1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Neko je upravo platio 6,6 miliona dolara za bolid Luisa Hamiltona
Neko je upravo platio 6,6 miliona dolara za bolid Luisa Hamiltona
0

Neko je upravo platio 6,6 miliona dolara za bolid Luisa Hamiltona

923
0
Podelite sa prijateljima:

U senci skandala koji se odigrao proteklog vikenda na Velikoj nagradi Britanije, i to između miljenika domaće publike Luisa Hamiltona i trenutnog lidera u generalnom plasmanu Maksa Ferštapena, još jedan događaj je obeležio svet Formule 1. Naime, održana je aukcija u organizaciji kuće RM na kojoj je McLarenov bolid iz 2010. godine, u vlasništvu aktuelnog šampiona Hamiltona promenio vlasnika za čak 6,6 miliona američkih dolara.

Aukcija je bila u centru pažnje baš za vreme trke koja se održala pred rasprodatim tribinama od 140 hiljada gledalaca, a najavljivana je cena između pet i sedam miliona dolara.

Na kraju dana bolid pod imenom MP4-25A nije uspeo da obori rekord koji i dalje čuva Ferrari F2001 iz 2001. sezone kojim je upravljao legendarni Mihael Šumaher. Italijanski bolid nemačkog asa je na istoj aukciji, tačnije ranije organizovanom javnom nadmetanju u istoj režiji, pronašao novog vlasnika za 7,5 miliona dolara, što se zbilo pre četiri godine, a spomenućemo da je ovo prvi put da neki četvrotočkaš Hamiltona stiže na aukciju.

Nema sumnje da će visoka cena na debiju naterati organizatore da i u budućnost ponude još nekoliko modela.

 

Pre nedeljne trke, McLarena je provozao test vozač britanske ekipe Rob Garofal, a oduševljena publika je imala prilike da uživa u zvuku legendarnog 2,4-litarskog agregata sa osam cilindara. MP4-25A su za aukciju specijalno spremili inženjeri iz McLarena i Mercedesa (koji je u to vreme motorima snadbevao britanski tim) i pritom su otklonili sve nedostatke.

RM kaže da je reč o bolidu sa brojem šasije 01, onim kojim je Hamilton pobedio na Velikoj nagradi Turske 2010. godine. S njim je takođe završio kao drugoplasirani u Kini da bi ga poslednji put koristio klupski kolega Dženson Baton iste godine u Abu Dabiju, kada je zauzeo poslednje mesto na podijumu.

 

Već smo spomenuli da je ovaj McLaren drugi na listi najskuplje prodatih bolida iz Formule 1, ali šta bi bilo ako bismo pogledali celu istoriju i njegovog prethodnika Grand Prix?

Tu čast čuva Mercedes W196R iz 1954. godine kojim je upravljao Huan Fanđo. Pre osam godina na aukciji Bonhams je prodat za čak 27,1 miliona dolara, a pratili su ga Bugatti Type 59 iz 1934. godine (12,7 miliona) i Alfa Romeo 8C Monza iz 1933. godine (11,9 miliona).

AutoRepublika

(923)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments