1. Home
  2. Vesti
  3. Ni Ford ne zna koji je ovo automobil iako ga je proizveo
Ni Ford ne zna koji je ovo automobil iako ga je proizveo

Ni Ford ne zna koji je ovo automobil iako ga je proizveo

435
1
Podelite sa prijateljima:

Ford traži pomoć javnosti u identifikaciji svog vozila

Kroz svoju dugogodišnju istoriju Ford Mustang se menjao mnogo puta, ali neke njegove karakteristike su ostale identične od prvog dana. To se odnosi na agregat postavljen napred i pogon na zadnje točkove. Međutim, to ne znači da američki proizvođač vozila nije često eksperimentisao i sa ostalim konfiguracijama.

Najpoznatija je ona iz osamdesetih godina kada je pogon na prednje točkove čak dobio zeleno svetlo za serijsku proizvodnju (na sreću, takav automobil će se prodavati pod oznakom Probe), ali u periodu šezdesetih godina prošlog veka, Ford je eksperimentisao i sa centralno postavljenim agregatima. Prvi Mustangov prototip je pružao takvu konfiguraciju, a tu je bio i Mach 2 prototip iz 1967. godine kao i Boss 429 dve godine kasnije.


Kako se čini, Ford je razvio još jedan prototip model na bazi Mustanga za koga ni sama kompanija ne zna. Nedavno je neko u odeljenju Ford Performance pronašao stare fotografije u arhivi. One potiču iz procesa testiranja, pa ih je taj neko podelio sa liderom tima Džonom Klorom.

Sudeći prema slikama, one su originalno uslikane 2. maja 1966. godine, a Klor i njegov tim su kontaktirali mnogobrojne Fordove eksperte i istoričare s ciljem da se konačno identifikuju misteriozni automobil.

Neki od njih su pomislili da je reč o spomenutom Machu 2, ali se takve informacije ne poklapaju s istinom, pošto je on bio baziran na osveženom modelu iz 1967. godine dok je ovde jasno reč o prvoj generaciji (1964.-1966.).

Nije isključena ni mogućnost da je reč o primerku za profesionalni auto-moto sport pošto je takva strategija bila izuzetno popularna među trkačima tokom šezdesetih godina prošlog veka.


Fordu je očigledno potrebna vaša pomoć, pa se pozivaju svi oni koji imaju informacije o ovom automobilu s molbom da mogu da ih pošalju na e-mail adresu ClubHub@Ford.com. Proizvođač takođe kaže da će ekspertu koji reši misteriju, uslediti i novčana nagrada.

AutoRepublika

(435)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Ovaj prototip je mnogo napredniji od prvog Mustanga. Motor smješten centralno, najbolji mogući raspored mase, nema kardana, izvod menjača ide direktno na diferencijal, manji gubitak snage. Treba primijetiti da ovaj primjerak pozadi ima nezavisno vješanje a ne krutu osovinu kao većina Mustanga doskora. Jeste da nema pozadi dva dodatna sjedišta ali se na njima u takvom autu rijetko ko vozi.Kamo puste sreće da je Ford ovaj model pustio u serijsku proizvodnju. Svoju grešku, Ford je ispravio tek puštanjem u prpizvodnju modela GT40.