1. Home
  2. Testovi
  3. Subaru BRZ 2.0i – Stara škola
Subaru BRZ 2.0i – Stara škola
16

Subaru BRZ 2.0i – Stara škola

3.60K
16
Podelite sa prijateljima:

Subaruovi automobili poznati su po integralnom pogonu i bokser motorima, bez da je zaboravljen izvestan porodični aspekt. No kod kupea BRZ tradicija je ostavljenja po strani, kako bi se udovoljilo strateškom partneru, Toyoti.

Jedno je sigurno, razviti maloserijski sportski automobil, za bilo kojeg proizvođača daleko je od rentabilnog. Pogotovo u krizna vremena, kada je započet projekat BRZ, što je nateralo Subaru da se po drugi put udruži s Toyotom (par godina pre njega to je bio gradski monovolumen Trezia). Svetlost dana ugledao je tako atraktivni kupe, kod Subarua nazvan BRZ, odnosno GT86, kod najvećeg automobilskog giganta.

Što se tiče spoljašnjeg izgleda, prevagnula je želja Toyote da stil bude blizak nekada čuvenom 2000 GT, koji je sredinom šezdesetih godina postigao ogroman uspeh.

Koliko su u tome uspeli, presudite sami, činjenica je da ovaj kupe deluje zaista kao jedan… kupe! Ekstremno nizak, s dugim prednjim delom, uzdignutom zadnjicom i povećim spojlerom pozadi, oličenje je ovakve vrste vozila, sa svim prednostima i manama. I ukoliko u njegovim formama nema seksi oblina nekadašnjeg Peugeota RCZ ili Porschea Boxster, poseduje nostalgični šarm, koji kod mnogih budi uspomene na prohujala vremena. Što bi rekli, kupe „po starinski“, s atmosferskim motorom napred i pogonom na zadnje točkove. Kombinacija koja obećava zabavnu vožnju, uz neophodnu dozu opreznosti i iskustva, posebno po klizavom putu.

Nepoželjan za Balkance

„Vauuu, to je makina“, zadovoljno uzviknu nekadašnji kolega sa posla, ljubitelj sportskih vozila iz devedesetih godina. Nekadašnji „alfista“, pa potom specijalista za BMW, nije nimalo slučajno izabran za kopilota. Jer ovaj „sub“, kako ga mnogi nazivaju od milja, nije auto koji se može prepustiti u bilo čije ruke.

No njegovo ushičenje pokazalo se pomalo u neskladu sa korpulentnim stasom, mali BRZ nije preterano gostoljubljiv prema vozačima blizu 1,9 metara visine. Naime, pozicija za upravljačem je tipična za ovakva vozila, što znači da se sedi izuzetno nisko, s ispruženim nogama i volanom u krilu. Samim tim, neophodno je pogurati sedište unazad, no njegov hod ograničen je zadnjom klupom. Osim toga, snažno profilisana sedišta, posebno u gornjem delu, smetaju vozačima s jačim ramenima. Bez imalo sumnje, BRZ i GT86 razvijeni su od strane Japanaca, za Japance. Drugim rečima, dole potpisani „delija“ od 1,72 metra visine, u njemu oseća savršeno!

Vertikalno postavljen upravljač, ručica menjača poput „džojstika“ (hod od jedva par santimetara), veliki obrtomer u sredini instrument table i aluminijumske papučice, „ubili“ su se za sportsku vožnju. Izuzmemo li Mazdu MX-5, ne pamtim kada sam poslednji put bio ovako dobro „upakovan“ u jedno vozilo, s kojim sam se odmah sjedinio u jedno telo. Nažalost, sreću kvari dizajn komandne table, i od ranije je poznato da Subaru nikada nije poklanjao previše pažnje ovakvim“detaljima“!

Metalizirana jeftina plastika ispred suvozača, zajedno s arhaičnim GPS-om, nisu dostojni jednog ovakvog automobila. Znatno je atraktivnija centralna konzola, gde dominira veliko dugme za startovanje motora, s nekoliko lepih prekidača za klima uređaj. Sama instrument tabla je u harmoniji s opštim karakterom, noću, snažno crveno osvetljenje „ispunjava“ oči vozača. Na već spomenutom obrtomeru može se očitati brzina kretanja (numerički pokazivač), tim bolje, jer je kilometar sat znatno manji, s veoma zgusnutim podeocima.

Pozadi, nalazim da je opravdano što su sačuvana dva omanja sedišta, bez obzira što su rezervisana za decu manjeg uzrasta. No čak i njima neophodno je malo gimnastike, ne bi li se nekako smestila. Postoji naravno i prtljažnik, plitak i s malim ulaznim otvorom, zapremine 245 litara. Dovoljno za dve osobe, posebno jer se može povećati obaranjem zadnjih naslona.

