1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Opel Astra X-Treme Concept (FOTO)
Zanimljivost dana: Opel Astra X-Treme Concept (FOTO)

Zanimljivost dana: Opel Astra X-Treme Concept (FOTO)

5.08K
2
Podelite sa prijateljima:

Pre nešto manje od dve decenije, Opele je razmišljao o proizvodnji superautomobila. Želja je bila da se iskoristi popularnost revitalizovanog DTM šampionata i da se plasira model koji će biti napravljen u malom broju primeraka sa vrhunskim performansama.

Tako je Opelovo razvojno odeljenje dobilo zadatak da izradi konceptualni model koji bi trebalo da bude uvod u priču o visokoperformantnom vozilu. Nemačka marka je 2001. godine na Salonu automobila u Ženevi prikazala unikatni model – Astra X-Treme Concept.

Dovoljan je jedan pogled i jasno vam je da se radi o jedinstvenom vozilu. Ogromno krilo, upečatljivi spojler, veliki usisnici za vazduh… Sve govori o podređenosti dizajna performansama.

Ipak, stil je bio nesvakidašnji, pogotovo zbog upotrebe „leptir“ vrata, što niko nije očekivao od koncepta koji stiže iz Opela. Nemci su želeli automobil sa kojim se njegov vlasnik može zabaviti vikendom, ali i da bude taman dovoljno upotrebljiv za svakodnevnu vožnju.

Stoga kabina nije bila lakonska, te se mogu videti materijali poput alkantare i aluminijuma. Naravno, cilj upotrebe istih bio je i da se dobije koji poen više na polju luksuza.

No, kod ovakvih automobila  poenta je naravno u onome što se nalazi ispod haube. Astra X-Treme pokretao je atmosferski 4,0-litarski V8 agregat.  Razvijao je (za ono vreme) fantastičnih  450 ks i 530 Nm, dok se snaga na zadnje točkove prenosila putem šestostepenog sekvencijalnog menjača.

Uz malu masu od svega 1.150 kilograma, ovaj automobil bio je izuzetno brz. Sprint do 100 km/h obavljao se za ravno  4 sekunde, dok je maksimalna brzina iznosila velikih 300 km/h.

Opel se, pomalo čudno, odlučio da Astri X-Treme ne podari apsolutno nijedan od elektronskih sistema za pomoć vozaču, pa tako ovaj model nije imao čak ni ABS!

Nemački proizvođač je čak primio i deset prednarudžbina od zainteresovanih stranaka, ali do realizacije serijske varijante ipak nije došlo. Opel je na kraju odlučio da Astra X-Treme Concept ostane samo u domenu mašte, što je za autora ovih redova, prava šteta.

Tako je Astra G izgubila mogućnost da kao vrhunac ponude ima jedan rasni automobil visokih performansi, a Opel je propustio šansu da svom imenu pripiše nešto više prestiža.

Đorđe Platiša

(5079)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lepo su oni nju bili „skockali“, a i baš moćan motor je bio ponudjen, veči i jači nego za lotus omegu.
U neka davna vremena, beše mi san baš ovakva trovratna astra, sa 1,7 DTI od 75 ks. I ostade samo san.

Moee

E ja sam sebi ispunio taj san…samo je bila sa 5 vrata. Nije razocarala iako je bila stara vec 12 god kad je do mene dosla 😉