1. Home
  2. Sport
  3. Kajl Buš na pragu ispisivanja NASCAR istorije
Kajl Buš na pragu ispisivanja NASCAR istorije
8

Kajl Buš na pragu ispisivanja NASCAR istorije

225
8
Podelite sa prijateljima:

Otkada je osnovan davne 1948. godine, NASCAR je imao jednog kralja. Njegovo ime je Ričard Peti, ali ga Amerikanci znaju poznaju pod nadimkom „Kralj Ričard“. Kako i ne bi. Sa čak 200 pobeda i sedam šampionskih titula u karijeri, koja je trajala čak 34 godine, verovalo se da njegove rekorde niko nikada neće uspeti da obori. Ali situacija se polako menja…

Prvo su Dejl Earnhardt i Džimi Džonson takođe osvojili po sedam titula (Džonson je još uvek aktivni vozač), a sada je još jedan trkač na pragu da nadmaši Petija po broju pobeda. Kajl Buš je u nedelju pobedio u svojoj 199. trci u NASCAR šampionatu, pa je samo pitanje dana kada će izbiti na lidersko mesto.

Međutim uvek postoji ono „ali“, a ovaj put je reč o različitim šampionatima. NASCAR se deli na tri različite serije i to najjaču Monster Energy Cup, zatim slabiju Xfiniti i na kraju nižerazrednu Gander Outdoors Truck. Peti je svih svojih 200 pobeda ostvario u elitnoj seriji, ali takođe treba spomenuti da je vozio u vreme kada je sezona imala po 60-70 trka i kada je mali broj vozača imao fabričku podršku. S druge strane, trideset trogodišnji Buš je ostvario „samo“ 52 od svojih 199 pobeda u najjačoj seriji, a ostale su stigle u Xfiniti (94) i Truck (53).

Ipak, Buš ne bi trebalo da očajava, posebno što je današnja sezona dvostruko kraća od one kada je Peti vozio. Buš će imati priliku da prestigne „kralja“ već sledećeg vikena kada se u Kaliforniji voze trke u Cup i Xfiniti serijama, a vozač Toyote će učestvovati u obe.

Zoran Tomasović

(225)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

Bravo Busch! Od početka do kraja trke 100 puta prešaltao brzinu, a ima 200 krugova 🙂 Koliko brzina ima ova „skalamerija“ ? 4 ili 5 ?
Realno, kako znaju koje prvi a ko zadnji? Desi li se nekada zabuna?

Yankee

Objasnio bi ti, ali ako nisi uspeo da ukapiras pravila baseballa pravila NASCAR-a ce ti biti jos konfuznija, tako da necu gubiti vreme … Mora da je bilo jako konfuzno i Montoyi posto je pobedio svega 3 od vozenih 288 trka …

Mad Max

Montoja je vozač. Malo luđi ali dobar vozač, ali ne cirkus majstor. Ovaj NASCAR je cirkus – vašar, začinjen kokicama, koka kolom. Ima možda po neki „hot dog“. Glavni događaj na trci je kad neko pogodi zid, i ako kakav točak uleti u publiku, a ko je prvi, piše na onom totemu, inače se kokičari ne bi snašli. Što se tiče bejzbola, nemam pojma šta je cilj igre, a i ne interesuje me. Jedino znam da koriste hladno oružje, bezbol palicu. Ne znam ni za ragbi, mada je tu jasnije, lopta im je jajasta, imaju go bez golmana, jedni trče… Pročitaj više »

Yankee

Kad ekspert za NASCAR kao sto si ti kaze tako nesto – nema razloga da ne verujem. Jer sta bi ja znao o tome, pratim ga aktuelno svega 20-ak godina i idem na trke …

Mad Max

NASCAR baš odgovara za jednog Jenkija.

Yankee

Mnogo bolje odgovara tebi jer vidim iz gornjeg komentara da si jako kompetentan po pitanju NASCAR-a. Znas sta se desava na trkama, znas sta je glavni dogadjaj, itd – sve to za nekoga ko nikada nije odgledao ni jednu trku.
Razumljivo za nekoga ko je rekao da minut razlike izmedju 1. i 2. na trci nije mnogo – pa kako bi onda pratio NASCAR gde razlika izmedju prva 2 bude 0,004 sekunde?

Mad Max

Druže, ne znam dal sam gledao trke, ili spavao na njima, ali sam vozio razne…..
I to dok si ti vukao šerpice i lončiće.
NASCAR nisu trke, to je vašar, ko ono kad se vozio motor u kaci po vašarima….

Yankee

Vazi, vazi …