Brzi BRZ

Odmah po startovanju, glasno „brrrhhhhuuuummm“ opominje vas da nema šale sa ovim „tojobaruom“. Potom, bivamo pomalo razočarani, posebno u vožnji po gradu. Motor je nižem režimu rada „šupalj kao šupalj zub“, da bi se izrazio mora dobro da se „zavrti“. Do nekih 4.500 o/min zvuk je preterano diskretan, metalan, ne podiže nivo adrenalina u krvi. No nakon par dana „penzionerskog“ vozikanja po gradu i okolini, pravac auto-put.

Motor i dalje izgleda pomalo uspavan, posebno ukoliko se mora pridržavati ograničenja brzine. Tako smo barem konstatovali da je potrošnja posve prihvatljiva (oko 8 litara), upravo kao i nivo buke u kabini.

I najzad, krivudavi šumski putevi na stotinak kilometara od Pariza, pa uz to i pusti u rano nedeljno jutro. Recimo odmah, naša verzija iz 2015. godine, kada je i urađen ovaj test, krštena je u Francuskoj Sport Exclusive, što znači da poseduje kraće prenosne odnose i diferencijal s ograničenim proklizavanjem. Drugo, centar težišta je izuzetno nizak, niži čak i od jednog Porschea Cayman ili Ferarija 458, uprkos sasvim pristojnom klirensu. I treće, upotrebom lakih materijala, težina je ograničena na skromnih 1.200 kilograma, odnosno 6,2 kilograma po konjskoj snazi.

Rezultat je fantastičan, prilikom sportske vožnje u krivinama zadnji kraj brzo proklizi, ali uvek progresivno i predvidljivo. Jednostavno sam se postavi u zadatu putanju, no i ovo u mnogome zavisi od elektronske kontrole stabilnosti (ESP). Naime, predviđena su tri programa; ON (uključen i reaguje rano i preventivno), SPORT (i dalje aktiviran, ali deluje znatno kasnije) i OFF (kompletno isključen, ali samo do 50 km/h, kada se samostalno aktivira). Sve navedeno u vezi s ponašanjem na putu odnosi se na suvu podlogu, po vlažnoj lako vam može prirediti neprijatno iznenađenje. Zadnji kraj jednostavno želi da pretekne prednji, što se i dogodilo nakon malo bržeg ulaska u jednu pustu raskrsnicu. Moj preveliki optimizam mogao je skupo da me košta, sva sreća bilo je dovoljno manevarskog prostora i nijednog vozila u blizini…

Platforma je inače pozajmljena od Impreze, ali je prednji trap modifikovan i adaptiran motoru, koji je ovde postavljen znatno niže, zahvaljujući drugačijem karteru i izduvnoj grani. Radi se o dvolitarskom bokseru, čisto atmosferskom, bez turbopunjača. Oko njega se razvilo dosta polemike, ukratko rečeno, ili ga obožavate, ili ga mrzite. U prvu kategoriju spadaju „GTi nostalgičari“, iz 80-ih godina, a u drugu poklonici turboagregata s velikim obrtnim momentom.

Ovaj blok razvija solidnih 200 ks, ali pri visokih 7.000 o/min, dok skroman maksimalnk obrtni moment od 205 Nm ostvaruje, pazite sad, između 6.400 i 6.600 obrtaja! Zaključak, žele li se ubedljive perfomanse i čistokrvan sportski zvuk, neophodno je konstantno „igrati“ se ručicom menjaca, odnosno držati ga u veoma visokom režimu rada. Poreklom je naravno iz Subarua, ali se na kraju umešala i Toyota, s svojim sistemom D-4S. Radi se o dvostrukom ubrizgavanju, direktnom i indirektnom (dve brizgaljke po cilindru), kako bi se dobilo na performansama, ali i uštedelo gorivo i smanjio nivo izduvnih gasova. U normalnim uslovima eksploatacije, prosečna potrošnja kreće se oko 9-9,5 litara, mada je moguće sići i do 7 litara. Po gradu iznosi između 11-12 litara, kao i prilikom sportske vožnje.

Restilizovani Subaru BRZ iz 2017.

Cena i rezime

A cena? Kao retko kada identična u zemljama EU i Srbiji. Za voženi vam treba 32.990 evra (+2.000 za automatski šestostepeni menjač), to je za 1.000 evra jeftinije od Toyote GT86. Ko zna zašto, mora da svaki uvoznik ima svoju politiku, a verovatno i postoje izvesne razlike u samoj opremi, što možete proveriti na sajtovima proizvođača.

