1. Home
  2. Vesti
  3. Peugeot priprema električni krosover 1008?
Peugeot priprema električni krosover 1008?
0

Peugeot priprema električni krosover 1008?

164
0
Podelite sa prijateljima:

Francuski mediji pišu da će „lav“ ostati prisutan u A segmentu i to sa novim električnim krosoverom. 

Nedavno se pojavila informacija da Stellantis razmatra adekvatan odgovor na Daciju Spring. Kao glavni kandidati za proizvodnju tog modela bili su viđeni Citroen i Fiat, no nove informacije ukazuju na suprotan pravac. Tako L’Argus javlja da će Peugeot biti taj koji će imati svoj automobil u A segmentu i da se kao glavni rival nameće upravo Dacia Spring.

Peugeot smatra da bi 1008 bio idealna kombinacija za uvod u dve klase: SUV portfolio i među EV modele. Dakle, potencijalni 1008 bio bi pozicioniran ispod 2008-ice, koja se pokazala kao ogroman komercijalni uspeh. No, Peugeot 1008 ne bi bio namenjen samo evropskim kupcima.

Francuska marka ga vidi i kao kandidata za nastup na brojnim tržištima u razvoju. Tako bi potencijalni 1008 trebalo da stigne i do kupaca u Brazilu, kao glavnog tržišta u Južnoj Americi, ali bi bio ponuđen i u Indiji. Ipak, čini se da bi 1008-ica za tamošnja tržišta mogla da bude dostupna sa SUS motorima, dok će Evropljani moći da odaberu samo električno izdanje.

Navodno, 1008-ica će biti postavljena na CMP platformu, koja se do sada nije upotrebljavala za vozila iz A segmenta. CMP arhitektura omogućava kako tradicionalni pogon sa termičkim motorima, tako i EV verzije.

Francuski novinari javljaju da je čak Karlos Tavares, izvršni direktor Stellantisa, tražio od Peugeotovog šefa dizajna Matijasa Hosana da se prerade skice i koncepti vezani za ovaj automobil na kojima je radio njegov prethodnika – Žil Vidal. L’Argus tvrdi da će budući Peugeot 1008 imati kubične forme, kako bi se ponudilo što više prostora u samom vozilu.

Ipak, iako će biti u istoj klasi kao Dacia Spring i Francuzi ga vide kao njenog konkurenta, Peugeotov mališan će sigurno biti značajno skuplji naspram rumunskog niskobudžetnog četvorotočkaša.

No, sve i da je ovo što francuske kolege navode potpuna istina, isto tako kažu da će model imati premijeru tek 2025. godine. Do tada bi Spring mogao da dobije i prvu restilizaciju i značajna unapređenja. Ističe se i da će Peugeot 1008 silaziti sa proizvodnih traka fabrike u Trnavi u Slovačkoj.

AutoRepublika 

(164)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments