1. Home
  2. Vesti
  3. Gde je pozicioniran BMW i4 u odnosu na Tesla Model 3? (VIDEO)
Gde je pozicioniran BMW i4 u odnosu na Tesla Model 3? (VIDEO)
1

Gde je pozicioniran BMW i4 u odnosu na Tesla Model 3? (VIDEO)

787
1
Podelite sa prijateljima:

BMW velike nade polaže u budući i4. Reč je o prvom električnom BMW-u s velikim dometom u ponudi, koji će se uskladiti s konvencionalnim stajlingom marke. Ukoliko ne zadovolji očekivanja, baciće sumnju na to da li je bavarska marka spremna za tranziciju ka čisto električnom pogonu.

Neko će reći „a šta je s i3, da li se on računa?“. Pa, zapravo ne. i3, kao i i8 do neke mere, za BMW su pre svega bili svojevrsna testna laboratorija. i3 nije nalik bilo čemu drugom što su Bavarci kreirali i da nema poznati bedž na „nosu“, teško da bi iko pretpostavio da je reč o minhenskom proizvodu.

i3 je dizajniran kao jedinstven automobil, koji nije nalik nijednom drugom BMW-u, tako da nije kanibalizovao prodaju u bilo kom smislu. To ne važi za i4. Novajlija će se direktno staviti naspram svojih SUS pandana u ponudi bavarske marke.

BMW je iskoristio i3 i i8 da proširi granice primene egzotičnih materijala, kao što su plastikom ojačana ugljenična vlakna (CFRP) za panele karoserije i kenaf za enterijer. Proizvodni proces je revidiran, tako da koristi 70 odsto manje vode za „i“ modele u odnosu na konvencionalno pogonjena vozila.

Međutim, BMW je sada već šest godina na tržištu električnih automobila i pored par unapređenja baterija nije napravio neki značajniji progres otkada je i3 počeo da napušta proizvodne linije 2013.

Gajena je nada da će iX3 biti vredna električna ponuda, ali sudeći po najnovijim izveštajima, BMW je odlučio da odloži a možda i otkaže lansiranje ovog modela.

BMW i4 izgleda kao pravi BMW. Poseduje 530 konja, što bi trebalo da opravda krilaticu „ultimativna vozačka mašina“. Pored toga, procenjena autonomija (po WLTP-u) iznosi 600 kilometara. U redu, po mnogima tu treba oduzeti 10 do 15 odsto da bi se dobio stvaran domet, ali tu ne bismo da prejudiciramo stvari pre izvršenih testiranja u realnom saobraćaju.

Očekuje se da i4 koristi usluge baterije kapaciteta 80 kWh, nešto veće u odnosu na onu u Tesla Modelu 3 Long Range. Iz tog razloga, nešto veći i teži i4 bi čak mogao da bude rame uz rame s autonomijom američkog modela, koja po EPA (strožem od WLTP-a) rejtingu iznosi 518 kilometara. U svakom slučaju, reč je o električnom BMW-u s najdužim dometom do sada.

U priloženom videu CarWow upoređuje dolazeći električni kupe s reperom u klasi, Tesla Modelom 3. Naravno, poređenje nije idealno, jer će se i4 pozicionirati praktično između Modela 3 i Modela S u smislu veličine. Što se cenovnika i4 tiče, on još uvek nije poznat, ali za očekivati je da etiketa bude bliža Modelu S (oko 80.000 dolara) nego Modelu 3 (oko 40.000 dolara).

Ipak, CarWow je odradio lep posao uporedivši ono što znamo do sada o i4 s Modelom 3.

AutoRepublika

Izvor: CarWow via YouTube

(787)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Lola

5+ za spoljni dizajn.
Ostalo, kad vidimo.