Sve je više-manje uračunato u ovu sumu, gde pre svega  mislim na brojne elektronske sisteme, dvozonski klima uređaj, kožna sedišta,  aluminijumske naplatke s gumama dimenzija 215/45 R17…, kao i navedeni diferencijal s ograničenim proklizavanjem. Ističemo ovo jer je za pojedina tržista svojevremeno bila ponuđena „očerupana“ verzija, bez njega, s dužim prenosnim odnosima, jeftinija za par hiljada evra.

Dakle za 33 hiljade evropskih novčanica dobijate ovaj autentični kupe, dvostruko jeftiniji od jednog Porche Boxstera, koji pruža slično zadovoljstvo u vožnji. Nažalost, Subaru i Toyota nisu našli za shodno da pojačaju agregat prilikom lake restilizacije iz 2017. godine, čime bi ga učinili još kompetentnijim. Bilo je govora o nekakvoj STi varijanti od 300 ks, čak je i bila izložena na više ne znam kojem salonu automobila, no sve je ostalo na konceptu, bez serijske proizvodnje. S druge strane, 2018. svetlost dana je ugledao BRZ tS, tek neznatno snažniji (205 ks), ali s poboljšanim ogibljenjem, performantnijim kočnicama i gumama, specifičnim izduvom…, kao i ogromnim zadnjim spojlerom.

Subaru BRZ STi (gore)

Za kraj malo glasnog razmišljanja. Svoje postojanje BRZ i GT86 duguju direktoru Toyote, gospodinu Akiju Tojodi, ujedno pasioniranom ljubitelju auto-moto sporta (ličnim sredstvima angažovan je na 24h Nirburgringa). Njegov cilj je bio omogućiti mlađim vozačima da okuse jedan drugačiji sportski automobil, kakav je danas sve teže sresti. Bez sumnje, misija je uspela, problem je što zatvorenih pista nema baš na svakom koraku, dok je u svakodnevnoj upotrebi jedan ovakav automobil previše zahtevan. Ukoliko su udobnost i cena još i prihvatljivi, njegovo kapriciozno ponašanje na putu ne oprašta početničke greške. Lično, uživao sam u svakom provedenom trenutku, iako priznajem da mi više „leže“ automobili sa predvidljivim prednjim pognom! Što bi rekli Francuzi, o bojama i ukusima se ne raspravlja.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Uredio: Pavle Barta

Subaru BRZ 2.0i

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: kupe
Vrata/Sedišta: 2/2+2
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.240 x 1.770 x 1.325 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.640 mm
Zapremina prtljažnika: 245 l
Masa praznog vozila: 1.238  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/atmosferski bokser
Radna zapremina: 1.998 cm³
Snaga: 200 ks pri 7.000 o/min
Maks. obrtni moment: 205 Nm između 6.400 i 6.600 o/min

Pogon

Tip: Na zadnje točkove
Menjač: M/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/45 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 7,6 s
Maks. brzina: 226 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 8,6/9,3 l/100 km
Emisija CO2: 191 g/km

Cena

Cena u Srbiji 32.990 evra

Dobre strane:

Dizajn, šasija, pozicija za upravljačem, sedišta, zvuk motora u visokim obrtajima, ponašanje na suvom asfaltu

Loše strane:

Motor u nižem režimu rada, mali maksimalni obrtni moment, ponašanje po klizavom putu, „sedišta“ pozadi
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8,25
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,25
Kabina: 7
Komfor
Napred: 7 Ukupno 6
Pozadi: 5
Vozne osobine
Upravljivost: 8,5 Ukupno 8
Performanse: 7,5
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 7,25
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 8
Efikasnost:7
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,64

(3598)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Ovom autu toliko fali Sti izdanje …

Bungi

Auto je zmaj!Kome fali pravi polirani aluminijum u unutrašnjosti ili kevlar može to da uradi u nekoj od specijalizovanih radionica. 200 ks malo na 1200 kg težine.?? Ko hoće „hljeba preko pogače“ postoji turbo koji snagu ovog boksera 2.0 diže preko 300 ks kao u trkačkoj Impreci.Ovakvih,pravih sportskih auta danas je malo, pa ko ima, lovu na sunce, ne oklijevaj.

Yankee

Nije da je 200 ks malo na 1.200 kg tezine, ali mislim da je ovaj auto bas preskup za ono sta pruza. Ovde u Americi pocetna cena je $29.000, a gledao sam usporedne testove protiv sportskih auta u slicnom cenovnom rangu i svi su ga oduvali u svakom pogledu (posebno o performansama). Pricam o autima kao sto su Ford Mustang, Chevrolet Camaro, Nissan 370Z i slicnima. Posebno se secam jednog usporednog testa sa osnovnim Camarom 2.0 turbo gde je BRZ imao daleko losije vreme na stazi (i ne pricam o pravcu).

