1. Home
  2. Vesti
  3. Vožnja svih BMW-a M5 od E28 do F90 (VIDEO)
Vožnja svih BMW-a M5 od E28 do F90 (VIDEO)
2

Vožnja svih BMW-a M5 od E28 do F90 (VIDEO)

1.20K
2
Podelite sa prijateljima:

Koji M5 je najbolji?

BMW je s M5 definisao segment luksuznih sportskih limuzina, spajajući komfor i prestiž sa brzinom i performansama. U preko 36 godina proizvodnje, M5 je iz generacije u generaciju bivao sve snažniji, performantniji, ali i luksuzniji. Ovoga puta je stvar u svoje ruke uzeo naš omiljeni automobilski TV voditelj, Tif Nidel, provozavši svaku dosadašnju iteraciju, da bi utvrdio koja je najbolja, bar po njegovom ukusu.

Kada je E28 M5 debitovao 1984., bio je pogonjen 3,5-litarskim, rednim šestocilindrašem sa 286 ks, derivatom motora iz čuvenog M1 superautomobila. BMW je visokoturažni „šestak“ upario s petostepenom manuelnom transmisijom, koja je snagu kanalisala na zadnje dočkove. S obzirom na masu od samo 1.400 kilograma, E28 M5 je prilično „živahan“ automobil. Suvišno je reći da je ubrzo dobio status ikone. Zahvajujući ograničenoj seriji od samo 2.241 primerka, prva generacija M „petice“ je ujedno i jedna od najređih iz Motorsport divizije.

Naredni, E34 M5 je zadržao manuelni menjač i redni šestocilindarski motor, ali je dobio na tehnologiji (i masi). S težinom od 1.720 kilograma, morao je da žrtvuje okretnost, ali je dobio više snage. Ovo je prvi M5 koji je koristio adaptivno ogibljenje i poslednji s rednim šestocilindrašem, koji je isporučivao 315 ks.

Zatim, 1998., BMW je predstavio E39 M5 s V8 mašinom. E39 je nastavio filozofiju uvođenja moderne tehnologije, više snage i dodatne težine. S62 radne zapremine 4,9 litara je isporučivao 400 konja, što je označilo značajan prirast u snazi. Do 100 km/h je ubrzavao za samo 5,1 sekundu. Mada je E39 napravio veliki skok u odnosu na E34, zadržao je manuelni menjač kao jedinu opciju. Uprkos težini od 1.770 kilograma, bilo je to neznatno povećanje mase u odnosu na prethodnika.

Sledi mnogima omiljeni E60 M5, prvenstveno zahvaljujući V10 motoru radne zapremine 5,0 litara s 507 ks. S85 agregat ispod haube ovog automobila se „vrteo“ na 8.250 o/min i bio je rezervisan isključivo za E60 M5. Ono po čemu je ovaj model bio takođe poznat je uvođenje kontroverznog, automatskog SMG menjača s jednom spojnicom. Zahvaljujući peticiji kupaca, u Americi je u ponudi bio i opcioni, manuelni šestostepeni menjač. Ostatak sveta nije bio te sreće.

Danas imamo F10 i F90 M5, koji predstavljaju najnovije interpretacije BMW-ovog supersedana. Ove moderne M „petice“ su pogonjene twin-turbo V8 motorima koji možda isporučuju više snage od V10 u E60, ali ne poseduju ni blizu njegov karakter. Nažalost, M5 iz F serije se može dobiti samo s automatskim menjačem.

Koji je vaš favorit?

AutoRepublika

Izvor: Lovecars

(1203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Moj glasam dajem za hard core, e34 i e39.

Boris

e39