1. Home
  2. Intervju
  3. BMW-ovo snabdevanje baterijama stabilno i pouzdano za razliku od rivala
BMW-ovo snabdevanje baterijama stabilno i pouzdano za razliku od rivala
2

BMW-ovo snabdevanje baterijama stabilno i pouzdano za razliku od rivala

168
2
Podelite sa prijateljima:

Dok je lanac snabdevanja baterijama usporio ili stopirao proizvodnju čisto električnih modela poput Audi e-trona i Jaguara I-Pace, BMW kaže da nema problema s tim.

Bavarski proizvođač to u velikoj meri može da zahvali činjenici što baterijski pogonjene automobile ima u ponudi još od 2013.  Tako bar kaže Piter Nota, šef prodaje BMW-a, koji je za ANE odgovorio na nekoliko pitanja.

Zastoji u snabdevanju baterijama su usporili proizvodnju čisto električnih modela kod nekih od vaših rivala. Kako je BMW obezbedio svoju nabavku?

Naše bogato iskustvo u radu s baterijama, koje datira od lansiranja i3 2013., znači da smo uspostavili stabilan i pouzdan lanac nabavke. Ne vidimo bilo kakve prepreke, tako da i dalje imamo za cilj da u prodaji 2021. imamo 20 odsto elektrifikovanih (BEV i PHEV) modela.

Da li ste odlučili koji nivo autonomne vožnje funkcioniše najbolje za BMW? Da li je to nivo 2 plus, nivo 3 ili nivo 4?

Više pažnje obraćamo na iskustvo i beneficije kupaca nego na same nivoe. Ostajemo posvećeni tome da u ponudi imamo automatizovanu vožnju u iNextu koji pristiže sledeće godine. Taj automobil će biti sposoban da preuzme kontrolu na auto-putevima duže vremenske periode. Dakle, oči i ruke vozača ne će biti uključeni u vožnju, ali on ostaje odgovoran i može biti pozvan da preuzme kontrolu u izvesnim vremenskim sekvencama.

Da li je BMW-u neophodno da požuri s registracijom automobila koji emituju visok nivo CO2 pre kraja godine, da bi se izbegli penali Evropske unije u 2021.?

To se neće desiti u BMW grupi. Mi ćemo redukovati flotnu emisiju u Evropi za oko 20 odsto ove godine i bićemo u potpunosti u skladu s novim EU standardima, kako za ovu, tako i 2021. godinu. Neispunjavanje ciljeva nije opcija za BMW.

Koje detalje koji se pojavljuju na Conceptu i4 možemo očekivati i kada je o finalnom proizvodu reč, kada on pristigne sledeće godine?

Serijski model će biti veoma blizak konceptu, predstavljenom u martu, uključujući vertikalnu temu prednje maske u vidu „bubrega“, koja se prvi put pojavila na primerku na IAA u Frankfurtu 2019. Još jedan element koji će se naći na serijskom modelu je zakrivljen panel instrumentacije, koji se proteže toliko da obuhvata i centralni displej. Ovaj kokpit orijentisan ka vozaču ga stavlja u centar zbivanja. Serijski i4 će koristiti petu generaciju BMW-ovog električnog pogona, uključujući i novu generaciju baterija. U smislu dimenzija, serijski i4 će biti sličan seriji 4 Gran Coupe, koji je dugačak 4.683 milimetara, 1825 širok i 1.389 milimetara visok. Aktuelni Gran Coupe, lansiran 2016., u ponudi je s četiri i pet sedišta. Mi smo još uvek otvoreni kada je je u ptianju broj sedišta u i4.

Volvo je u ponudu stavio pretplatu na automobil, kao alternativu lizingu ili kupovini. Da li će i BMW preuzeti taj recept?

Čini se da pretplata nema neki zamah u Evropi. Razlog može ležati u tome jer je veoma fluidna linija između nečega što podrazumeva pretplatu i nečega što zovemo lizing za privatnog kupca. Međutim, postoje zemlje gde sve veći broj klijenata ne želi da poseduje automobil, kao što je slučaj u Holandiji.

AutoRepublika

Izvor: ANE

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Lala

Celu auto industriju virus uzdrmao, samo BMW stabilno stoji na nogama i isporučuje svoje elektro – hibride bez problema…

A potražnja nikad veća!!!

Povučeni dosadašnjim rezultatima prodaje, direktor prodaje za Srbiju iz punih usta kaže da će ostvariti plan prodaje i za ovu godinu što se tiče hibrida i elekro vozila.

Obzirom da su ostvarili plan prodaje karavana, ne sumnjamo da će ostvariti i ove planove.

don

Kako je super da svaki dan znamo bar dvije vijesti o BMW, bilo šta , samo da se lijepo piše…kad već plaćaju red je i da usluga vrati. Šteta što čitalac nema filter pa da isključim te naslove kad otvorim stranicu, ovako poželim čisto da ga zadavim, ko Homer Barta 🙂