S mile

Davne 2012 god na Navaku je organizovan dogadjaj. Prezentacija GT86. Bili ja i drugar. Fantastican auto, barem za mene. Sediste kao pravljeno po meni. Ili je to bilo ushicenje…. Automatski menjac sa onim pedalicama, sam prvi put vozio. Ali se fino uklopio… Sve to u 3 kruga na Navaku… Secanje na veoma lep dan i druzenje…. Mali i jeftin auto sa odlicnim karakteristikama za drift. Jeremy Clarkson ga je pohvalio u Top Gear…
Auto za zadovoljstvo u voznji…

Dzoniz

Ne mogu a da ne pitam kako se urednik smestio u Tojotu 2000 GT? 😀 Što se Subarua tiče, reče lepo neko pre mene – fali mu STI izdanje…

D_C

Subaru BRZ odn Toyota GT86 je prilicno neshvacen automobil za sta ja krivim vrlo atraktivan izgled koji cesto dovodi do pogresnog zakljucka da se radi o necemu sto ovaj auto zapravo to nije. Auto je zajednicki poduhvat Toyote i Subarua gde su za inspiraciju posluzila dva Toyotina modela: 2000GT sa kraja sezdesetih i AE86 iz osamdesetih godina, pa zato i Toyotina oznaka koja uzima delove iz naziva oba ova modela. Poenta je bila napraviti mali, lagan auto tradicionalnog koncepta: motor napred – pogon nazad. Auto koji ce biti pristupacan, zabavan za voznju, a koji se moze lako modifikovati. Auto koji… Pročitaj više »

Bungi

Upravo tako. Mustang,Kamaro i ostali jednostavno nisu ta kategorija automobila u kojoj se ovaj Subaru BRZ takmiči.Njegov jedini konkurent je Mazda MX-5.

Yankee

Nije bitno da li su ista kategorija ili ne. Ciljaju na iste kupce sa istim budzetom. Da BRZ kosta $5.000 manje onda bi rekao covek „ok, pruza koliko i kosta“. A ovako …

Bungi

Znam o čemu pričaš.Ševroletova Korveta košta gotovo duplo manje nego jedan Porše 911.Onda se kupci sa pravom pitaju dali Porše ide duplo brže,troši duplo manje,ima duplo više snage,…???

Yankee

Druga prica. Porsche je premijum brend napucan tehnologijom.
Dok se Subaru po nicemu ne izdvaja od Chevroleta i Forda.

Bungi

Subaru je po svemu drugačiji od ostalih velikoserijskih marki:orginalan simetrični 4×4 pogon, bokser motor(jedini u ponudi osim Poršea), jedini dizel bokser motor, konzervativan dizajn, manje serije i visok kvalitet. Njegovo specifično mehaničko rješenje košta više pa je i cijena takva. Posle propasti Saba mnogi kupci širom planete smatraju da još samo Subaru ostao orginalna automobilska marka koje se ne uklapa u more sličnih. Subaru se po svemu, pogotovo mehaničkim rješenjima izdvaja od Forda i Ševroleta. Da ne spominjem nacionalne statistike kvarova.

Yankee

Nisam siguran koje statistike kvarova gledas, ali na vecini njih ovde u Americi Subaru je daleko ispod proseka. Na zadnjem JD Powersu Subaru je bio jedva ispred Fiata po pouzdanosti i daleko iza Forda i Chevroleta. Takodje mi nije jasno zasto ih ljudi vole. Eto testirao sam Crosstrek pre nego sto sam kupio C-HR i ni malo mi se nije dopao u voznji, deluje bas pretezak i nedovoljno mocan iako sa svojih cini mi se 150 ks bi trebao da bude dosta startniji. Ista stvar i sa Foresterom, jedna koleginica sa posla ga ima i cesto sam ga vozio kad… Pročitaj više »

Bungi

Vi u americi uzimate JD Powers kao relevantnu statistiku a mi u evropi njemački ADAC. U njihovim statistikama Subaru je pri samom vrhu a Ford i nekadašnja GM filijala Opel negdje na sredini. Pozdrav.

Dikh tu kava

Karting. Ja lično nisam mogao da stanem u GT86 u salonu. Volan i kokpit kod BRZ-og jednostavno je kriminal. Ne mogu da imam ni trunku razumevanja za Subaru u 2018-19-20 u tom smislu. Od mene – zlatna malina..

D_C

Karting je verovatno nesto najzabavnije sto moze da se dozivi na cetiri tocka i sa volanom u rukama. To zna i vecina vozaca F1 koje vreme van sezone provodi upravo vozeci karting.

Stari Dejan

Posle onog Levorga evo još jednog Subarua, i srećan sam kao kuče u liftu! Fantastični automobili zaista.
Da mi igrom slučaja treba ovako nešto, uvek bih pre uzeo BRZ nego gt86.