1. Home
  2. Vesti
  3. Morris JE želi da spoji klasičan stil i modernu električnu tehnologiju
Morris JE želi da spoji klasičan stil i modernu električnu tehnologiju
0

Morris JE želi da spoji klasičan stil i modernu električnu tehnologiju

215
0
Podelite sa prijateljima:

Čak i ako ne pratite aktivno automobilsku industriju, marku Morris sigurno poznajete. Poslovala je od 1912. do 1984. godine i jedno vreme je imala neke od najprodavanijih četvorotočkaša u Velikoj Britaniji. Pričamo o modelima kao što su originalni Mini, ali i Marina na čiji račun je Top Gear često pravio sprdnje. Morris je ugašen kada je njegov vlasnik British Leyland bankrotirao, ali je vlasništvo nad njegovom komercijalnom divizijom zadržala kineska firma Nanjing Automobile.

Oni imaju velike planove, a jedad od njih se tiče i povratka imena Morris imena za svrhe označavanja električnog kombija. Biče to prvi put od 1974. godine da Morris proizvodi kombi, kada je ugašena proizvodnja modela J4 i 250 JU, a novitet će nositi oznaku JE.


Kao što se može zaključiti iz priloženih fotografija, JE je stilski u velikoj meri zasnovan na modelu J-Type koji se proizvodio krajem četrdesetih godina prošlog veka. Morris je čak pozajmio i mnoge hromirane detalje, kao i dvobojnu karoseriju u bočnom delu i masci hladnjaka.

Nije nam poznato da li će ovo biti jedina kombinacija boja ili britanski proizvođač vozila planira da doda još nekoliko njih, ali sasvim je sigurno da većina slučajnih prolaznika neće moći reći da je reč o vozilu iz 2021. godine. Na sajtu kompanije postoji i opcija da se krov kombija ofarba u specifičnu boju, ali takođe stoji i napomena da Morris još uvek nije finalizovao sve opcije i da će se serijski model možda razlikovati.

Na internetu su za sada procurile fotografije radničkog kombija dok će putnička modifikacija, kao i pikap izdanje uslediti nešto kasnije. U zvaničnom saopštanju se navodi da je maksimalna nosivost oko jedne tone.

Baterije zapremine 50 kWh omogućavaju autonomiju od 320 kilometara, a Morris smatra da je takva brojka dovoljna za svakodnevnu vožnju prosečnog građanina Velike Britanije. Nepoznato nam je koliko vremena treba da prođe da bi se baterije napunile, a prema pričama, JE je sposoban da to uradi na brzim punjačima pa samim tim vremenski tok sigurno neće biti dugačak.


Spomenućemo i par reči na račun enterijera, koji je izuzetno jednostavan, a kao i kod većine modernih električnih vozila sve komande su na povećem monitoru. Morris obećava veliki broj modifikacija, precizno prilagođenih specifičnom ukusu kupca.

Britanski gigant trenutno prima uplate, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima naredne godine. Početna cena iznosi 60.000 funti (oko 66.730 evra).

AutoRepublika

(215)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments