1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota je proizvela više od deset miliona primeraka modela RAV4
Toyota je proizvela više od deset miliona primeraka modela RAV4
0

Toyota je proizvela više od deset miliona primeraka modela RAV4

282
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je 26 godina od kada je Toyota debitovala s modelom RAV4, a ovih dana je japanski proizvođač vozila proslavio proizvodnju desetomilionitog primerka ovog krosovera. Tačnije, do sada je isporučeno 10.080.834 jedinica, a kako mesečna proizvodnja ovog krosovera redovno dostiže brojku od šest cifara, Toyota se nije ni potrudila da obeleži konkretan jubilarni primerak, ali je on verovatno završio kod kupca u Americi pošto se u ovoj državi prodaje najviše jedinica popularnog krosovera.


RAV4 je nastao u vreme revolucije terenaca početkom devedesetih godina prošlog veka, ali je najveći svetski proizvođač brzo uvideo da većina kupaca gotovo i ne silazi sa asfalta, kao i da su im mnogo bitnije karakteristike kao što su prostor i udobnost.

Iz tog razloga, RAV4 je bio jedan od prvih masovno proizvedenih modela koji je kombinovao samonoseću platformu (karoseriju) automobila sa školjkom terenaca. Kao takav, pojavio se u prodaji u Japanu i Evropi 1994. godine, odnosno godinu dana kasnije u Americi.

U početku kupci su mogli da biraju između verzija sa troje i petoro vrata i kabrioleta, da bi u današnja vremena bio dostupan samo model sa petoro vrata. Trenutna peta generacija je ugledala svetlost dana prošle godine.

Nasuprot verovanju, RAV4 nije bio uspešan model od prvog dana. Prve godine je tek 53.000 primerka pronašlo kupce i moraće proći deset godina da japanski SUV pređe prodajnu cifru od 200.000 jedinica godišnje.

Prodaja je naglo eksplodirala proteklih godina kada je potražnja za takvim vozilima eksplodirala, pa je japanski gigant prošle godine u svetu isporučio 931.852 jedinice, što ga je učinilo trećim najprodavanijim modelom u svetu (iza Toyote Corolle i Forda F-Series).

Ukoliko nastavi ovim tempom, RAV4 bi uskoro po prodajnim rezultatima, mogao da prestigne i neke legende kao što su na primer Ford Model T (15 miliona) i Volkswagen „Buba“ (20 miliona).

Najveće tržište je, kao što smo gore i naveli, i dalje američko, gde svake godine završi otprilike polovina svih proizvedenih primeraka krosovera RAV4.

AutoRepublika

(282)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments