1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Vrednost Tesle prepolovljena nakon masivnih Maskovih otuđenja akcija
Vrednost Tesle prepolovljena nakon masivnih Maskovih otuđenja akcija

Vrednost Tesle prepolovljena nakon masivnih Maskovih otuđenja akcija

485
2
Podelite sa prijateljima:

Twitter umesto Tesle

Nakon što se opredelio da za potrebe akvizicije Twittera izdvoji čak 44 milijarde američkioh dolara, šef Tesle, Ilon Mask nastavlja s neprekidnom prodajom akcija Tesle i to poprima ogromne razmere. Poznati preduzetnik je samo od početka novembra otuđio skoro 20 miliona akcija čija je tržišna vrednost oko 4 milijardi dolara, što je uslovilo značajan pad vrednosti istih. Pad je toliko izražen da je praktično došlo do prepolovljavanja vrednosti kapitala firme.

To što Mask prodaje akcije kompanije čiji je i izvršni direktor, pri čemu očito mislimo na Teslu, nije ni čudno imajući u vidu da je bio prinuđen da pazari Twitter, ranije nego što je planirao. Nakon što je Mask prodao akcije Tesle vredne oko 7 milijardi dolara u avgustu, između 4. i 8. novembra je po istom osnovu inkasirao još dodatne 4 milijarde dolara. Ovi podaci su javni zahvaljujući objavama američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC). Izvršni direktor je počev od aprila otuđio akcije Tesle vredne bezmalo 20 milijardi američkih dolara.

Logično, akcionari Tesle su ostali zatečeni i zbunjeni, pa su počeli da deluju na isti način kao i Mask, prodajući svoje akcije. Ishod je logičan, a ogleda se u padu vrendosti istih za oko 7%, što je podatak od prekjuče i što je prvi gubitak vrednosti od početka godine.

Mask nije preuzeo društvenu mrežu Twitter na potpuno dobrovoljnoj osnovi, već se suočio s regulatornim pritiskom, pod kojim je naposletku popustio i prihvatio da preuzme kompaniju. Odmah je otpustio upravu i polovinu radne snage, ali Twitter nikako ne uspeva da stane na noge pošto su neki veliki oglašivači odlučili da privremeno obustave marketinške aktivnosti na platformi usled neizvesnosti izazvanih promenom vlasničke strukture. Izveštavali smo o tim kompanijama, ali ponovićemo da su neka zvučna imena: General Motors, Citroen, VW, Audi, United Airlines i General Mills.

„Mask gubi ugled i kod obožavalaca“

Na meti ozbiljnih kritika se našla strategija koja je podrazumevala prodaju akcija Tesle u želji da se isfinansira preuzimanje kontrole nad Twitterom. Posebno oštri su bili članovi neformalne zajednice Teslinih obožavalaca. „A i bojali smo se da će do ovoga doći, odnosno da će Mask morati da prodaje akcije Tesle kako bi finansirao ovu propast od Twittera. Bojazni su se pokazale opravdanim neposredno nakon što je dogovor sklopljen,“ napisao je analitičar Danijel Ajvs iz firme Wedbush Securities. „Ilon Mask gubi kredibilitet čak i među obožavaocima. Nekoliko puta je demantovao mogućnost otuđenja akcija, ali očigledno nije održao reč.“

Inače, Mask je najbogatiji živi čovek, ali je njegov imetak direktna posledica vrednosti tržišne kapitalizacije Tesle. On je „izgubio“ milijarde dolara samo ove nedelje, a njegovo bogatstvo svedeno na manje od 200 milijardi dolara. Kako je tržišna vrednost Tesle opala, tako je postalo jasno da je pre samo godinu dana, američka kompanija vredela dvostruko više nego danas.

AutoRepublika

(485)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Masku se klanjam za sve sto je postigao. Akcije je digao u nebo. Sad ih rasprodaje po max ceni, i ulaze u nesto sto ce biti sledeci biznis.

BB

Meni je samo žao što umjesto umivaonika nije unio WC šolju i pustio sve niz vodu…