1. Home
  2. Vesti
  3. Kineski proizvođači se izdogovarali da prekinu cenovni rat
Kineski proizvođači se izdogovarali da prekinu cenovni rat
4

Kineski proizvođači se izdogovarali da prekinu cenovni rat

387
4
Podelite sa prijateljima:

Kinesko tržište se nalazi pod izrazitim pritiskom još od januara ove godine. Ali, sada je šesnaest proizvođača uspelo da se dogovori da spusti loptu na zemlju i da obustavi veoma živ i po njih poguban cenovni rat na tržištu električnih automobila.

Svake godine se na najvećem svetskom tržištu proda više od 25 miliona vozila, a od te cifre se nešto manje od 30% odnosi na električne ili hibridne modele. Potencijal je jasan, ali je i konkurencija zastrašujuća. Samo u segmentu električnih vozila nastupa oko 120 konstruktora, u različitim obimu i na različit način, doduše. Kako bilo, tržište je hiper-konkurentno i svako je prinuđen da se bori za opstanak.

Od januara se beleži pogoršanje stanja za preduzeća koja posluju u tom segmentu na tržištu Kini. Razlog je cenovni rat koji je pokrenula Tesla, iznenadno i oštro snižavajući cene Modela 3 i Modela Y, i to u iznosima od 2,5 do 6,3 hiljada evra. Od tada su se mnogi opredelili da prate poteze američke kompanije, pa čak i kompanija Nio, koja se nekako najviše opirala tome. Poslednji koji su slično postupili su oni iz kompanije Xpeng. Ponudili su krosover G6 po ceni od samo 26,6 hiljada evra.

Posebno su ugroženi proizvođači čija marža ne trpi prevelika sniženja cene, a poslovni rezultati koje su obelodanili Nio i Xpeng i nisu briljantni. Naravno, situaciju pomno prati i Kineska asocijacija proizvođača automobila (Chinese Association of Automobile Manufacturers – CAAM). Nakon pola godine obeležene nervozom, stvari bi mogle da malo deeskaliraju.

Na Kineskom automobilskom forumu koji je u Šangaju organizovao CAAM, šesnaest lokalnih proizvođača je potpisalo zajedničku izjavu koja se može smatrati „sklopljenim primirjem“, a u kojoj se poziva i na povratak principima zdrave konkurencije koja podrazumeva i „normalne“ cene. Ipak, deklaracija nema pravnu težinu i ne može se smatrati obavezujućum. Pre bi se mogla tumačiti kao gospodski dogovor. Ključne tačke sporazuma su sledeće:

Prvo, poštovaćemo pravila i propise naše privredne grane, regulisaćemo marketinške aktivnosti, negovaćemo poštenu konkurenciju i nećemo remetiti takav poredak, time što bismo na tržištu nastupili nenormalnim cenama.

Drugo, obratićemo pažnju na marketinške metode, ne preterujte i ne sprovodite lažne promocije, kako ne bismo obmanuli potrošače, privukli pažnju i povećali potrošnju potencijalnih klijenata.

Treće, fokusiraćemo se na kvalitet, koristićemo proizvode i usluge visokog kvaliteta kako bismo kupcima obezbedili bolji kvalitet života.

Četvrto, ponašaćemo se na društveno odgovoran način i pomoći ćemo da privredni rast bude stabilan. Gradićemo poverenje i preveniraćemo rizike radeći zajedno na cilju koji nas objedinjuje, a koji podrazumeva nacionalni ekonomski prosperitet.

Lista preduzeća koja su pristupila dogovoru obuhvata sledeća imena: FAW, Dongfeng, SAIC , Changan, BAIC, GAC, Sinotruck, Chery, JAC, Geely, Great Wall, BYD, Nio , Li Auto, XPeng. Dodatno, jedina inostrana firma koja se priključiloa priči jeste američka Tesla.

AutoRepublika

(387)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Pametna odluka! Inicijativa sigurno dolazi odozgo, iz partijskog vrha, koji mudro regulise procese u zemlji i van nje! Ovim sporazumom spreceno je osiromasenje pojedinih proizvodjaca. Jos vazniji efekat je, koji nije javno izrecen, da se konkurencija proizvodjaca usmerava u pravcu poboljsanja kvaliteta, cime se jaca konkurentnost kineskih vozila u celini, na domacem i stranom trzistu! Neka mi sada neko nesto kaze protiv kineskog politickog i privrednog sistema! Ovakav dogovor bio bi u EU kaznjiv, na osnovu zakona o poslovanju kartela! Svako dogovaranje proizvodjaca o medjusobnom nenapadanju povlaci zabrane i vrlo visoke kazne! EU smatra da se tako stiti jedno od… Pročitaj više »

S mile

Bolje si upucen, ali ja mislim da ovo nije katel ili bilo sta slicno. Jednostavan dogovor u kome svi dobijaju. Sprecavanje kanibalizacije.

Bolja zarada, vise para za investicije, sirenje, razvoj. Bravo.

Radio sam u industriji gde se par jakih igraca usmeno dogovore o minimalnim cenama, tj max rabatima.

Licno mislim da cela srbija tako funkcionise, zato i dolaze silni trgovacki lanci. Rabati su ogromni.

Matija

„Jednostavan dogovor u kome svi dobijaju“ – u EU kosta desetine miliona evra kazne za firme koje se dogovaraju o cenama!

Zoca

Nema tu mnogo mudrovanja,nekada je finansijskim centrima Nemacka donosila profit,danas Kina,sutra neka Indija..itd…..Svaki vek ponekom pripada.Pre toga je Britanija sa ind.revolucijama vukla tehnoloski napredak.