1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan X-Trail se neće sklapati u Velikoj Britaniji
Nissan X-Trail se neće sklapati u Velikoj Britaniji
0

Nissan X-Trail se neće sklapati u Velikoj Britaniji

550
0
Podelite sa prijateljima:

Japanska marka saopštila je da odustaje od prvobitnog plana da se proizvodnja X-Trail dizel modela odvija u Velikoj Britaniji. 

Umesto toga, X-Trail sklapaće se na domaćoj teritoriji, a kao glavni razlog zbog napuštanja izvornog plana iz 2016. godine jeste brexit. Kao što smo nedavno najavili, odlazak Velike Britanije iz EU imaće snažan uticaj sa automobilsku industriju te zemlje, a kako na Ostrvu imaju svoje fabrike više japanskih proizvođača za očekivati je da će isti napustiti Veliku Britaniju.

Nissan je 2016. godine najavio da će sklapati dizel varijante modela X-Trail u svojoj fabrici u Sanderlendu. Zbog toga britanska vlada isplanirala je da Nissanu isplati više od 60 miliona funti subvencija, no nakon ove objave sve to pada u vodu. Oko subvencija neće biti velikih problema, jer je od najavljenih više desetina miliona funti uplaćeno do sada samo dva miliona.

Čelnici japanske marke ističu da je nesigurnost povodom brexita velika briga za njih, te da se nadaju povoljnom rešenju. Nissan navodi da budućnost proizvodnje modela Qashqai i Juke u Sanderlendu „još uvek nije u opasnosti“. Osim toga, ovaj pogon sklapa i modele Infinitija Q30 i QX30.

Ako se sagleda činjenica da Infiniti razmatra napuštanje Starog kontinenta, a i sve izglednije šanse da se EU i Velika Britanija ne dogovore oko slobodne trgovine, sasvim je realno da Qashqai i Juke nađu novi dom negde na kontinentalnom delu Evrope.

Koliko bi gašenje pogona u Sanderlendu bilo pogubno za Britance govori i činjenica da je ovo najveća fabrika automobila u toj državi, kao i da odatle izađe nekih 30% automobila od ukupne proizvodnje od 1,5 miliona vozila na godišnjem nivou na Ostrvu. Navedeni pogon već je u problemima, s obzirom na to da je Nissan prošle godine podelio više stotina otkaza u fabrici, kao i da je broj napravljenih automobila u 2018. godini pao za 11%.

X-Trail nije imao sjajan učinak u Evropi prošle godine. Prema podacima Jato Dynamics na Starom kontinentu prodaja je opala za čak 31% u odnosu na 2017. godinu, a do kupaca je stiglo svega 47.923 automobila.

Japanski brend saopštio je da X-Trail biti sklapan isključivo u Japanu. Ovo ne važi za njegovog „brata blizanca“ model Rogue, namenjen severnoameričkom tržištu, jer se Rogue proizvodi u Tenesiju u SAD.

AutoRepublika 

(550)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments