1. Home
  2. Video
  3. Lucid Air autonomijom nadmašio rivalsku limuzinu Tesla Model S (VIDEO)
Lucid Air autonomijom nadmašio rivalsku limuzinu Tesla Model S (VIDEO)
4

Lucid Air autonomijom nadmašio rivalsku limuzinu Tesla Model S (VIDEO)

2.70K
4
Podelite sa prijateljima:

Teslin Model S u Long Range Plus konfiguraciji je verovatno ultimativna električna limuzina današnjice. Sa maksimalnim dometom od 630 kilometara između punjenja baterije, i to prema normama najstrožijeg američkog EPA protokola, nameće se kao ozbiljan takmac na tržištu, Model S je, barem na papiru, model koji se čini kao budućnost automobilske industrije. Ali, sada je tu novi rival koji je spreman da preuzme lidersko mesto.

Ne, on ne stiže iz Porschea ili nekog sličnog giganta, već od malo poznate marke Lucid, a kompanija iz američke savezne države Kalifornije je nedavno demonstrirala superiornost sa svojim modelom koji nosi Air oznaku.

Air je originalno trebalo da debituje ovih dana na Salonu automobila u Njujorku, ali je otkazan zbog već poznatih razloga sa epidemijom virusa korone. Iz tog razloga, Lucid je predstavio svoje delo na internetu i pokazao da je Air u stanju da pređe preko 640 kilometra u realnim vozačkim uslovima.

Vožnja je obavljena između dva kalifornijska grada i to Los Anđelesa i San Franciska da bi test zatim bio ponovljen s identičnim rezultatima. Testirani model pruža bateriju od 110 kWh, a prvi čovek kompanije Piter Rovlison je ranije izjavio da je cilj Lucida proizvodnja efikasnijih baterija umesto onih najvećeg kapaciteta. Ipak, teško je ne primetiti da većinski deo testa protiče kroz predele bez mnogo saobraćaja, što je suprotna karakteristika sa kojom se građani Los Anđelesa i San Franciska suočavaju svaki dan.

Lucid je počeo da prima narudžbe još u decembru prošle godine, a svi zainteresovani moraju da uplate početnih 1.000 američkih dolara depozita. Osnovni model pruža bateriju zapremine 100 kWh uz maksimalni domet od 480 kilometara i cenu od 60.000 dolara. Zatim sledi testirani model s baterijom od 110 kWh, a vrh ponude će činiti verzija sa 130 kWh baterijom i cenom od preko 100.000 dolara. Lucid je ranije najavio da će takav primerak moći da ubrza do 100 km/h za 2,5 sekunde i dostigne maksimalnih 320 km/h.

Novajlija iz Kalifornije je zadao udarac, a na nama ostaje da vidimo kako će eventualno Tesla reagovati.

AutoRepublika

(2696)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

čime jedeš pomfrit? – prstima
čime brišeš ruke? – peškirom
čime je demonstrirala superiornost? – svojim modelom

bez „sa“ 🙂 – demonstrirala superiornost sa svojim modelom
i bez ljutnje molim

BojanNeki

640 km, sve bolje i bolje.
Idemo dalje…

kola

korona ce ti saraniti aute na baterije bar ove skupocene koji su obicne drangulije

Dikh tu kava

Iako unutra deluje kao poluproizvod, što možda i čini tu razliku od 10 km, ovo je nešto najbliže mom poimanju „lepog“, sasvim za razliku od Tesle, o kojoj ništa slično ne bih mogao da izjavim..