1. Home
  2. Vesti
  3. Nova Toyota Sequoia razočarala na prvom testu
Nova Toyota Sequoia razočarala na prvom testu
3

Nova Toyota Sequoia razočarala na prvom testu

2.37K
3
Podelite sa prijateljima:

Pomalo je neverovatno da Toyota nikada nije uspela da ponovi uspeh manjih i jeftinijih modela na onima sa višom cenom, i generalno na onim modelima koji su namenjeni za više od baznog prevoznog sredstva (za transport od tačke A do tačke B). Neki će spomenuti Lexus, mada i u njegovom slučaju većina prodaje otpada na Sjedinjene Američke Države, i čak i tamo nema bolje prodajne rezultate od BMW-a i Mercedesa.

Pretežno mislimo da velike pikape kamionete i terence gde Toyota ima svoje predstavnike. Zovu se Tundra, to jest Sequoia i malo je reći da je njihova prodaja razočaravajuća.

Japanski proizvođač vozila je prošle godine isporučio svega 81.959 Tundri i još 8.070 Sequoia, što je značajno manje u poređenju sa američkom konkurencijom. I ako već mislite „pa koji će im to đavo, kada već prodaju 1,5 miliona Corolla“, moramo da kažemo da je prosečan profit na velikim kamionetima i terencima, i do petnaest hiljada dolara po vozilu, dok na Corolli u najboljem slučaju iznosi samo par stotina najmanjih zelenih novčanica.

Nova Tundra je nedavno počela da pristiže u izložbeno-prodajne salone, a Toyota je proširila ponudu i s novom generacijom Sequoije. Kupci će moći da je naruče tek na jesen, dok su medijski testovi nedavno započeli. Moramo da kažemo da je ovo prva potpuno nova generacija velikog terenca još od 2008. godine pa su samim tim očekivanja bila više nego velika.

Sequoia će se nuditi samo sa hibridnim pogonskim sklopom, što znači da neće imati one bazne konfiguracije kao Tundra. Pokreće je 3,4-litarski turbobenzinac sa šest cilindara, i u kombinaciji sa električnim motorom razvija 437 konjskih snaga i maksimalnih 790 Nm obrtnog momenta.

Brojka je manje-više identična onoj kojom se Chevrolet Tahoe i Ford Expedition mogu pohvaliti, a japanski model ih donekle nadmašuje po maksimalnoj preporučljivoj vuči od 4.318 kilograma. Većina medija se slaže da je Toyota uradila relativno dobar posao po pitanju modernog stila i opreme.

Može se naručiti sa šest paketa opreme, od čega bazni košta 59.795 američkih dolara, a onaj najluksuzniji sa značkom Capstone oko 20 hiljada „zelembaća“ više. Pogon je na zadnje ili na sva četiri točka, dok je menjač automatski sa deset stepeni prenosa. Mediji kažu da se Sequoia relativno dobro ponaša na putu i da je veoma udobna i tiha.

Ali, postoji i dosta razočarenja, posebno kada znamo da smo čekali čak četrnaest godina na novu generaciju. Niko od velikog terenca nije ni očekivao da ima neko ponašanje u krivinama, ali Sequoia ne uspeva da zadovolji čak ni ona najblaža, najmanje zahtevna očekivanja. U krivinama se ponaša kao „Titanik dok pokušava da zaobiđe santu leda“, dok je preglednost toliko loša da u gradskoj gužvi vozač nije u stanju da proceni gde je početak, a gde kraj vozila.


Zatim dolazimo i do enterijera. Stil je dopadljiv i izbor standardne i opcione opreme je relativno zadovoljavajuć, ali ukoliko uzmemo za primer onaj najluksuzniji paket Capstone, definitivno zaostaje za vozilima kao što su Ford Expedition Platinum, GMC Yukon Denali i Jeep Wagoneer Series III.

Dok niko nije ni očekivao da Toyota može da se nosi sa Jeepom oko kvalitetnih materijala, direktan poraz od onih „prosečnih“ firmi, na račun enterijera kao što su Ford i GMC, svakako pokazuje koliko još posla čeka Japance. Car & Driver napominje i da prostor na zadnjoj klupi nije impresivan za vozilo takvih dimenzija, što i nije iznenađenje kada znamo da je Sequoia kraća od rivala.

Posebna kritika ide na račun prostora u prtljažniku gde se treći red sedišta ne može spustiti u pod, i onda samim tim pruža manju zapreminu, nego onu koju nude dosta manjih terenci i krosoveri. Iz Toyote nam kažu da razlog leži u podatku da su baterije za hibridni pogon postavljene ispod poda prtljažnika, a ovaj problem spomenuta konkurencija nema.

I cena je naravno problematična pošto ona od 59.795 dolara je za oko šest hiljada „zelembaća“ viša nego ekvivalentna za one modele s amblemima Forda i Chevroleta. Pride, američki duet ima dosta dužu tradiciju.


Većina medija daje novoj generaciji Sequoije prosečnu ocenu 7 od 10 mogućih. Hvale unapređenja u poređenju sa veoma zastarelim prethodnikom, ali postoji i veliki prostor za napredak. Verujemo da će kupci uglavnom zaobilaziti ovaj terenac, i postavlja se pitanje zašto Toyota uopšte gubi vreme s njim, a pretpostavićemo da je profit previše visok da bi bio ignorisan.

Ali kao i do sada, japanski gigant neće još dugo vremena pokoriti ovu kategoriju kao što je uradio sa Corollom, Camryjem i modelom RAV4, i na novu Sequoiju ćemo opet verovatno čekati deceniju i po…

AutoRepublika

(2365)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A zašto je Toyota odustala od svog tradiconalnog rešenja da baterije smesti ispod zadnjih sedišta ?
Ovaj gepek je zaista smehotresan i nepraktičan kao na slikama.

Mustang

neka se oni drže jarisa, korola, ravova itd, a ozbiljne mašine neka prepuste ozbiljnijim proizvođačima

Iznogud Časni

Kad vidim gluposti o zaradi, odmah gasom stranicu.