1. Home
  2. Vesti
  3. Rešena misterija u vezi s nepoznatim Fordovim modelom
Rešena misterija u vezi s nepoznatim Fordovim modelom
0

Rešena misterija u vezi s nepoznatim Fordovim modelom

1.07K
0
Podelite sa prijateljima:

Nedavno smo pisali o Fordovoj molbi za pomoć u cilju identifikacije sopstvenog modela sportskog prototipa, za koji su mnogi mislili da je zapravo Ford Mach II koncept. Da li je ipak reč o tom automobilu?

Većina proizvođača pomno obraća pažnju na svoju istoriju i nasleđe. Ford je jedna od takvih kompanija, koja se oslanja na legendarne modele kao što su Model T, F-1 kamionet, Mustang i GT40. Međutim, čak i jedan od najvećih i verovatno najstariji proizvođač automobila na svetu, ima nekoliko projekata koji su mu „iskliznuli“ iz ruku, a tu se ubraja i neobični Mustang sa središnje pozicioniranim motorom, koji je kompanija nedavno otkrila.

Okretanje ka internet zajednici u cilju pronalaženja odgovora se pokazalo kao mudar potez, jer sada znamo da je verovatno reč inženjerskom prototipu za Ford Mustang Mach II koncept iz 1967.

Zahvaljujući automobilskim detektivima iz Jalopnika, jedan od Fordovih arhivara je izašao s relevantnim informacijama. Po Tedu Rajanu, brend menadžeru Fordovih arhiva i nasleđa, fotografija „skeleta“ koncepta sa središnje postavljenim motorom, koji smo videli prošle nedelje je zapravo „stilski negativ“. Još od pedesetih godina, Fordovi dizajneri bi fotografisali i kategorizovali svoje projekte, što nas dovodi do 2. maja 1966. od kada fotografija datira, i serijskog broja S-9955-1.

Kopajući dublje, Jalopnik je došao u kontakt sa Džimom Farelom, stručnjakom Fordovog dizajnerskog odeljenja, koji je raširio misterioznu fotografiju među svojim prijateljima i kolegama. Eksperti iz „plavog ovala“ i bivši zaposleni, došli su do konsenzusa da je dotično vozilo bilo deo Mach II projekta iz 1967.

Međutim, ono nije došlo iz dizajnerskog departmana, a konačni dizajn Mach II je značajno drugačiji u odnosu na „misterioznu“ mašinu.  Da pojasnimo, fotografija objavljena prošle nedelje jasno pokazuje deo „zadnjice“ sa standardnog Mustanga sa zašiljenim krilima i otvorima za standardnu zadnju signalnu grupu iz tri segmenta, dok je Mach II jedriji, s okruglim zadnjim svetlima i bez malih ventilacionih otvora.

Vrlo je verovatno da je ovo zapravo inženjerski prototip, napravljen kao koncept, pre nego što je poslat dizajnerima na konačnu finalizaciju stajlinga.

Dakle, krajnji rezultat ove čudne mašine je bio atraktivni Ford Mustang Mach II koncept iz 1967. Da je kojim slučajem iznedrio serijsku verziju, ovaj V8 model bi obogatio Fordovu ponudu sportskih automobila i nadmetao se sa skupljim Porscheom 914 i Corvetteom. Nažalost, Ford je obustavio eventualnu proizvodnju modela sa središnje pozicioniranim motorom, sve dok nije stigao GT 2005.

Da li ćemo ikada videti Mustang s centralno postavljenim motorom? Etos koji je stajao iza Mach II koncepta je bio u potpunosti validan. Danas, ukoliko bi se realizovao, iznedrio bi priuštiviju, moćniju alternativu Porsche 718 Caymana i istinskog rivala C8 Corvettea. Ipak, Mach II i njegovi prethodnici pre svega pripadaju istoriji.

AutoRepublika

(1069)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments