1. Home
  2. Vesti
  3. Električni BMW serije 5 sa 720 ks i 1.150 Nm!
Električni BMW serije 5 sa 720 ks i 1.150 Nm!
1

Električni BMW serije 5 sa 720 ks i 1.150 Nm!

917
1
Podelite sa prijateljima:

Ovaj BMW serije 5 s razlogom nema završetke izduvnih cevi pozadi, mada su otvori u odbojniku tu.

Automobil, koji je svoj život započeo kao M550i xDrive, pretvoren je u čisto električnu limuzinu sa (daleko) više snage u odnosu na moćni M5 Competition. Da bi demonstrirao da je električni pogon budućnost, BMW je ovaj eksperimentalni automobil opremio pogonskom jedinicom pete generacije.

Dok će budući iX3 električni krosover biti prvi BMW-ov serijski model s ovim pogonom, on ipak će posedovati samo jedan elektromotor. „Petica“ koja je pred nama poseduje čak tri. Krštena imenom „Lucy“, ona pruža čak 720 ks i 1.150 Nm.

Jedan od elektromotora je postavljen na prednjoj osovini, dok su druga dva zadužena za zadnju. Kad smo već kod osovina, prednja je pozajmljena od osvežene serije 7, dok je zadnja takođe neke elemente takođe preuzela od perjanice. Ostatak automobila je praktično standardna serija 5, uključujući i enterijer, prenesen iz M550i xDrivea.

Mada automobil raspolaže masom od 2.404 kilograma, sprint do 100 km/h obavlja „lagano ispod tri sekunde“, naravno zahvaljujući masivnom, instantno dostupnom maksimalnom obrtnom momentu. Tri elektromotora se napajaju iz baterije od 45 kWh, što znači da nije posebno velika, ali projekt menadžer, Matijas Štangl, kaže da se namerno išlo s kompaktnijom postavkom.

Naravno, ova serija 5 neće ići u serijsku proizvodnju, ali dokazuje i demonstrira šta je BMW sposoban već sada da napravi, što će svakako da raduje sve ljubitelje marke i visokih performansi.

AutoRepublika

 

(917)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Srčka me strefila dok sam čitao ovo – nadamo se da su zadovoljni, pokazali su da mogu, a sada lepo ovo u muzej i da se nastavi sa pravljenjem normalnih automobila…