenda do 2030. godine. On će omogućiti japanskom proizvođaču da se uskladi sa ciljevima ugljenične neutralnosti.

Japanska firma se sprema da lansira pet električnih modela čije su siluete otkrivene. Njihovo lansiranje će se poklopiti sa zamenom modela trenutnog asortimana. Krajem decenije, 80 % kataloga brenda na Starom kontinentu biće potpuno električni, a preostalih 20 % će biti hibridi.

Gotovo primoran, kao i svi proizvođači, da krene putem elektrifikacije, Suzuki će pokrenuti svoju ofanzivu u Evropi u prvom kvartalu 2025. sa serijskom verzijom koncepta eVX. Ovaj SUV će se proizvoditi u Indiji i pozicioniraće se na vrhu B segmenta sa svojih 4,30 m dužine, otprilike veličine S-Crossa kojeg bi mogao da zameni. Jedno je sigurno, proizvođač neće praviti nikakve ustupke što se tiče pogona 4×4, čija tehnologija još nije poznata.

Pored toga što je specijalista za sisteme 4×4, Suzuki je takođe specijalista za male gradske automobile. Evropa će imati pravo na modifikovanu verziju „kei automobila“ na baterije najavljenu za Japan. Difuzna silueta nagoveštava povratak Wagona R u Francusku koji bi mogao da preuzme mesto od Ignisa.

Kao što je potvrdio Stefan Magnin, brend će igrati na pristupačnu električnu karticu, kao što je Dacia i njen Spring, fokusirajući se na dizajn lakog vozila zahvaljujući lakšim motorima i baterijama.

Umesto da ugrađuju kilograme i kilograme baterija, japanski inženjeri ispituju efikasnost i potrošnju energije elektromotora. Suzuki je tako potpisao partnerstvo sa kompanijom Inmotive, koja je razvila dvobrzinski menjač, dok skoro većina sadašnjih električnih automobila ima jedan stepen prenosa (pogledajte video).

Mali terenski automobil Jimny, čija je četvrta i aktuelna generacija lansirana 2018. godine, sada se u Evropi nudi samo kao teretni dvosed zbog prevelike emisije CO2. O hibridizaciji (povodom restilizacije 2024. godine) se šuška, ali sa ove strane ništa nije potvrđeno. Zbog toga će sledeća generacija džepnog avanturiste preći na „nultu“ emisiju kako bi se vratila na evropsko tržište putničkih automobila. Smatra se stubom asortimana, baziraće se na potpuno novoj platformi i očigledno će biti ponuđen u verziji sa pogonom na sva četiri točka. Od pet modela, sigurno je da će jedan od njih preuzeti ulogu Vitare.

Kod Suzukija se kasni ulazak u oblast elektrifikacije ne smatra kašnjenjem. Naprotiv, Magnin vidi ovo kao priliku za sticanje iskustva drugih proizvođača. Pored toga, brend će se od 2025. godine oslanjati na svoju fabriku baterija u Indiji kako bi smanjio troškove što je više moguće i ponudio atraktivna vozila.

Što se tiče najprodavanijeg modela, Swifta, on nije uključen u ovaj plan. Razlog je jednostavan: sledeća generacija Swifta, zakazana za 2024. godinu, ostaće verna hibridizaciji. S druge strane, njegova zamena će biti ponuđena u čisto električnoj formi. U partnerstvu sa Toyotom, Suzuki takođe planira da ponudi mali električni model, ali samo za Japan.

Nakon rekordne 2022. godine, tokom koje je njegova prodaja porasla za oko 7% i približila se 3 miliona jedinica širom sveta, Suzuki će uložiti 32 milijarde evra tokom sedam godina da smanji emisiju CO2. Lansiranje električnih modela biće propraćeno dekarbonizacijom proizvodnje i istraživanjem alternativnih izvora energije, kao što su nova goriva u saradnji sa Toyotom, Daihatsuom i Subaruom.

AutoRepublika

(220)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Struja u nekim segmentima ima jako puno smisla.
Guranje struje u sve segmente ima jako malo smisla…

moron

Totalno sumanuto

BB

Ovaj čovjek je glas razuma u Evropskom Parlamentu, nažalost jedini…
https://youtu.be/CdT_7_JlJwI