1. Home
  2. Vesti
  3. Automobili troše prilično više goriva u odnosu na fabričke podatke
Automobili troše prilično više goriva u odnosu na fabričke podatke
0

Automobili troše prilično više goriva u odnosu na fabričke podatke

327
0
Podelite sa prijateljima:

Studija koju je sprovela Australijska automobilska asocijacija sugeriše da današnji „efikasni“ automobili, uključujući i hibride, uopšte nisu tako štedljivi kako to proizvođači tvrde. Ova organizacija je testirala 30 modela raziličitih veličina i pogona u smislu goriva koje koriste. Naravno, testovi su sprovedeni u realnom saobraćaju, a utvrđeno je da su automobili trošili u proseku 23 odsto više goriva u odnosu na nominalne podatke. Najgori rezultat je postiglo vozilo koje je trošilo čak 59 odsto više goriva u odnosu na „brošuru“. Među dotičnim vozilima je bio i „plug-in“ hibrid, koji je trošio četiri puta više goriva u odnosu na oficijelne podatke.

Što se emisije izduvnih gasova tiče, 11 od 12 dizel vozila je palo na testu. Nije bilo reči o emisiji benzinskih i hibridnih vozila, niti je studija navodila konkretne modele i proizvođače.

Asocijacija je navela da proizvođači podešavaju automobile da bi prošli laboratorijske testove, što nije ekvivalentno performansama u realnom saobraćaju i svakodnevnoj eksploataciji.

Testoranje se sastojalo od 90-minutnog ciklusa koji je uključivao gradsku vožnju, vangradsku i vožnju na autoputu. AAA je saopštila da je metod pouzdan sa prosečnom varijacijom od samo tri odsto za jedno vozilo.

(327)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments